sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Tipuja tulla tupsahti!

Puhutaanko poltiikasta vai tipuista, vai kummastakin?
Kerronko perus suomalaisista, ruotsalaista vai kanoista?
Saatte itse ihan päättää keskustelun suunnan tälläkertaa!!

Ha..ha...
Ei kiitos, politiikka ei ole meikäläisen juttu, ei sitten lainkaan. 
Mutta tiput, nuorikot ja kanat ne on mun juttu ja kova hitti meillä just nyt.

Pesin kanalan viikko sitten oikein kunnolla ja perusteellisesti talvikuntoon. Vaihdettiin aluset ja muutenkin vähän ehostettiin siten, että kanaset pärjäisivät talven yli. Toki alus kerroksia pitää vielä lisätä syksyä kohden ja vahventaa jotta pärjäävät talven yli.

Laitettiin yksi lämpölamppu testaukseen ja hyvin ovat innostuneet makoilemaan lämpölampun alla. Kanat rakastavat lämmintä ja onhan syksyn viileys ja koleus alkanut saapumaan, joten mikäs siinä lampun alla on makoillessa. Tosin ulkoilevat vielä päivisin ulkotarhassa ja ovat ihan tyytyväisiä oloonsa.

Virkon S:llä kyllä lähtee.
Tällä teho aineella pestiin koko kanala läpikotaisin ja kyllä tuli puhdasta, raikasta ja toivottavasti siistiäkin.
Suosittelen muillekin kanalan omistajille laittaa testiin.


Lämpölamput tilasin kotieläintarvikkeesta ja hyvin tuntui lämpö lähtevän liikenteeseen. Kun seisoin lampun lähellä niin hikeä alkoi ihan pukata pintaan!
Sähkäri tulee jossakin vaiheessa tekemään uusia muutoksia ja silloin saadaan asennettua loputkin lamput kanalaan!


Alunperin päätin siivota tilan uusia tulokkaita varten ihan rauhsaa, mutta uudet tulokkaat saapuivatkin vähän nopeammin kuin osasin odottaa. Huh.. onneksi kerkisin siivoamaan kanalan kuntoon.

Ensinnäkin meille saapui perjantaina 5 light sussexia ja yksi ruottalaista alkuperää oleva kukko (huom: suomalaiselta kasvattajalta, eli samaisesta paikasta kuin muutkin aikaisemmat).
Nyt voidaan puhua vähän siitä politiikastakin!
Tuttavani kävi perjantaina uusien kanojen ja kukkojen saavuttua meillä poimimassa mustaherukoita ja siinä samalla ihailtiin meidän uuutta laumaa. 
Oli se melkoinen kaaos ja kaakatus, kun uusia tulokkaita tuli ison ryhmän joukkoon. 
Tämä ruotsalainen kukko rodultaan: skånsk blommehöna joka sitemmin ristittiin Hoganiksi. Pitihän kukkopojalle keksiä myös ruottalainen nimikin.
Ilmeisesti meidän isompi lauma on perussuomalaisia, koska antoivat tälle oikein kunnolla aluksi kyytiä. Nyt on vähän jo rauhoittunut tämän jahtaaminen. Tuttavani jolla itsellään on myös kanoja sanoikin, että tuon ruottalaisen väri on varmaan sen verran erilainen, että aiheuttaa nyt oudoksuntaa muissa. 
Mutta kyllä isommat silti komentavat näitä muitakin uusia tulokkaita. 


Uudet tulokkaat ovat löytäneet ryhmänä nautinnollisen paikan kylvystä ja koko sakki on ihan turpeesta ruskeana ottaessaan kylpyjä!


Kyllä nämäkin seisaalteen katsellessa niin pikkuisilta näyttävät, että menee hetki ennenkuin näistä isoja kasvaa!

Sitten siihen pikkuväkeen joka saapui laumana vähän isompiensa seurassa!

TIPUJA!!
Näistä olttiin sovittu jo edellis reissulla kaupat eli saman tien, kun lähdettiin tuomaan edellisiä kanoja ja kukkoa meille kotiin. 
 Kasvattaja oli ladonnut mua vasten ison kasan sekuli kanojen munia konehaudontaan. Tällä viikolla olivat kuoriutuneet ja viimeiset kolme perjantai aamuna. 
Perjantai oli meillä siis uuden lauman hakupäivä ja oi, että mä meinasin seota ihan täysin näitä hakiessa. On ne niin vietävän suloisia ja nättejä tipuja, että ei niistä meinaa saada silmiään irti sitten niin millään!
Sain kaveriltani tässä taannoin lasiterraarion ja nyt sille tuli hyvää käyttöä.
Tiput terraarioon lämopölampun alle kasvamaan ja siitä se meidän ensimmäisten tipujen kasvatus lähtee käyntiin.


