perjantai 22. tammikuuta 2016

Linnuille ruokaa!

Meillä on ruokittu lintuja viimeiset parivuotta tiuhaan tahtiin.
Olen yleensä ostanut perus linnun ruokia mm: talipalloja, pötköjä, pähkinöitä, ja auringonkukan siemeniä kaupasta.
Lisäksi heittelen linnuille paahtoleivän murusia ja ne jos jotkut tuntuvat käyvän hyvin kaupaksi.

Viime kesänä, kun viljelimme ensimmäistä kertaa itse näitä peltoja laitoimme niihin kauraa. Kauraa jäi myös tällekeväälle siemen viljaksi joten sitä ollaan laitettu enimmäkseen tänätalvena. Yllättävän paljon linnut silti syövät ja lintulauta tyhjeneenkin tiuhaan tahtiin.

Siitä se idea jälleen lähti..
Pieni lintukoto blogista sain aivan ihastuttavan idean lintujen ruokintaa varten. Paina tästä niin pääset kaarun blogiin. Kannattaa muutenkin käydä kurkkaamassa lintukoto blogia sillä siellä on aivan vallan ihastuttavia kuvia ja vaikka mitä ihanaa tarjolla lukijoille. 


Ruoka kranssi!
Meikäläisen kranssista ei tullut ihan niin nättiä kuin kaarun tekemä, mutta varmasti ajaa asiansa ja nyt on kunnolla ruokaa linnuille tarjolla.
Kranssin, kun naputtavat nokallaan rikki ja syövät kaiken mitä siitä irti saavat niin ei lopu ruoka ainakaan vähään aikaan.
Tein samalla anopille samanlaisen ja kiikutin sen niiden lintulaudalle roikkumaan. 


Näin minä sen valmistin.

Tarvitset linnunruoka kranssiin seuraavaa..

Kakkuvuoka
Auringonkukansiemeniä
Pähkinää (linnun ruokintaan soveltuvia)
4 kpl talipalloja
rusinoita
salaatti siemen sekoitusta

Lado kaikkia aineksia, vaikka kerroksittain kakkuvuokaan.
Peitä kylmällä vedellä juuri sen verran, että ainekset peittyvät. Vie pakastimeen tai ulos jäätymään. Kestää n.vuorokauden jäätyä. 
Laita folio päälle jäätymisen ajaksi. 

Irrota kranssi vuuasta seuraavana päivänä ja koristele oman mieltymystesi mukaisesti.

Mikäli olet kerännyt syksyllä luonnosta puolukan ja mustikan varpuja niin niitä voi laittaa koriteeksi joukkoon mukaan. Itselläni ei niitä nyt ollut joten omasta kranssistani tuli pelkistetty versio.


Laitoin niin paljon aineksia vuokaan, että tätä kranssia linnut syövät varmasti vielä kesälläkin.

Eikös ollutkin mukava idea.
Kiitos Kaarulle ideasta!!6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. On kyllä, ja varmasti riittää syötävää linnuille pitkäksi aikaa. :)

   Poista
 2. Mua niin harmittaa kun meidän talonyhtiössä on lintujen ruokkiminen kielletty (varmaan rottien ja hiirien takia). Mä niin olisin halunnut tällaisen tehdä.
  Tosi kivalta näyttää ja kestää hetken ainakin tämän syöminen.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen vuoksiko meilläkin sitten niitä rottia ja hiiriä liikkuu yllinkyllin toisten tarpeiden. Hih.. no maalla niitä vilisee joten ne kuuluvatkin meidän vakio perheenjäseniksi. :O

   Taloyhtiölle pitäisi laittaa sellainen yleinen ruokintapaikka linnuille, johon voisi kaikki lintujenruokinnasta innostuneet viedä syötävää vaikka vuoro viikkoina tai päivinä. Ehdottakaapa sellaista taloyhtiölle. :O
   Varmaan eivät suostu, mutta kyllähän ne rotat ja hiiret saadaan katoamaan, kun ostaa myrkkyä ja ansoja... :O

   Poista
 3. Kaunis ja tarpeellinen, tässä on kaikki kohdallaan :) Oravakaan ei varmaan jaksaisi viedä tuollaista kun tavallinen talipallo kyllä katoaa vikkelään :D

  VastaaPoista
 4. Voi kiitos ihanista sanoistasi, Ta Ra <3 Tässähän ihan häkeltyy kaikista noista kehuista! Mukava, että kokeilit tämänkin kranssin tekemistä. Tuosta riittää kyllä sapuskaa linnuille pitkäksi aikaa :) Kaunis tuli tästäkin sinun tekemästäsi ja on varmasti linnuille mieleen!

  VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...