torstai 4. kesäkuuta 2015

Uudet isututukset!!

Viime perjantaina se odotettu päivä koitti. Sain postista paketin jota olin koko kevään odottanut.

Tilaamani taimet ja alut saapuivat  viherpeukaloilta.

Olen moneen kertaan laitellut tänne kuvia siitä kuinka ensin tuhosin  anopin tekemän suihkulähteen ja sen ympärillä olevan kukkapenkin.
Nimitän omaa työskentely tapaani kirjaimellisesti "tuhoamiseksi". Ensin piti saada kaikki vanhat kukkaset ja istutukset pois kukkapenkistä ja tämän jälkeen piti sitten aloittaa uudelleen koko homma alusta.

Muutama viikko jouduttiin katselemaan kukkapenkkiä multaversiona. Vieläkin se näyttää kuin olisi vain pelkät mullat laitettuna, mutta kyllä siellä ainakin istutukset ovat paikallaan.

Tässä se nyt on istutuksineen. 
Reuna ei ole vielä valmis, kun odottelen isännän tekevän loppuun tuon reunakoristeen. reunakoriste tehdään heinäseipään pätkistä jotka sidotaan rautalangalla jonoksi.
Kukkapenkin pohjalle laitettiin maisemointikangas jonka pitäisi himmata rikkaruohojen pääsyä kukkapenkkiin, mutta se jää sitten nähtäväksi pysyvätkö kankaan toisella puolen. Kankaan päälle on kaadettu runsaasti ostettua puutarha multaa ja ennen istutuksien laittoa kalkitin mullan kunnolla.


Seuraavassa kuvassa tarkennan missä on mitäkin istutusta.

Vihreä alue:  Elefantin heinää.
Sininen alue: Gladious mix (sekoituis)
Punaisilla alueilla: Kuulilja mix (sekoitus)
Valkoinen alue: päivänliljaa
Oranssi alue: Loistosalviaa

Kuuliljoja tuli enemmän kuin muita ja ne vaatii vähän enemmän myös tilaa penkissä. Kaikki tilaamani tuotteet tulivat juurakkoina paitsi gladious mix sipuleina. Esi kasvatin sipulit ja viime lauantaina sain siirrettyä ne maahan. 

Elefantin heinä oli niin hassu nimi jo tilauslistaa tehdessäni, että mielenkiinnolla odotan sen kasvamista. 

Tilaajalahjana sain päiväliljaa ja sen istutin valkoiseen alueeseen. Istutus listaa lukiessanne voitte varmaankin todeta, että lilja voittoiseksi menee tämä kukkapenkki. Liljat ovat siis yksi suosituimmista kukistani.

olisin saanut tehtyä paljon hienomman väri kartan teksteineen toisella ohjelmalla, mutta se ei nyt suostunut toimimaan joten joudutte tyytymään tähän sotku versioon. 
Kuulilja laitettiin kasvamaan ja nyt jännitetään lähteekö ne kasvuun vai ei. 
Näyttää kuin pieniä haita uiskentelisi meidän kukkapenkissä, isännälle sitä naureskelinkin, että mitähän näistä oikein loppupeleissä kasvaa.Elefantin heinä, se kuullosti niin mukavalta sanalta tilausta tehdessäni etten voinut sitä olla tilaamatta. Tässä penkissä on kasvanut saniaisia monta vuotta ja nyt päätin vaihta sen heinään. 
Melko varmasti voin luvata  sen, että mikäli tässä kukkapenkissä tänä kesänä kasvaa jotakin niin ne ovat tämä elefantti ja rikkaruohot. Mun ymmärrys ei nimittäin riitä ymmärtämään miksi mun kaikki itämiset ja alkukasvatukset lähtee niin mahottoman hyvin kasvamaan ja sitten yht´äkkiä siirtovaiheessa ne kuukahtaa ja suurinpiirtein kuolla kupsahtaa. 


Gladious mixin halusin tähän penkkiin ehdottomasti jo kasvupituutensa vuoksi. Mixinä se kuullostaa vielä paremmalta, koska tulee kasvamaan eirivärisiä samaan aikaan. 
Esikasvatus meni hyvin, mutta nyt taas jännittää se jatkokasvu. Ilmat ovat olleet tosi surkeat tänäkeväänä joten pikkuisen tarvittaisiin pidempää lämmintä jaksoa puutarhan istutuksia ajatellen.


Loistosalvia on varmasti nätti täydessä kasvussaan. Seuraavat istutukset menevätkin sitten niin suuresti jännityksen puolelle kuin olla ja voi.

