tiistai 2. syyskuuta 2014

Vanhalle pöydälle uusi pinta!

Mietimme eilen facebookin puolella, että miten saisin vanhan maalin parhaiten poistettua vanhan pöydän pinnasta. Tuli hyviä ideoita monelta, mutta Outi pääsi ehdotuksellaan lähemmäksi totuutta. 

Olen hionut vanhalla kulmahiomakoneella pöydän pintaa ja ihmetellyt, että miksi se kerääntyy tahmealle kasalle aina joistakin hiomakohdista. Olen karhentanut hiomapaperilla pöydän pintaa ja yrittänyt myös tällätavaoin poistaa maalia, mutta epätoivoisen turhaan.

Tänään isäni toi toisenlaisen hiomakoneen ja päätimme sillä testata saammeko maalipintaa poistettua. Tulos oli edelleen nolla, eli ei tapahtunut muutakuin, että kone jätti kaksi tosi rumaa viiltoa pöytään.

Eilen tein oikein perusteellista tutkimusmatkaa netin syövereihin ja etsin tietoa vanhoista huonekaluista ja siitä, että millä ihmeen maalilla ne on käsitelty ja millä sen vanhan maalin saa parhaiten pois pinnasta.

EI ainakaan hiomalla!!

Selvisihän sieltä netinsyövereistä minulle kunnon vastaus, kun aikani kolusin ja selailin google.

SELLAKKA!!
Suurinosa huonekaluista pintakäsiteltiin Sellakalla. Varmasti teiltä seuraajiltani tai sukulaisilta löytyy kodistaan ainakin yksi huonekalu joka on käsitelty sellakalla. Sellakka on siis lakka!!
Sellakan vihollinen on lämpö ja kuumuus joten tämä on vastaiskuni pöydän pinnalle ja varsinainen sotasuunnitelma sai alkaa lukiessani netistä, että Sellakan poistoon toimii parhaiten kuumailma puhallin!
Piti sellainen etsiä meidän tallista käsiini ja tänään päätin testata tätä teoriaa ja sehän toimi kuin valettu! Lakan pintaa, kun alkaa kuumentamaan se alkaa tavallaan kieuhumaan, mutta se pitää myös saman aikaisesti heti poista kuumana. Mikäli annat hetkenkin työn seisahtaa ja pinnan jäähtyä niin lakka jähmettyy uudelleen pöydän pintaan!

Erittäin haastavaa ja kovaa hommaa poistaa sellakkaa pöydän pinnasta. 
Sellakkaa poistaessa alkaa hikipisarat valumaan otsalta ja haju on mitä kamalin. Haju muistuttaa selvästi entisajasta ja siitä, että tämä haju leijailee taloissa joissa ei enään asuta. Miksi sitä hajua voisi kuvailla, en osaa sanoa, mutta kamala. Tulee mieleeni heti, kun menen meidän toiselle tilalle joka on täysin autioitunut ja siellä leijaillee entisajan haju. Ensiksi tulee mileeni, että siellä on kaikki huoneet kylmyyden ja kosteuden vuoksi homehtuneet, mutta ei se olekkaan pelkästään kylmyys, kosteus tai home. Haju tulee selvästi huonekaluista ja siitä, että ne on käsitelty juurikin kyseisellä sellakalla!

Sain pöydän pinnasta kuumailma puhaltamalla sellakan melko hyvin poistumaan, mutta siitä jää jonkin verran punertavaa pintaa. Otin vielä kulmahiomakoneen ja hioin pintaa jonkin verran, lisäksi otin hiontapaperia ja jynssäsin oikein perusteellisesti pintaa. Lopputulos oli miellyttävä. Pöydän jalka osa sen sijaan tulee vaatimaan rautaista hermoa ja viikon kuumailma puhallusta ja hiontaa. 

Selväksi käy ainakin yksi asia! Tähän pöytään en tule käyttämään huonekalumaalia, koska se ei tulisi peittymään kunnolla, sellakka puskee läpi varmaseti jossakin vaiheessa. Mikäli käyttäisin huonkalumaalia niin sitä joutuisin vetämään todella monta kerrosta ennenkuin peittyisi kunnolla. "pitää siis yrittää"!

