sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Syksyisiä kuvia!

Kävin viime viikolla poimimassa puolukoita yhtenä päivä ja löysin aivan loistavan puolukka paikan.
 Paikoittain tuntuu olevan puolukkaa ihan järkyttäviä määriä ja joissakin paikoissa niitä ei näkynyt juuri nimeksikään. Mikäli ensi syksynä tässä samassa paikassa on puolukoita ensivuonnakin niin täytyy käydä siellä poimimassa ensimmäiseksi.

 Puolukoita poimiessani ja metsässä talsiessani löysin ihan mahtavan mustikka paikan. Tässä kohtaa alue oli aivan mustanaan mustikoista ja olivat vielä isoja mollukoita. Puolukoiden poiminta muuttuikin äkkiä mustikoiden poiminnaksi. Tosin annoin ne mustikat anopilleni. Ajattelin, että josko vielä kävisin poimimassa mustikoita vähän lisää pakkaseen, mutta ovat jo niin vesimäisiä, että niiden perkaaminen on ihan kamalaa puuhaa. 


Ajattelin, että nyt saa riittää marjojen poiminta tältä syksyltä, vaikka se onkin hyvää liikuntaa koko kropalle. Mutta selkä kiitti kyllä aika mukavasti näiden poiminta reissujen jälkeen.


Meidän puutarhassa sen sijaan luumupuu tekin tänävuonna oikein extra sadon. 
Siis niin paljon tulee luumuja, että oksat painuivat sadon painosta maahan asti. Surullista on vain se, että suurinosa näistä luumuista tuskin kerkiää kypsymään kypsiksi asti.Tämäkin on niin jännä juttu, että tämä luumupuu tekee joka toinen tai kolmenvuoden välein ison sadon. Viime vuonna ei tainnut olla juuri ollenkaan luumuja ja tänävuonna se teki varmaan kahdenvuoden edestä satoa.


Luumupuu tarvitsee paljon ilmeisesti vettä tehdäkseen näin suuren sadon. Vai onko tästä jollakin faktatietoa, että pitääkö luumupuu välivuosia ja kerää voimia seuraavaan isoon satoon?

Ainakin vettä ovat tänäkesänä saaneet oikein kunnolla.


Tomaatti puskat ovat peittäneet melkein koko kasvihuoneen kovalla kasvullaan. Tosin löysin vain yhden kypsän tomaatin näiden seasta. Kaikki muut ovat vielä täysin raakoja ja eivät millään kerkiä kypsymään, joten minä menin ja revin kaikki pois kasvihuoneesta. Ehkä olin tyhmä tai sitten en! 

Otin kaikki mitä puskista irtosi sisälle ja ajattelin laittaa auringon valoon pöydälle. Saa sitten nähdä kypsyvätkö siinä loppun asti. 

Miten ne pitäisi oikeasti kypsentää? Paras tietenkin, kun kypsyisivät kasvihuoneessa, mutta tälläisen sateisen kesän jälkeen ne tuskin kerkiää kypsyä ajoissa.


Heittelin keväällä oikein urakalla auringonkukan siemeniä meidän perunapeltoon. Siis istutettujen perunoiden viereen. Anopin mukaan viimevuonna ei niin kauheen hyvin kasvanut tässä auringonkukat vaikka kokeili. Yleensä tähän on tullut todella paljon, näyttäviä ja isoja auringonkukkia. 

Nyt kasvoi muutamia, mutta myöhästyin vähän näiden valokuvaamisessa ja siksi ovat päässeet vähän nuhjiintumaan.
Tänäsyksynä ei kasvanut mitään suuria vaan jäivät aika pienen kokoisiksi. Osa ei ole vielä edes puhjennut kukkaan, eivätkä nekään kerkiä enään tänäsyskynä.Kuin tilauksesta neitoperhonen oli päättänyt jäädä yhden auringonkukan päälle lepuuttamaan siipiään.


Siinä minä sitä sitten kuvasin minkä kerkisin ja on se vain hieno olento!


Omenapuihinkin on tullut ihan reipas sato tänä syksynä. Mutta puoilivat jo puoliraakoinan maahan. Eivät olleet oikein hyvän näköisiä tänävuonna ja osalle varmaan tuli mutaatio omenoita. 

Maahan puronneista maistelin muutamia ja olivat ihan okn makuisia. Mutta yleensä maahan pudonneet viemme hirvien ruokinta paikalle jossa peurat ja hirvet niitä sitten popsivat poskeensa.


Tältä se piha näyttää enimmäkseen tänä syksynä. Yleensä olen tehnyt näistä maahan putoavista omenoista uuniomenaa, mutta tänäsyksynä en ole tehnyt sitä yhtään. Ei vai ole tehnyt oikein mieli tehdä. 

Ihmettelen kyllä, kun yleensä odotan oikein innolla, että omenat kypsyisivät ja saisin popsia suuhuni tuoreita omenoita omasta puusta, mutta nyt ei vain ole maistunut.
Onkohan syy siinä, että puut ovat omassa pihassa ja silloin niitä tulee syötyä ihan liiaksikin asti. Silloin, kun asuimme keskustassa niitä himoitsi hakea täältä kasapäin, kun omassa pihassa ei ollut omaa omenapuuta. 