Kukkasten lisäksi tilasin pari jättivadelma puskaa, sekä Maurin makeaa vadelma puskia 4 kappaletta.
Puskat tulivat samaan aikaan kuin nämä muutkin istutukset ja tulivat tosi pieninä alkuina. 

Nämä kaksi yksilöä ovat suhteellisen hyvän näköisiä ja varmasti lähtevätkin hyvin aikanansa kasvuun.Tehtiin vadelma penkki uusiksi ja kuten kuvassa näkyy niin kaksi uusista istutuksita näkyy paremmin ja kaksi ei näy.


Mistä johtuukaan, että näille kävi näin. Istutin maahan heti seuraavana päivänä, kun olivat tulleet. Kastelin hyvin ja pox.. parista puskasta suoraan sanottuna luuhistui lehdet ihan totaalisesti ja nyt kauhulla pelkään, että lähteekö ne kasvamaan vai eikö ne lähde?


Ikävintä tässä nyt on se, että laskua en ole vielä maksanut ja istutuksen jälkeen tulos näyttää tältä. Kastelun puutteesta ei ainakaan johdu joten missä se vika nyt sitten on? Nämä kylmät ja sateiset ilmatko tämän nyt mahdollisesti aiheuttaa? Pakkohan ne kuolleet lehdet oli ottaa pois kiusaamasta koko vartta. Mutta varsi, kun ei ole edes pitkä ja vahva niin pelko kurkussa nyt sitten ollaan, että saadaanko tulevaisuudessa vadelmaa vai ei!!


Tämä kuva ei ihan täyttä totuutta anna, koska kamera väärentää selvästi kuvaa. Lehdille siis kävi näin istutuksen jälkeen. Sinnikkäästi ja päättäväisenä rouvana päätän rauhassa odottaa lähteekö tämä yksilö heräämään vai hyytyykö täysin muiden perässä kulkijana. Harmittaa vain se, että jos ei lähde nousemaan ja kasvamaan niin vadelma satokaan ei aikanaan ole täysimääräinen.


Aloittelevan puutarhurin elämä ei aina ole niin helppoa. Mikäli kukat alkavat kasvamaan kukkapenkissä ja vadelma puskat heräävät oikeasti eloon ja kasvavat niin sitten olen voiton puolella tässä asiassa. 

Jännityksellä jään siis odottamaan lopputulosta!!


8 kommenttia:

 1. Lähetät kuvat sinne mistä nämä tilasit ja kysut sieltä apua. Täällä puskilla on ainakin joku takuu, jos eivät lähde oikeista ohjeista huolimatta kasvamaan. Tosta suihkulähteen ympäristöstä tulee upea kun se pääsee loistoonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että suurin osa ongelmista menee ihan näiden kylmien ilmojen piikkiin.

   Sitä tässä odotellessa, kun kaikki kasvavat täyteen pituuteensa. :)

   Poista
  2. Hienoa kun saat nyt ne uudet pensaat :)

   Poista
 2. Teillä on siellä komea projekti meneillään. Itsekin tykkään liljoista tosi paljon, meillä ne eivät vaan menesty. Tällä kertaa ei minun vuoksi vaan maaperän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos. Rupes niin huvittamaan juurikin tämä, että osa kukista kuolee jo pelkästään nähdessään minut. Silti yritän nyt toivoa, että nämä uudet istutukset alkaisivat kasvamaan ja kukoistamaan kauneuttaan.

   Meidän pihassa kuuliljan pitäisi kyllä pystyä elämään, kun toisella nurkalla on sitä ja kasvaa ihan hyvin. Mutta nuo muut mua nyt jänskättää miten niiden kasvun tulee käymään. :)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää ;) kylmä sää on kiusana täälläkin. Kaikki kukat jotka istutin joku viikko sitten, näyttää pelottavan huonovointisilta. Harmi homma mutta sitte vaan peukut pystyyn että tein ja mein kukat selviää hengissä kylmästä alkukesästä huolimatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä kevät on kyllä ollut ihan mahdotonta aikaa, sataa, tuulee, sataa, tuulee. Minä en välttämättä halua mitään 34 asteen helteitä, mutta sellainen pitempi lämmin pätkä ja pienempi tuuli olisi ihan sopiva.

   Toivottaan, että meidän kummankin istutukset alkaisivat kasvamaan ja kukkimaan. :)

   Poista
 4. Kuunliljat selviytyy hyvin mun käsittelyssäni joten ne on ainakin takuuvarmoja selviytyjiä. Tänä vuonna on vaan kesä sen verran myöhässä ettei ne ole vielä lähelläkään täyttä loistoaan. Sun täytyy nyt vaan sinnikkäästi odotella, kyllä tulosta syntyy jahka nämä kelit lämpeävät.

  VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...