sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Voihan Wappu!

Vappu meni ja oli, myöhässä tullaan siis jälleen postauksissa.

Mutta..
Facebookissa olen seuraillut koko kevään sitä kuinka huolissaan ihmiset ovat siitä, että kesää ei meinaa tulla millään.
Kuinkahan moni -74 vuonna syntynyt muistaa 80-90 luvun talvet jolloin oli lunta niin paljon, että katoilta hypittiin kovaa kyytiä alas isoihin lumivalleihin?
Kuinkahan moni muistaa lämpimät keväät ja kuumat kesät? Kesät painettiin sortsit jalassa polkien pyörällä pitkiä matkoja päästäksemme uimaan?

No mahtaakohan kukaan muistaa sitä mitä minä ainakin muistan?
Erään äitienpäivän vuonna jonka vuosilukua en muista, mutta muistan tuon äitienpäivän siitä hyvin, että oli vielä lunta maassa!
Entäs vappu jonka muistan lapsuudestani! Kävin uimassa suoraan saunasta ja oli vielä jäätä järvessä ja pirun kylmää vettä. Talviturkki lensi sinä vuonna sinne järveen ja kovaa kyytiä juoksin saunan lämpöön vilua pakoon.

Kyllä me kaikki sen tiedämme ja myönnämme, että ilmaston muutos on tullut pysyäkseen. Talvet, keväät ja kesät ovat sitä mitä tällähetkellä ovat. 
Voisivat ne olla vielä huonomminkin asiat.

Ne ihmiset jotka asuvat kaupungeissa, heillä ei ihan mahdotonta hätää ole, mutta ne jotka asuvat maalla alkaa olemaan pian hätä jossei sitä kevättä oikeasti ala tulemaan ja ilmat lämpenemään.

Meillä eräillä ihmisillä, kun sattuu olemaan osa tulonlähteistä tuolla pelloilla ja metsissä. Mies kävi eilen kokeilemassa onnistuisiko kyntöhomaat ja tulos nolla. Ainakin viikko ellei kaksikin joudutaan odottaamaan peltojen kuivumista. Osaksi maa oli vielä jäässä, joten sitä ei paljon kynnetä saatika mitään muutakaan!

Seuraavan kerran kun mietitään ja harmitellaan miksei aurinko paista, miksei kesää tule niin voidaan mennä aivon syövereihin ja miettiä, että juu mekin täällä maalla nautittas siitä auringon paisteesta ja lämmöstä. Olisihan se kiva päästä traktorilla pikkuhiljalleen ajelemaan pelloille ja tekemään töitä oikein kunnolla.

Sori avautuminen, mutta näin se vain menee.. 
Maanviljelijät ne tuo leivät ja jauhot teidän ruokapöytiinne ja kaappeihin.

mutta waput vietettiin siitä huolimatta, vaikka lunta oli pihassa ja nyt viikkoa myöhemmin taas on toisinpäin, aurinko paistaa ja on lämmintä!

Vappu aattona totesin, että juuh.. 
Lunta, talvi jatkukoon. Maisema kylläkin oli silmiä hivelevä ja harmitti, että miksei joulunakin olisi voinut olla samanlainen maisema.


Pippurin päästin ulos aamusta ja kissa oli hetken aikaa, että whaattt..
No kai sekin vähän ihmettelin, kun edellisenä päivänä oli maa ihan keväinen ja yön aikana olikin tullut lunta. 
Istua tapitti varmaan 20 minuuttia paikallaan ja totesin, että haen sen sisälle takaisin, kun ei kiinnostanut liikkua mihinkään.Tänävuonnakaan en pettänyt lasteni luottamusta. Lapset, kun jälleen pyysivät suklaamunkkeja ja kyselivät, että etkö tee suklaamunkkeja lainkaan tänävuonna, kun aina olet niitä tehnyt joka vapuksi. 
vappuaatto meni sitten pyörittäessä 2l munkkitaikinaa.
Meillä syötiin siis munkkeja niin, että napa paukkui ja persus levisi lisää!


Tälläkertaa päätin pyöräyttää ihan pyöreitäkin munkkeja, tosin mitään hilloa en laittanut sisään. Eli ihan perusmeinigillä mentiin!
Pistin erivärisiä ja erilaisia värirakeita suklaamunkkien päälle ja hyvää oli!Lasilliset skumppaa (alkoholitonta), jotta pojatkin saivat hörppiäkseen. 