Mietin kuultolakkaa, mutta senkin läpi taitaa paikoittain puskea ja tulla ruskeaa väriä.

Paneeli maalilla sain peitettyä yhden pöydän joten tämä voisi toimia parhaiten, mutta eriasia onkin sitten se, että pysyykö se maali tämän pöydän pinnassa. Kiiltävää pintaa en välttämättä edes pöydästä tahdokkaan. Tahtoisin vain, että se olisi omaa silmää miellyttävä ja huomaisi, että kova työ palkitaan! 

Järkevintä olisi vetää tumman ruskeaa lakkaa pintaan niin saisi vanhanajan tyylin takaisin. Tosin minä haluan siitä valkoisen! Tämä pöytä tulee nimittäin meidän tupahuoneeseen jossa on tällähetkellä peneelien maalaus ja uudelleen tapetointi meneillään!


Kuvassa on hiottu, karhennettu, ja kuumailmapuhallettu sellakkaa pois pinnalta. Pinnalla näkyvissä vielä sellakkaa, sekä ne pari ilkeää viirua jotka tulivat siitä toisesta hiomakoneesta.

Pöydän väripinnasta tulee mieleeni rubiini sellakka tai lemon sellakka!


Tässä olen saanut jo puhallettua pintaa ja paikoittain todella siistin näköinen. Tämän enenpää en saa irti hiomalla, enkä liioin kuumailma puhaltamallakaan. Paikoittain sellakka jää siis pinnalle ja puun syihin.
Tämän vuoksi mietin, että vahva valkoinen maali jonka laittaa kahteen kertaan pintaan niin voi peittää ja ei välttämättä tule läpi, mutta värilakka taas ei peitä! "oma epäilykseni"!


Tieto isku niille jotka alkavat suunnittelemaan sellakan poistoa huonekalujen pinnoilta!

Mikäli huonekalun pinta on vielä suhteellisen hyvässä kunnossa niin en suosittele poistamaan sellakkaa. Sellakkaa poistaessa pitää tehdä todella hyvä pohjustustyö jotta maalit ja lakat ottavat uuteen pintaan kiinni ja peittävät pinnan hyvin. 
Tämän ohjeen löysin myös netistä eli siksi en lähde enään ihan heti poistamaan muista huonekaluista sellakkaa pois!

Mikäli joltakin löytyy idea pöydässä näkyvien läiskien poistoon niin ideoita otetaan avoimin mielin vastaan. Mutta itsepäinen kun olen niin menen tämänkin testauksen läpi vaikka kiviseinien joten jostakin vielä sen tiedon ongin esiin! 

Sellakasta löytyy yllättävän paljonkin netistä tietoa, kun sitä alkaa kahlaamaan läpi. Tänne blogiin laitoin tämän nyt itsellenikin ylös muistuttamaan minua siitä mihin taisteluun olen ryhtynyt!

Harrastuksen valinta kysymys tämäkin.
_________________________________________________________________________

Seuraava tieto on kopsattu suoraan netistä osoitteesta:
http://www.puusta.com/sellakka.htm

On aineena intialaisen lehtikirvan eritettä. Kun sellakkaa liotetaan (denaturoituun) etanoliin (=sprii)
 Sinoliin tai Etasoliin saadaan erittäin kestävää, kovaa ja kaunista yleensä hiukan ruskehtavaa lakkaa, jolla
on helppo ja mukava lakata. Lakka on nopeasti kuivuvaa, huonoina puolina on syytä mainita
sen arkuus kosteudelle ,alkoholille ja kuumille esineille.