Tipuja kaiken kaikkiaan tuli 16 kappaletta, mutta yksi menehtyi yön aikana. Näin siinä yleensä saattaa käydäkin, ettei aina kaikki yksilöt selviä kuoriutumis vaiheen jälkeen.
Nyt jännitetään kuinka loppusakin käy, mutta hyvin virkeältä ja aktiiviselta porukalta näyttää. 
Vielä ei tiedetä kuka on kana ja kuka kukko, mutta se selvinnee tulvien kuukausien aikana. 
Niin ihanaa kuulla pientä tipujen piipitystä ja sirkutusta, mikäs sen ihanempaa olisikaan.


Hei sinä siellä lasin takana, tuotko lisää ruokaa?? Tämä tarkkasilmäinen tipu on kyllä aika veikeä kaveri. 
Aina koputtaessani terraarion lasiin kaikki ryntäävät lasin viereen ja osa alkaa nokkimaan lasia. 
Muutenkin on tosi hauskasaa sakkia!
Isommatkin ovat jo huomaneet, että pikkukansaa on saapunut kanalaan, katselevat maasta käsin terraarion suuntaan ja kallistelevat päitään.
Ilmeisesti kuulevat pikkuväen sirkutus äänet.


Entäpä ne edellis kerralla saapuneet 4 rouvaa ja iso kukko?
Cornell kukko on laumaantunut ihan hyvin muun sakin kanssa ja välillä ottaa gustavin kanssa yhteen ja koettelee, että kumpi on kumpi. Isommilta riidoilta ja kukko tappeluilta on selvitty ihan hyvin.
Nämä kolme neitosta alkavat olemaan kohta puoliin muninta iässä. Ensimmäisten muninen pitäisi ilmaantua syyskuun loppuun mennessä. Niinpä tänäviikonlopulla on kiirettä pitänyt. ollaan tehty pesiä ja hoidettu uusia tulokkaita.


Näitä pesiä aletaan rakentamaan tasaseen tahtiin. Eli muovilaatikoita joissa heinäpesät. Laatikoille on tehty oma alusta jossa ne pysyy hyvin paikallaan, helppo ottaa pois ja välillä pestä jos tarve vaatii. Näitä tulee kaiken kaikkiaan kuusi pesää eli kolme aina yhdessä kerroksessa ja kerrosten väliin tulee tuki laudat. 
Jotkut raput pitää rakentaa siinä vaiheessa, kun kerrokset alkavat kasvamaan.

Cornell kävi jo tarkkailmessa ja tarkistamassa pesiä, ihan pesään asti ei mennyt, mutta katseli, että ehkä noihin voisi sitten naiset komentaa, kun on sen aika. 

light sussex rotu eli valkoiset kanat, ovat kovin hautomoviettisiä eli saattavat alkaa hautomaan jo ensimmäisen munansa tehtyä. Tämän vuoksi pitää tarkkaan seurata muninta vaiheita ja ottaa munat heti pois kun ovat hommansa hoitaneet. Emme anna nuorien kanojen aloittaa ihan heti hautomista. Kerkiävät kyllä meillä ihan rauhassa hautomo hommiin vielä tulevaisuudessa, kunhan saadaan koko lauma kasvatettua täyteen kokoo ja myytyä tai annettua ylimääräiset kukot pois kuvioista. 


Kanaemon kelpaa hymyillä uusista tipuista, nuorikoista ja pesistä.
Katsotaan sitten miten lähtee homma etenemään!!


Meillä omn vielä kotitekoisessa hautomokoneessa hautumassa 14 munaa ja jos kaikki kuoriutuu ajallaan ja elossa niin sitten on meidän kana kiintiö täynnä. 

Ensivuonna taitaa olla laajennuksen aika.

Nyt jäädään seuraamaan miten pikkutipujen kasvu alkaa ja tuleeko konemunista yhtään mitään!

Heippa!
2 kommenttia:

  1. Tiput <3 Sinustahan on kehkeytynyt oikea "kanaemo" :) Nyt sitten jännätään, että paljonkon vauvoja tulee sieltä hautomakoneesta.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa TaRa <3

    VastaaPoista
  2. Vau onpa nuo söpöisiä, ja kivan värisiä. Kuinkahan monta teillä pian on pikkutipuusia.

    VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...