Tämä törleyn alkoholiton skumppa on muuten ihan sairaan hyvää. Suosittelen maistamaanm, jos tahtoo mennä alkoholittomalla linjalla.
Avasin pitkästä aikaa skumppa pullon ja ajatelkaa, korkkikaan ei poksahtanut kattoon vaan aukesi ihan silleen nätisti ja skumppakaan ei kuohunut yli reunojen.

Sellainen vappu meillä ja ilmasta huolimatta vappu tuli vietettyä ja mä niin tykkäsin pitkästä vapaasta ja siitä, että saatiin nukkua ja levätä.

Paluu jälleen arkeen on käynyt ja nyt, kun ilmat ovat olleet suosiollisia niin pihalla riittää hommaa!

Kivaa alkavaa viikkoa kaikille!


10 kommenttia:

 1. Voi mitä herkkumunkkeja teilläkin on ollut. Meillä lapset myös aina pyytävät minua tekemään munkkeja ja mummilta pitää sitten saada simat :)
  Eilen bussin ikkunasta katselin, että meidän lähipelloilla oli maanviljelijä kyntämässä peltoja. Toivottavasti tekin pian pääsette peltohommiin.
  Ihanaa sunnuntai-iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin yleensä ollaan saatu mummilta simaa ja joskus sitä tehnyt itsekin. Viimevuosina ollaan kyllä ostettu simat, kun kaupan simakin on ihan hyvää.
   Juu tässä sitä nyt sitten odotellaan päästäänkö pellolle vai ei. Osa naapureista on jo kyntänyt, mutta ootellaan nyt ihan rauhassa.
   Samoin! :)

   Poista
 2. Minä muistan! Katoltahyppimiset sun muut! Myöskin äitienpäivän, jolloin oli lunta...heh, vuosiluku vaan on kateissa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun ollaan kummatkin asuttu kotona niin sitä lunta meinaan oli! Mein isä teki ihan mahottomat vallit meidän teranssin eteen ja meikälikka tuli isoilla hypyillä alas katolta. Se oli kyllä mukavaa. Ja me tehtiin sitä pikkusiskon kanssa levillä vuonna -98 kun oltiin siellä hiihtolomareissulla (samaisella reissulla menin jussin kanssa kihloihin). Muut nukkuivat aamulla ja minä siskoni kanss olin varmaan 7-8 aikaan aamulla mökin katolla konttaamassa ja hyppimässä alas. Muistan kun hypättiin niin vajosin melkein kainaloita myöden hankeen.

   Poista
 3. Meidän lapset hyppelivät ulkorakennuksen katolta, kun lunta oli paljon.
  Me ajelimme Laihian suunnalla viikonloppuna, siellä oli jo paljon äestetty.
  Mutta lunta tuli tuon tuosta ja tosi kylmä tuuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan vähän miten ilmat ovat suosineet ja miten ne pellot ovatkin ja millaisella alueella. Meillä on sillain metsän keskellä suorastaan, että ei oikein aurinko pääse sinne kuivattamaan. Täytyy siis odotella josko nyt tulevana viikonlopulla pääsisi.
   Sitä lunta on tullut täälläkin nyt ainakin parina päivänä oikein urakalla, mutta sulaa melkein samantien maahan tullessaan. Tuuli on ollut viileä täälläkin.

   Poista
 4. Luminen äitienpäivä oli vuonna 1995, ainakin.
  Herkullisen näköisiä munkkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisko olla ollut 1995, muistelisin, että olen ollut vieläkin nuorempi kun on äitienpäivänä ollut lunta maassa. Mutta voihan noita äitienpäiviä olla ollut muitakin lumisia! :O
   Kiitos! :)

   Poista
  2. Niin, voihan se olla, että on ollut aiemminkin, ja voi olla, että on myös vuonna 2017 :) Mutta tuon 1995 muistan aivan varmaksi, että lunta ja liukkautta tiellä riitti ainakin Satakunnan ja Pirkanmaan alueella.
   T.Tuo yllä oleva anonyymi

   Poista
  3. No varmasti tällä menolla on äitienpäivää kun lunta ja siihenhän ei olekaan enään montaa päivää. Mutta harmitti niin vietävästi kun ensin myöhennät maata ja seuraavana aamuna koko möyhennys on peittynyt lumeen. Nyt sitten pidetään taukoa "aikuisten oikeesti ja odotellaan niitä ns.lämpimiä säitä"!

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...