sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Valopallot!

Sinooperin pussinpohjalla oli lojunut kuukauden päivät ostamaani paperinaru vyyhtejä. Päätin viimein ja vihdoin ottaa kunnolla aikaa ja tehdä valopalloja.
Niitä valopalloja on nyt moni innostunut itse tekemään ja siitä se idea varmaan mullakin lähti, että jos muut niin sitten minäkin. 
Tosin odottelin monta viikkoa ennenkuin uskaltauduin testaamaan onko minusta valopallo taituriksi.

Ostin sinooperista pari vyyhtiä valkoista paperinarua johon oli joukkoon laitettu hopealankaa. Aivan ihanan väristä ja juuri omiin väriini sopivaa. Ajattelin kyllä ensin, että raaskinko oikeasti käyttää tuon paperinarun valopalloihin. Naru oli vain niin kaunista ja mielessäni kävi, että sotkeentuu kyllä pahannäköiseksi meikäläisen liima-vesi seos sotuissa. Mielessäni kävi myös se, että antaisinko kummatkin naru vyyhdit jollekin hyvälle käsityötaiturille ja pyytäisin tekemään niistä valo kranssin. Sellaista valokranssia minä nimittäin en osaa tehdä ja turha lähteä edes kokeilemaankaan sen tekoa. 

Lopputuloksen näet kuvista!Tein 10 kpl paperinaru palloja, käytin palloihin 20 kpl:n ledivalo sarjaa eli 2 lediä yhteen palloon.


Palloista tuli osoittaa iso reikäisiä ja se hieman haittasi valosarjan asennusta, koska piti sorimin kuivunutta narua työntää toisiinsa kiinni ettei valot karkaisi palloista. 


Valosarja on hieman sinertävän värinen ja aika metkan näköinen iltahämyisessä huoneessa. Ylimmäinen kuva antaa oikeastaan airon mukaisen tunnelman valosta. 

Vinkkejä valopallojen valmistukseen!
(jotta välttyisit samoilta mokilta kuin minä)

1. Älä tee Liima-vesi seoksesta liian liimamaista vaan käytä jotakin  suhdetta esim: vettä 2 dl ja liimaa 3 dl. Itse tein seoksesta aika vahvaa joten pallojen kuvittua liima jää näkyviin rakoihin. Liimaista seosta on raskas käsitellä ja sotkee paikkoja.

2. Anna pallojen kuivua vuorokausi rauhassa esim: leikkuulaudan päällä joka peitelty hyvin elmukelmulla . Pallot eivät jää kiinni kelmuun eikä kelmu palloihin.

3. Käytä pallon pohjiksi vesi-ilmapalloja ja puhalla pallot juuri ennen kuin alat valmistamaan liima-vesiseosta. Itselleni nimittäin kävi niin, että olin puhallellut pallot muutamaa päivää ennen valmistusta valmiiksi ja niistä oli ilma vähentynyt.

4. Upota lanka Vesi-liima seokseen siten, että lanka peittyy kunnolla seokseen. Ala pikkuhiljalleen kiertämään liimaista lankaa ilmapallon ympäri. Muista narun päät piilottaa toisen langan alle.

5. Pallojen kuvittua puhkaise ilmapallo terävällä piikillä, tähän käy sukkapuikko hyvin. Veedä ilmapallo pois ja tarkasta, että pallo on sopivan pyöreä ja lankaosat tiheät.

6. Laita valosarja palloihin, siten että 2 lediä yhteen tai yksi ledi ainostaan  yhteen palloon. Käytä ledivalosarjaa, koska ovat paloturvallisia käyttää.
Laita valo pienestä raosta palloon.

Sitten ne loppuvinkit!

Paperinaru jota itse käytin oli mielestäni hieman liian vahvaa näihin palloihin. 
Kokeile vaikka ihan erivärisiä lankoja kuten esim: kalalanka, 7 veljestä, nellelanka ym.. paljon on erilaisia lankoja joten rohkesasti testaamaan.

Jotkut laittavat ilmapallojen päälle kelmua jolloin saat vielä pallot muotoiltua pyöreämmiksi. Itse tosin en laittanut ja muotoilin palloja hieman märkänä. 

Voit testata myös vaihtoehtoa b) kierrät langan ensin ilmapallon päälle ja sen jälkeen sudit päälle liima-vesi seosta. Tämä voisi olla se siistimpi vaihtoehto.

Muista suojata työskentely alue hyvin. Tosin meikäläinen selvisi aika pienellä sotkulla loppupeleissä.
Liima-vesi seoksen tein taikina kulhoon "vanhaan" joka soveltui käytöstä poistoon!

Osasta omista palloistani tuli kooltaan pienempiä ja välejempiä. Eli mikäli tahdot kaikista palloista saman kokoisia niin tärkeintä on ilmapallojen puhallusvaiheessa katsoa, että puhallat saman kokoisia kaikista.

Omat kädentaidot kunniaan ja rohkeasti kokeilemaan!!

Kysy jos tulee mieleen vielä jotakin mitä en muistanut tähän laittaa.

Miten paljon sitä lankaa kierretään? 
helppo niksi, mikäli käytät samaa lankaa kuin itse käytin.
Mittaa 4-5 mittanauhan pituista pätkää, mutta älä katkaise narua vaan mittaa yhtäjaksoisesti naru mittanauhalla.
Tästä saat ensimmäiseen palloon koenarun. Seuraaviin voit laittaa enemmän mikäli siltä tuntuu.

Näitä tarvitset:

Ledivalosarjan
Paperinarua
Liimaa (erikeepperiä)
Vesi-ilmapalloja  1 pkt (pumppu tulee mukana)
Kelmua
Alustan missä kuivattaa valmiit pallot
Astia johon valmistat liimaseoksen

Lisäksi vielä rautaiset hermot selvittää vyyhtiä joka menee niin solmuun, että koko illan selvität vain paperinaru vyyhtiä!


4 kommenttia:

 1. Tulipa kivat valopallot. Väri näyttää kuvissa lilalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin samaa, että kuvissa valo valehteelee jonkin verran. Aivan kuin pallojen sisällä olisi lilat ilmapallot, liima värjääntynyt kuvisa lilaksi. Mutta tuo valosarja on varmaan enemmän lilan suuntaan menevä. Ihan kivat silti. ;) Tuo vähän muuta väriä kuin perus kirkasta.

   VastaaPoista

   Poista
 2. Kyllä niistä tuli niin upeat, että kannatti nähdä vaivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja en ihan heti ala uusiksi läträämään sitä vesi-liima sössöä! :) Kiitos!! itsekin ihan tyytyväinen lopputulokseen.

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...