maanantai 13. huhtikuuta 2015

Maanäytteet!

Kuukausi sitten laadimme Proagrian suunnittelijan kanssa viljelyssuunnitelman meidän tilalle. Siinä samassa yhteydessä meitä neuvottiin ottamaan maanäytteet kaikista meidän pelloistamme.

Isäntä on tämän viikon lomalla ja missäs muuallakaan tämä päivä vietettiin kuin pelloilla. Kotipeltojen osuus saatiin tänään tehtyä, mutta vielä tälläviikolla pitää mennä ottamaan muualla olevista pelloista näytteet.

Omasta mielestäni homma oli aika kevyttä, koska meikäläisen aika meni suurimmaksi osaksi ajellessa mönkijällä miehen virellä tai perässä. 
 Mieheni sensijaan hikihatussa käveli pitkin peltoja ja nappaili näytteitä. Mikäli meillä kummallakin olisi ollut näytteen otto vehkeet niin homma olisi ollut pikkuisen kevyempää. 

Yhdestä pellosta otetut näytteet sekoitettiin pieneen sankoon ja siitä sitten aina kaadettiin margariini rasioihin. 
Näitä valmiita näytteenotto rasioita mies kävi ostamassa K-maataloudesta Kankaanpäästä. Rasioiden kannessa on selvät ohjeet miten toimia ja lisäksi rasioiden mukana tulee paperit mitkä pitää täyttää ja lähettää rasioiden mukana.

Rasiat pitää tietenkin numeroida lohkojen mukaan jotta tiedetään mikä näyte on mistäkin pellosta.

Mielenkiintoista, mutta mukavaa puuhaa. Sitten näyterasiat lähetetään viljavuuspalveluun Mikkeliin ja sieltä tulee sitten aikanaan vastaus miltä ne meidän näytteet näyttivät. 
Tämäkin hommaa maksaa ja kun hintoja katselin niin osa oli aika päätähuimaavia ja osa edullisia. 
Mietin vain tätä siltä kantilta, että miten paljon suurtilalliset joutuvat pulittamaan tuosta palvelusta. Meidän peltomäärä on vielä suhteellisen pieni, mutta joillakin on paljon suuremmat hehtaarit josta ottaa näytteet.

Kaikkea sitä joutuu tekemään ennenkuin päästään viljelemään, mutta tässähä sitä nyt sitten opetellaan asioita pikkuhiljalleen.
Eikä tämä mielestäni mikään kamala juttu ollut vaan päinvastoin mielenkiintoinen. Antaa vähän eri näkökulmaa itselle maanviljelystä.
7 rasiallista näytteitä tuli tänään otettua ja huomenna homma jatkuu  muista pelloista. 


Siinä on meidän menopeli, ensimmäistä kertaa ajoin tällä ja mukavaa hommaahan se mönkkärillä ajelu on. Metsätiellä vähän pelkäsin isännän kyydissä, että mahtaakohan keikahtaa kyljelleen, mutta kyllä se vain hyvin pystyssä pysyy. 
Pellolla ajaessani tuli sellainen olo kuin perunakattilan kyydissä olisi ollut. kovaa möykytystä sinne ja tänne, ohjaaminen välillä vähän hakalaa, mutta ihan hauskanen kokemus. 

Jotenkin olen tullut niin araksi näille moottoripeleille, kun talvella en enään uskalla ajella moottorikelkallakaan ja miehen kyydissä kyllä pelkään. Miehilläl, kun tuntuu olevan aina sitä vauhtia suonissa vähän liikaa. Tosin tällä tykkäsin kaasutella menemään.

Tämän menopelin omistaa appiukko, mutta me saamme sitä lainailla melko vapaasti ja tämähän on hyvä peli näihin pienempiin peltojuttuihin.


Siinä samalla, kun isäntä napsi näytteitä pelloista niin minä napsin kuvia ja ottaa nappasin meidän peurojen ruokintapaikasta kuvan. Isäntä teki  itse näin komean ruokinta kaukalon peuroille ja kyllä siinä melkoista vilinää olikin ollut, kun riistakamerasta tarkastettiin tilannetta. Vietiin vanhoja leipiä ym.. muuta ruokaa sinne jyvien lisäksi.


Piti sitä vähän leikkiäkkin välillä. Minä, kun en yleensä innostu näistä peili kuvista niin nyt päätin senkin sitten testata ihan virallisesti!


Lämmin ilma ja uudet arskat pelittää ihan mukavasti. Välillä, kun aurinko meni pilveen niin mönkkärin kyyti oli kylmää kyytiä. 


Siellä jossakin se ukkokulta mennä teputtaa sanko mukana ja minä napsin mitä kummallisempia kuvia!
Hyviä muitojahan näistä saa..


Aurinko ja kevät mikä sen ihanempaa!!


Tällä pelolla lenteli haukka ja olisin saanut siitä hyvän kuvan jos oltaisiin keritty tarpeeksi ajoissa pelolle.


Sitten päätin ottaa rennosti ja laittaa maata rönhöttää mönkkärin päällä. Kuva se tämäkin on.


Puita vähän eri näkökulmasta katsottuna.


Semmosta puuhaa tänään, mutta vielä jatkuu huomenna. Huomiseksi tosin on luvattu sadetta joten toivottavasti päästään ottamaan ne loput näytteet!


6 kommenttia:

 1. No johan on hommaa ennen viljelyn aloitusta. Onneksi oli kiva ilma ja saitte olla miehen kanssa kuitenkin kaksin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aikansa kutakin. Kunhan saadaan kaikki palaset kasaan niin päästään pikkuhiljalleen lyömään siemeniä multiin. Tänään isäntä meni ottamaan viimeiset näytteet ja onneksi se tehdään vain 5-vuoden välein. Osa pelloista näytti olevan hyvään vauhtiin kuivumassa joten meinasi, että voisi tänään jopa mennä kokeilemaan jo kyntämistä ja sitä se odottaa ihan intoa puhkuen! Eilen haettiin osa viljan siemenistä ja loput pamahtaa rekalla pihaan jossakin vaiheessa. :)

   Poista
 2. Siellä sitä viljellään :)
  Mutta semmosta tulin kertomaan että blogissani on sulle haaste :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepuli jep, tai oikeastaan aloitellaan. Saas kattoo syksyllä tuottaako tulosta meidän viljelykset! :)

   Kiitos ja kuittaan. Yritän suoriutua haasteesta ehjin nahoin! :)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää arskat, odottelen omiani kun kelit olisi justiinsa passeli testailuun :) Nyt jatkan kiukuttelua; mies sai nauruhepulin kun kysäisin kävelisikö hän pellolla jos minä ajaisin mönkijällä sillä samalla pellolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih.. kyllä mä luule, että se sun siippas siinä kävelisi ihan rauhallisesti, mutta jos sää painelet sitä kaasua ihan tajuttomasti niin todennäköisesti se juoksisi!
   Mulla on vähän ollut harjoittelemista näistä kaktehoista ja pikkuhijalleen silmä alkaa tottumaan näihin. Välillä kyllä "unohdan" ne vähän "vahingossa" pois päästäni ja sitten kiireesti juoksen etsimään niitä. :)

   Jatka sää nyt sitä kiukuttelua niin mä yritän jatkaa vastailua näihin kommentteihinn :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...