tiistai 16. kesäkuuta 2015

Makea jälkkäri!

Olin viime viikolla isäni ja lasteni kanssa tätini luonna Haapajärvellä kyläilemässä. 
Tämä oli varmastikin ensimmäinen kerta, kun olin yksin poikien kanssa reissussa ilman miestäni. Ensin ajattelin, että  mitenkähän mahtaa reissu mennä ilman ukkoa. Hyvinhän tuo meni ja tultiin päivää aikaisemmin kotiin kuin mitä aikataulullisesti piti. 

Sen isompaa juttua en nyt tähän postaukseen tee haapajärven reissusta. Olen vuonna 2013 tehnyt blogiini juttua Kukkakehästä ja  Mikäli sinua kiinnostaa katsella aivan upeita kuvia vanhasta kartanosta ja sisutuksesta paina TÄSTÄ niin pääset tutustumaan tätini aivan ihastuttavaan kotiin ja yritystoimintaan, sekä Paina vielä TÄSTÄ.  

Mitään suurempia muutoksia kukkakehässä ei ole tapahtunut muutakuin, että kartanon etupihalle on tullut iso suihkulähde jonka nyt sitten tyhmyyttäni jätin kuvaamatta. 
Lisäksi tätini on laajentanut toimintaansa ja pitäisi varmaan kertoa teille tänne blogiin myös ne laajennus jutut jossakin vaiheessa.

Mutta sitten siihen herkkusuu asiaan.

Yhden asian opin taas käydessäni tätini luona! (tai kyllähän tämän nyt jokainen tietää), mutta tuli taas painotettua kunnolla päänuppiin tämäkin asia.

Ylijäämä ruokaa ei heitetä pois vaan se voidaan hyödyntään seuraavan päivän ateriassa.  Meillä luonnollisestikin menee ylijäämä ruuat suurin osa koiralle ja kissoille. Tosin sitä ruokaa menee roskikseen joskus vähän liikaakin. Pitäisi oppia paljon taloudellisemmaksi ja hyödyntää kaikki kaapissa olevat aineet. 
Mutta mites teillä tehdään? hyödynnätkö sinä edellispäivän ruuan vai meneekö roskiin automaattisesti hukkaruokaa?

Tein eilen ruuaksi perunamuusia ja valmiiksi hirvenlihakastikkeita pakastimeen. Kastiketta tuli niin paljon, että päätin sitten lämmittää osan tänään päiväruuaksi.
Pähkäilin tietenkin, että mihinkäs mää sen eilisen perunamuusin tungen, kun sitä jäi niin paljon jäljelle? Koiralle ei sellaista määrää voisi antaa, mutta jotenkin se pitää hyödyntää.

Perunamuusia kattilan pohjalla katsellessani muistin, että äitini teki joskus porkkana perunarieskoja loppu muusista ja niin teki myös tätini yksi työntekijöistä rieskoja joten päätin sitten testata osaanko itse tehdä.
Nyt nyhjästiin jälleen tyhjästä ja omasta päästä resepti. En kerinnyt etsiä kunnon ohjetta netin syövereistä vaan lähdin iskemään aineita sekaisin keskenään.

Tämmöisiä niistä sitten tuli!
Ei ihan sellaisia sievän pyöreen suoria, mutta miehiin upposivat ja hyvää oli. 


Ohje:

Edellisen päivän loppumuusia n.1/2 l
3 rkl vehnäjauhoja
(1dl) tai kourallinen kauraleseitä
25 g sulatettua voita
1 dl maitoa
2 kananmunaa

Sekoita perunamuusi tasaiseksi massaksi.
Lisää joukkoon kylmä maito ja sekoita vielä kunnolla. 
Tämän jälkeen lisää kananmunat ja sekoita hyvin tasaiseksi massaksi.
Lopuksi lisää jauhot, sulanut voi ja kauraleseet. 

Nostele ruokalusikalla kokkareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. 
Paista uunissa 200 c:ssa kunnes pinta on vaalean ruskeahko ja pohja kauniin ruskea. 

Nauti lämpimänä tai vähän jäähtyneenä voi silmän kera.

Valmistus ehdotus: laita taikinan joukkoon porkkanaraastetta.


Hirmuisen vaikeaa kirjoittaa ohjetta, mutta eiköhän tuolla ohjeella saa jotakin saa aikaiseksi.

Rieskat voi nauttia pääruuan kanssa.

Jälkiruuaksi väsäsin pitkästä aikaa appelsiini-riisiä ja tästäkin tuli nyt kertalaakista aivan erilaista mihin olen tottunut. Uudet kokeilut kannattaa ja tämäkin oli hyvää. Mies oli sitä mieltä, että appelsiinin olisi voinut jättää kokonaan pois. Jos mää olisin jättänyt sen appelsiinin pois niin eihän tämä sitten olisi ollut kuin pelkkää riisi-rahkaa!


Ohje:

3 dl puuroriisiä
2-3 rkl kanelijauhetta
2-3 rkl vanilijasokeria
n.1/2 dl sokeria
2 prk vispikermaa
2 prk pehmeää maitorahkaa
4-5 appelsiinia

1. Keitä riisi kypsäksi, kuori appelsiinit ja paloittele pieniksi paloiksi. 
2. Lisää appelsiinit keitetyn riisin joukkoon. (muista sihdata riisi ja huuhdella kylmällä vedellä ennen kuin lisäät joukkoon muita aineita.)
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää riisin ja appelsiinin palojen kanssa sekaisin.
4. Lisää kanelijauhe, sokeri, ja vanilijasokeri. Koe maista tässä vaiheessa. Mikäli et halua rahkaa joukkoon nauti sellaisenaan. 
5. Lisää rahkat joukkoon ja sekoita hyvin tasaiseksi.

Nauti välipalaksi, jälkkäriksi tai iltapalaksi.

Laitoin tämän jääkaappiin viilenemään ja kylmänä se ei ollut läheskään niin hyvää kuin juuri valmistuneena.

Tästä annoksesta tulee ainakin 7 annokset joten meillä syödään vielä huomennakin appelsiini-riisirahkaa.




Tämmöisiä tänään ja sitten taas seuraavaa postausta miettimään ja mistä teille kertoisin. 






2 kommenttia:

  1. Voi tuo riisiherkku ois niin kelvannut mullekin, nam <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä aivan ihana pehmeän makeaa. Minä tosin lurautin vähän liikaa kanelia, sitä olisi voinut laittaa vähän maltillisemmin. Mulla on vain sellainen paha tapa, että siellä missä on riisiä siellä on oltava myös kanelia. Mietin, että tähän olisi vielä voinut sopia inkivääri, ihan sillain pikkasen tuomaan pirtsakkuutta makuun. :O

      Poista