lauantai 26. joulukuuta 2015

Löylyhuone uusiksi!

Puolitoista viikkoa ennen joulua isäntä päätti tehdä meillä  saunaremontin.
Tämän talon sauna on remontoitu viimeksi juhannukseksi -99.
Vanhoja seinäpaneleita purkiessa todettiin, että tämä uusi remontti tuli tarpeeseen ja hyvään aikaan.

Allaolevassa kuvassa mieheni on jo kerinnyt aloittamaan vanhojen lautojen purkamisen.Meidän saunassa on suihku samassa tilassa, eli tunnelman on kuin vanhan aikaisessa ulkosaunassa, vain vesipata puuttuu.
Meillä ei ole siis nykyaikaisia laattoja seinissä. 
Mikäli tämä sauna on toiminut jo vuosikymmeniä niin kyllä se saa luvan toimia meidänkin aikanamme.


Uuden remontin yhteydessä päätettiin antaa vanhalle kiukaalle kyytiä ja hankkia uusi tilalle. Lisäksi kiviseinä maalattaisiin uusiksi valokoseksi ja peitettettäisiin ajan saatossa tulleet kuluma jäljet.


Pinta paneelit poistettua huomasimme, että alta tuli esiin vanha panelelointi. Saunassamme oli siis kaksinkertainen panelointi. 
Ja mitäs tulikaan esiin vanhan paneelin ala-osasta? Kuva kertoo sata sanaa, lahovaurioo oli syntynyt ja tässä vaiheessa sydän teki pienen muljauksen, kun alettiin pohtimaan, että mahtaakohan sieltä vielä löytyä jotakin muuta yllättävää?


Tämä olikin milenkiintoinen vaihe! panelointien alta löytyi hirsi rakenne, no se olikin tiedossa, että meitä ympyröi hirsi seinät. Mutta tässä lahovaurio seinässä oli myös vanha ovi aukko. Saunan tilalla on aikanaan ollut vanha keittiö. Tästä oviaukosta on päässyt tupaan ja saunan toiselta seinältä toiseen tupaan. Eli kaksi oviaukkoa on panelointien alla. 
Saunan, pukuhuoneen, ja vessan on suunnittelut aikanaan Mieheni eno Aulis. Lahovaurio puut vaihdettiin uusiin puhtaisiin. Onneksi kosteutta ei ollut päässyt rakenteisiin, koska joku viisas oli keksinyt laittaa seinän ala-reunaan metallilevyn joka oli estänyt kosteuden pääsyn rakenteisiin.

Tästä oli siis hyvä jatkaa remonttia eteenpäin.


Saunan seiniin valittiin lämpökäsitelty paneeli. Lauteiden väriksi valittiin tälläkertaa vaalean tilalle mustat . Lauteiden runko tehtiin höylätystä männystä jotka maalattiin mustaksi. Lauteiden istumaosat tehtiin valmiiksi mustasta maalatusta kuusesta.


muuriseinä pestiin samoin kuin lattiakin maalipesulla ja maalattiin valkoiseksi. 


Kiukaaksi valittiin Harvia joka lämpiää luonnollisestikin puilla. 
Kiuas kiviä kiukaaseen upposi kaiken kaikkiaan 120 kg. Koko kiuas peittyi kirjaimellisesti kiviin.


Saunan ikkunan puu-osat maalattiin mustaksi.


Seinien ala-osassa kulkee ruostumattomasta teräksestä tehty peltilevy joka ohjaa veden lattiaan. Tällä pyritään myös estämään kosteuden pääsy rakenteisiin.

Lisäksi saunan ovi vaihdettiin mustaan lasioveen joka kruunasi sävyllään kokonaisuuden.


Vain sähköt puuttuvat ja valaistuksen hoitaa uusi lyhty ja kiukaan valaistus, siihen asti kunnes saadaan sähköt kytketyksi. 


Tämä pariskunta on seistä tönöttänyt niin monta vuotta saunan muuriseinällä, että olivat saaneet päälleen todella vahvan pölykerroksen. Pistin pariskunnan pesuun ja nyt ne saavat nauttia puhtaudesta uudistetussa saunassa vanhalla paikallaan. 


Sauna saatiin tiistai iltana valmiiksi ja aikataulullisesti mieheni onnistui siinä mihin ryhtyi. Jouluaattona päästiin nauttimaan uuden saunan löylyistä ja kyllä ne oli aivan mahtavat löylyt. 

Nyt on meidän talossa jälleen remontoitu yksi tila 2000-luvulle, mutta siltikin sauna muistuttaa myös vanhaakin aikakautta.

Hyvää Tapanin päivää kaikille.6 kommenttia:

 1. Onpa kaunis muutos. Tykkään siitä, että kaikki ei ole tummaa tai vaaleaa, vaan olette jättäneet myös kaunista puunväriä näkyviin. Tilasta tuli tosi kotoisa ja huokailin täällä miehen kanssa tuota teidän uutta kiusta. Kyllä siellä nyt kelpaa löylytellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tykkään ihan hirmuisesti tästä uudesta saunasta. Nyt on helpompaa pestäkin saunaa ja jossakin vaiheessa lauteetkin vielä muutetaan siten, että ne voi nostaa ylös kuivumaan pesun jälkeen. :)

   Poista
 2. No nyt kyllä näyttää sauna hyvältä! :D Kiva värimaailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vähän kuvissa haittaa vieläkin meidän putkiviidakko, mutta pääasia tulee hyvin ainakin esiin. Värimaailmaa yhdessä pähkäiltiin ja tykästyttiin mustan ja lämpökäsitellyn paneelin yhdistelmäään. Valkoista tietenkin pikkuisen mukana lattian ja muurin osalta. :)

   Kiva, että tykkäsit. :)

   Poista
 3. Sun täytyy nyt kovasti kehua teidän isäntää, remonttimuutos on tosi hieno ja raikas ja hän vielä pysyi päättämässään aikataulussa :) Yleensä remontit tuppaa venumaan ohi sen mitä niiden ajatteli kestävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli tiukka aikataulu, mutta mieksin oli väsynyt. Huh... yksin paahtoi menemään tukka putkella, ensin omassa työssään ja sitten illat saunan kimpussa. Ompahan tämäkin nyt tehty ja saadaan viimeinkin saunoa uudistetussa saunassa. :)

   Kyllä tämäkin vielä vähän venyy, kun saadaan sähkömise joka asentaa johdot oikeisiin koloihinsa niin saadaan kattoon valo. Mutta sen aikaa voidaan nauttia kynttilän valossa istumisesta. :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...