tiistai 24. maaliskuuta 2015

Gluteeniton suklaakakku!

Ravitsemuterapeutti suositteli, että siirtyisin joksikin aikaa gluteenittomaan ruokavalioon. Ajattelin, että ei siitä minulle varmaan mitään haittaakaan ole, koska kotimaiset perusviljat tuottavat ongemia suolistossa ja vatsassa. Lisäksi laktoosittomien tuotteiden käyttöä jatkan jatkossakin. Laktoosi, kun on yksi pahin viholliseni joka saa ei naiselliset oireet esiintymään hyvin voimakkaina. 

Aikaisemminkin olen kokeillut gluteenitonta ruokavaliota ja se tuotti melko hyviäkin tuloksia esim: pirteämpi olotila, laihtuminen (painonhallinta), suolisto oireet lievenivät, lisäksi atooppinen ihonikin muistaakseni oli pikkuisen paremassa kunnossa.
Tosin kaikki vaikuttaa kaikkeen joten perinteisistä huonoista ruokatottumuksista on ensin päästävä eroon ja pikkuhiljalleen opeteltava uuteen rytmiin. Mikään muutos ei tapahdu päivässä ja niinpä olen annan itselleni aikaa näiden asioiden kanssa ja pikkuhiljalleen etsin ne tuotteet jotka käyvät minulle ja helpottavat niin suolisto- kuin refluxi oireitanikin. Toki ruuan rinnalla joudun käyttämään lääkintääkin apuna, koska kaikki oireet eivät poistu pelkällä ruokavaliolla, mutta suurin osa varmasti helpottaa jo sillä. 


Paljon on tänävuonna elämässä uusia asioita joita pitää opetella ja yksi asia on ainakin varma josta en luovu!
Se on

SUKLAAKAKKU!

Suosittelen testaamaan tätä gluteenitonta versiota ja varmasti jokainen saa tästä vatsansa täyteen makeaa.
Makean nälän iskiessä on hyvä tehdä tälläinen kakku ja makeaa ei tietenkään mahan täydeltä, mutta kyllä äidin pitää perhettään silloin tällöin hemmotella jollakin hyvällä ruualla!



Valmistus vaiheessa mietin koko ajan, että minkähänlainen tästä oikein tulee, onnistuuko, maistuuko hyvältä.

Onnistuin mielestäni hyvin tässä ensimmäisessä gluteenittoman suklaakakun teossa, mutta uunista otettuani olisi kakku pitänyt kääntää ympäri ja kaataa kuorrutus päälle.
Minä sen sijaan en kääntänyt kakkua, vaan kaadoin suoraan pinnalle kuorrutteen ja sehän levisi joka paikkaan pitkin pöytää. 

Ensikerralla muistan tehdä vähän tiukemman kuorrutteen ja kääntää sen kakun toisinpäin.
Jauhopussin kyljessä on kuva valmiista kakun palasesta ja selvästi minun kakussani ei ole yhtä paksua kerrosta kuorrutetta.



Hyvää oli jokatapauksessa ja nyt on pelastettu mun "mitäs mää nyt syön", ongelma tällä gluteenittomalla versiolla. Suklaalevyäkään ei tarvita valmistuksessa joten valmistus on tosi helppo!



OHJE

Kakun ohje löytyy suoraan jauhopussin kyljestä, mutta laitan sen tähän nyt valmiiksi.

Suklaakakku (8-10:lle)

Pohja:

150 g   Sunnuntai Laktoositon 
leivontamargariinia
1 1/2 dl vettä
3 dl sokeria
3 dl Sunnuntai Gluteeniton
jauhoseosta
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria
2 munaa

Kuorrutus:

50 g Sunnuntai Laktoositon 
leivontamargariinia
1/2 dl laktoositonta kermaa
tai maitoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vuoan voiteluun:

Sunnuntai laktoositonta leivontamargariinia

Vuoan jauhotukseen:

Sunnuntai gluteeniton jauhoseosta

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä, tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija n.24 cm).
2. Sulata margariini kattilassa. Mittaa joukkoon vesi. Kuumenna seos kiehuvaksi.
3. Sekoita sokeri ja kuivat aineet keskenään. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Ei tarvitse vaahdottaa.
4. Vatkaa sähkövatkaimella kuivat aineet sekaisin. Kaada joukkoon munaseos ja lopuksi kuuma vesi-rasvaseos. Vatkaa hyvin, kuivat aineet jäävät helposti kulhon pohjalle. Kaada vuokaan ja paista uunin keskitasolla n. 50 minuuttia.
5. Kumoa kypsä kakku leivinpaperilla päällystetylle vadille.
6. Valmista kuorrutus. Mittaa kaikki aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Kaada kuuma kuorrutus kuuman kakun päälle. Anna jäähtyä rauhassa viileässä paikassa.  Kun kakku on täysin jäähtynyt, se irtoaa vaivattomasti leivinpaperista ja voit nostaa sen tarjoiluvadille.

Mikäli joku miettii millainen jahopussi se on niin allaolevassa kuvassa on oikeat jauhot ja samainen ohje!



Ostin viime syksynä superfood tuotteita ja nyt Arriba raakakaakaojauhe tuli hyötykäytöön.

Tunnustan, että vähän jännitti laittaa perinteisen kaakaojauhon sijaan tätä raakakaakaojauhetta taikinaa. 

Nyt voin suositella tätä superfoodia, koska kakun mausta tuli aivan täydellisen täyteläinen ja hyvä. Sanotaanko, että vähän ehkä kuivahko, mutta siitä huolimatta tästä kakusta tuli meidän perheen suosikki!!




Kokeile ja pistä testiin sinäkin nämä tuotteet!
Suprefoodeista ainakin tämä raakakaakaojauhe on hintansa värtti!


6 kommenttia:

  1. Kakku vaikuttaa herkulliselta - njam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja suosittelen kylmästi! on meinaan ihan sairaan hyvää, täyttävää, makeaa ja siinä ne kakun perusolemukset jo tulivatkin. :)

      Poista
  2. Mun työkaveri tekee meille aina näitä gluteenittomia leivonnaisia. Kyllä ovat todella hyviä ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä, että tekee ja tuo teille maistiasia. Gluteenittomia on suhteellisen helppo tehdä, kun nykyään on niin hyvin näitä tuotteita ja voi korvata ihan näillä sunnuntainkin jauhoilla suurimman osan ruuista. :)

      Tosin pitäisi vielä harjoitella leipomaan gluteenittomia pullia ja leipiä! O

      Poista
  3. Kyllä se niin herkulta näyttää ja pulskalta. Mun kuvitelma on gluteenittomista, että ne on ihan littanoita. Tuo erilaisten jauhojen ja tuotteiden kirjo on tainnut parantua huimasti viime vuosina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, porissa esim: picnpayssa on laaja valikoima gluteenittomia tuotteita. Kunhan kerkiäisin sen hyllyn koluamaan niin löytäisin tarvittavia aineita lisää. (siis onhan joka kaupassa jo lisääntynyt nämä tuotteet). Sunnuntai tosin on se perinteinen ja kun on tottunut sunnuntaita käyttämään leivonnassa niin sitä automaattisesti tarkastaa löytyskö gluteenittomana ja löytyyhän niitä! :)

      Leipää ja pullaa pitäisi vielä opetella leipomaan! :)

      Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...