maanantai 6. heinäkuuta 2015

Sormien kiillotusta!!

Olen huomannut, että blogiini on saapunut pari uutta lukijaa saapunut joten tervetuloa!!

Nyt on sitten sormetkin kiilotettuna ja sormenpäiden nahka rikki eilisestä mattojen pesu touhusta. Olisi vissiin pitänyt käyttää hanskoja pesun aikana. Suoranaisesti kiiltävät ja punottavat sormeenpäät ja lisäksi ikävän kipeät.

Eilen päätettiin mieheni kanssa ensimmäistä kertaa testata meidän kyläyhdistyksen matonpesu paikkaa. Tähän mennessä olen pessyt matot aina meidän pihassa ja nyt ajattelin, että voisi olla hyvä mennä pesemään oikein pesupaikalle. Onhan tuossa paljon parempi pestä seisten saatika kotona kontata mattoja laverien päällä.

Meidän piti pestä vain pari mattoa, mutta se määrä muuttuikin sitten loppujen lopuksi siten, että pestiin kaikki matot. Mitä sitä parin maton takia noin hyvään paikkaan menee pesemään, kun voi pestä koko potin kerralla.
Tupaan jäi muutama matto lattiaan, mutta ne on helppoja pestäviä joten voin käydä ne vaikka yksinäkin pesasemassa tai sitten pestään kotona pihalla kontaten.


Onneksi mieskulta tuli mukaani pesemään niin homma kävi verkkaisesti. Pesun jälkeen laskettiin, että kauanko meillä meni hommassa niin ei siinä ollut mennyt kuin 1,5 tuntia. Tarpeeksi hyvä paikka ja välineet niin homma hoituu nopeasti. Kotona olisin joutunut pesemään yksinäni ja siinä olisi mennyt ainakin pari päivää.
Miehestäni sain tietenkin hyvää nostoapua märille matoille ja muutoinkin hyvää seuraa.


Isot matot pestiin leveämmällä alustalla ja pienet näissä pienemmissä altaissa.

Aurinko paistoi suoraan pesupaikalle joten ajattelin samalla ottaa aurinko hoitoa iholleni. Paarmat olivat oikein kiduttavan kiusallisia ja pari sain listittyä, mutta ainakin yksi sai imastua kinttuani.  
Mikäli naapurustoon kuului metelini ja manaaminen niin se tuli juurikin niistä paarman puremista.


Lotrasin veden kanssa niin mukavasti, että paita ja housut kastuivat aivan likomäriksi. Mikäli muotoni antaisivat myöden olisin laittanut pikinit päälle ja antanut auringon porottaa suoraa valohoitoa iholleni. Mutta tällä kropalla ei pikineitä päälle laiteta!
Toivossa on siis hyvä elää ja ehkä ensikesäksi pääsen pikini kuntoon!


vanha kansa tykkää edelleen käyttää mäntysuopaa matonpesussa, mutta itse olen käyttänyt jo monta vuotta bio luvilia. Bioluvilista tulee niin raikas tuoksu mattoihin ja lisäksi se tekee puhdasta jälkeä. 

Olisi vain pitänyt olla ne hanskat kädessä, koska vesi ja bioluvili teki kyllä temppunsa allergiselle iholleni. Tosin minulla ottaa kaikki pesuaineet ihoon joten se on ihan sama mitä käyttäisin.

Lisäksi harjatessani mattoja sormen päätkin saivat kyytiä ja sitä tekstin alussa mainittua kiillotusta.


Matonpesu paikalta löytyy myös mankeli ja se on todella kätevä juttu siinä vaiheessa, kun matot ovat ihan likomärkiä pesun jälkeen. Siirrät matot heti manekeloitavaksi ja veivaat matot läpi mankelin saat ylimääräiset vedet pois matosta ja maton painokin pienenee.

Mieheni nosti matot mankeliin ja minä veivasin niitä siinä hetken. Jotkut matoista veivattiin pariin kertaan niin saatiin kuivempaa tulosta aikaiseksi.


Siinä ne kaksi ensimmäistä räsymattoa ovat valumassa ja aika äkkiä kuivahtivat siihen kuntoon, että saatiin siirrettyä auton takakonttiin.