"silloin, kun niitä ei ole niitä himoitaa, kun on saatavilla ei maistu"


Vaahterapuun ruska aika on kaunista.

Odottelen oikein innolla, kun kaikista puista putoaa lehdet yhtä aikaa niin saisi hyviä kuvia, mutta nyt ne vain pysyy puissa jostakin syystä.

Tammesta ei ole vielä lehdet pudonneet ja voi kauheeta, sitten kun ne putoavat niin on siinä hommaa haravoida ne pois!


Tälläinen postaus iloksenne tänään luettavaksi ja katseltavaksi.

Viimeinkin meikäläinen on päässyt postausten makuun joten eiköhän nyt pikkuhiljalleen sanasuoni taas ala aukeamaan. 

Aurikoista sunnuntaita kaikille!


8 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus ja upeat kuvat! T: - Ertsu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pääsisi joskus kuvaamaan oikein kunnon ruska aikaa niin awot! :)

   Poista
 2. Tosi moni on harmitellut sitä, että hedelmät ei ehdi kypsyä ulkosalla. Omput on yleisesti olleet kai aikas huonoja, ainakin täällä etelässä, ihan reikäisiä ja mätiä jo puusta pudotessaan. Nyt niitä uuniomppuja vaan tekemään :)
  Mukavaa sunnuntai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt ne meidän luumut oli jo jäätynytkin välissä. Kävin tänään niitä maistelemassa ja osa on kypsiä. Pitää vielä keräillä niitä kypsempiä yksilöitä. :)

   Aika monet ovat kehuneet mutantti omenoiksi vai mitä ne nyt ovatkaan. :O

   Poista
 3. Kah! Täältähän löytyi mukasti ideoita pursuva blogi. Tulen toistekin :)
  Terkut Eskurista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan ja klikkautumaan lukijaksi niin pääset lennosta mukaan meikäläisen kommelluksiin. :)

   Poista
 4. Sää olet taas räpsäissyt tuollaisen valmis postikorttiin -kuvan :) Tarjoa noita sun kuvia johonkin korttifirmaan ja jos en ole ihan väärässä niin sellainen sivu kuin Vastavalo on semmoinen mistä saa rahaa jos joku käyttää sieltä sun kuvia. Tuo perhonen ja auringonkukka kelpaisi vaikka biologian kirjaan, on niin upea :) Meille ei luumuja ole tullut vaikka parina vuotena on tullut jo kukkia. Ei se puu kyllä ole kasvanut kuin miehen neljäkymppisistä asti joten sen täytyy varmaan vaan kasvaa ja juurtua oikein huolella. Katoaako luumusta se kukinto silmänräpäyksessä, me ollaan epäilty jonkun eläimen ne syövän kun ne katoaa tosi vauhdilla eikä sillälailla nuutumalla kuin omppupuussa. Meillä kasvaa niin huonoa omenaa ettei se kelpaa edes Kurt Linströmille. Hän hakee aidan takaa c-vitamiinia naapurin puolelta ja jättää röntin sitten meidän puolelle :D Ai juu, meilläkään ei tomaatteja ehtinyt montaa kypsyä, mutta saatiin kypsymään sisällä kun laitoin kulhoon vihreitä tomaatteja ja omenoita sekaisin. Kaupan omenoita, kun ei meillä orava tuo niitä syötäviä ilman hampaanjälkiä naapurin puolelta :D Ompusta irtoaa jotain eellä alkavaa ja se kypsyttää sen tomaatin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aikaisemmissa postauksissa kuvannut tänä kesänä kukkivaa luumupuuta, sekä omenapuuta. Mitä mä nyt muistelen, niin kukinta on melkein saman pituista kuin omenapuussakin. Oli todella komeassa kukassa tänävuonna.
   Olisikohan myyrät käyneet järsimässä istutus vaiheess. Kukinnon kyllä huomaa selvästi ja meillä ainakin tuntuu tekevän jokatoinen vuosi suuren saron. Eli en tie lepäisikö se välivuosina ja keräisi voimia uuteen suureen satoon. Kai se ilmoistakin paljon riippuu. Aika hassusti minä tätkin ajattelen, kun en ole miettinyt näitä niin tarkkaan. Pitäisi ottaa vähän enemmän selvä asiasta.

   Mä sanosin näin, että jos ei ensivuonnakaan kuki tai tee kunnon satoa niin ostakaa rinnalle toinen alku ja suojatkaa hyvin verkolla ettei myyrät pääse popsimaan sitä.
   Vai on kurt päättänyt, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen. Hmm.. sun pitää nyt käydä sieltä naapurin puolelta nappaamassa salaa pari omppua ja tarjota niitä sille. Vai mahtaako se aavistaa, että sää teit sille huijasutemppuja.
   Mulla tomaatit ovat nyt sisällä pöydällä ja osa on ryppyisiä pinnalta kuin kasvoni 10-vuoden kuluttua. Katsotaan miten alkavat kypsymään. :)

   Täytyy joskus etsiä joku taho joka suostuisi ottamaan näitä kuvia. Tosin ammattilaiset katsovat vähän näitä kuvia varmaan eri silmällä kuin minä! :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...