Yöllä oli aika ankea nukkua, kun lihaksia särki ja olkapää huusi armoa. Lisäksi sormet ovat sen verran kipeät, että mietin tämän päivän ruuanlaittoa miten se onnistuu. Pitää varmaankin ottaa hanskat avuksi tälläkertaa.

Mutta nyt ne on pesty tältä vuodelta ja syksyllä saadaan taas puhtaat matot lattiaan. 
Kannatti ottaa pientä kärsimystä iholle ja lihaksille, kun tuli halvaksi pestä oman kylän pesupaikalla. 
Tosin onhan mattojen pesu hyvää lihasjumppaa

Hyvää alkanutta ja aurinkoista viikkoa kaikille!


8 kommenttia:

 1. Hei Tara! Kyllä on kovaa hommaa tuo matonpesu, mutta toisaalta voi se olla hyvällä säällä mukaavaakin. Olit piipahtanut blogiini ja osallistunut arvontaan. Kiva! Kävisitkö vielä klikkautumassa jäseneksi, jos nimittäin haluat ne kaksi arpaa, sillä en vielä löytänyt sinua jäsenten joukosta , joten tietoja ei ole, jos voitat:) Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä sellaista läträämis touhua, mutta onpahan nyt sekin tehty! :)
   Kyllä juu ja yritin vielä kännykällä rekisteröityä lukijaksi, mutta tiedä sitten onnistuiko se?

   Samoin sinne teille!

   Poista
 2. No nyt on sitten puhtaana matot ja sormenpäät :)
  Mitä sitä itseään häpeämään, bikinit päälle vaan ja hommiin ☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varsinkin sormen päät!! :O
   No jaa.. hmmm.. niin jos tästä maailmasta löytyy tälläiselle valaalle sopivia pikineitä. :O

   Poista
 3. Olisi itsellänikin matonpesu urakka vielä edessä ja ehkäpä nuo ikkunatkin pitäisi kuurata, kun puutahahommat ovat nyt helpottaneet. Harmi, ettei meidän lähellä ole (tai en ainakaan tiedä) paikkaa maton pesulle. On siis kontattava. Polvet ei yhtään tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vielä ikkunoiden puunaaminen edessä ja niitähän riittää tässä tässä talossa joten siinä vierähtää ainakin pari päivää. :O
   Minulla on sellainen tuunne, että meillä ei puutarha touhut lopu ikänä ja puuhommatkin on vielä tekemäti joten kyllä tänä kesänä vielä hommaa piisaa.
   Harmillista ettei lähellänne ole matonpesu paikkaa, sitä konttaus hommaa minäkin olen täällä tehnyt monet vuodet. kyllä mä vielä joudun tänäkesänä muutamat konttaamaan. Polvet ei kyllä oikein tykkää meikäläiselläkään tuosta konttaus asennosta.

   Poista
  2. Siis eihän ne puutarhahommat ikinä lopu, mutta ovat nyt sellaisessa vaiheessa, että voisi ehtiä jotain muutakin tekemään. Takapihan raivaamisen taidamme suosiolla joutua jättämään ensi kesälle, kun vielä olisi nakuteltavaa jos jonkinmoista tuossa terassissa ja kasvihuonekin kaipaa viimeistelyä - tosin sahalle pitäisi ensin rientää. :)

   Pitää ehkä yrittää aktiivisemmin etsiä tuota matonpesu paikkaa. Pakkohan sellainen on joka kunnassa ja kaupungissa olla! Ehkä en ole osannut etsiä oikeasta paikasta. :) Konttaaminen ottaa kyllä tosi koville ja nivelrikkoiset polvet huutaa.

   Poista
  3. No juu ei ja hyvähän se on, että puuhaa riittää. Pikkuhiljaa teette siellä hommia niin eiköhän se takapihakin sieltä tule raivattua. :)

   Juu sun täytyy nyt soitella vaikka kunna/kaupungin tekniselle puolelle ja kysellä löytyykö lähistöltä virallista matonpesu paikka. Yleiset matonpesu paikat helpottavat kyllä tuota touhua paljon. Varsinkin jos vielä tuollainen mankelikin on laitettuna. :) Tsemppiä paikan etsintään.

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...