Vanhan lakkapinnan tunnistus. Kostuta puuvillarätti etanolilla, pyyhi lakkapintaa kevyesti ei näkyvästä paikasta. Koita sormella varovasti lakkapintaa, jos pehmenee heti se on spriilakkaa eli sellakkaa (käytetty 1700 luvulta lähtien), jos pinta pehmenee vasta noin minuutin päästä se on sellluloosalakkaa (käytetty noin 1930 luvulta,1960luvulle), jos pinta ei pehmene ollenkaan se on alkydi- tai katalyyttilakkaa(=muovilakkaa). Tunnistamista vaikeuttaa se että vesiohenteinen lakkakin (= myös muovilakka) yleensä pehmenee myös spriihin.

Lakka .Voit ostaa sen valmiina tai valmistaa itse sekoittamalla hartsihiutaleita etanoliin.

Valmis sellakkakin on syytä ohentaa etanolilla noin 1/5 eli 20% lakan määrästä. Lakka on kätevintä
laittaa isosuiseen pelti-/lasipurkkiin (johon sivellin mahtuu).

Itse sekoitettu ;sellakka on kätevintä laittaa sulamaan vuorokautta aikaisemmin etanoliin. Määrä
noin 250 g hartsia ja 1 l etanolia. Jos sulatuksella on kiire sen voi tehdä nopeamminkin, laittamalla
vettä kattilaan, ja purkkiin etanoli ja hartsi. NOUDATETTAVA ERITYISTÄ HUOLELLISUUTTA
ETANOLI ON 1 lk palava neste !!

Lakkaustyö suoritetaan kätevimmin 4-5x  märkää märälle menetelmällä, eli lakkaukset voidaan tehdä
melkein perä perään ilman välihiontaa lakkapinnan kuivuttua pölykuivaksi (5-15 minuuttia).

Lakkapinnan viimeistely noin 2-4 vrk lakkauksen jälkeen. Lakkauksessa tulee lähes aina näkyviin
siveltimen jälkiä ja puun syysolukko myös tuntuu karheana lakkapinnassa. Niistä kaikista päästään
eroon seuraavalla tavalla. 1 Hio pinta kevyesti hiomapapereilla p240(P220) varo hiomasta lakkaa puhki, etenkin petsatussa pinnassa 2 Hio pintaa hienolla teräsvillalla syysuuntaan voimakkaasti painaen, sitten kevyesti painaen. Karkeus 000-00000.Karkeampi teräsvilla vaurioittaa pinnan. (ei Patapataa!) 3 Harjaa pinta pehmeällä luonnonharjasharjalla esim. vaateharjalla (parasta olisi pehmeä manilla).4 Ihaile kättesi jälkeä


Iloa lakkaustyöhön , olet valinnut lakaksesi saman millä on lakattu kuuluisat Stradivadius viulut ja
Rolls Royce autojen puuosat. Sen lisäksi se on lakoista ekologisin koska vanhan lakan voi siklata irti ja käyttää uudelleen     Toivoo entisöijä/puuseppä/tuntiopettaja Reijo Huhtamäki.

___________________________________________________________________________________ 

6 kommenttia:

 1. Taivas minkä homman oot tehny!! Mä olisin vaan hivassu kevyesti ja maalia päälle :))) Pohjatyöt? mItä ne on? Nyyt jään oottelemaan mitä tuosta tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin ensimmäisenä ajattelin, että hivasen pinnalle pari kerrosta valkoista maalia ja that´s it! Mutta mielenkiinto pöydän pintaa kohtaan lisääntyi mitä haastavemmaksi homma eteni! Loppujen lopuksi kannesta sain maalin pois ja osaksi jalkaosasta. Kuitenkin osa jäi, kun tuli vähän kiire saada pöytä valmiiksi. Vetäsin sitten pari vahvaa kerrosta valkoista maalia pintaan ja päätin, että se on siinä! Eikä ollut mitään huonekalumaalia. Vaikka suotavaa ehkä olisi ollut sitä laittaa siihen ja olisi näyttänyt paljon kiiltävämmältä. Tosin tahdoin siihen sellaisen ei kiiltävän pinnan! :)

   Poista
 2. Hei! Täällä ollaan oltu niin ahkeria hiojia. Taas opin minäkin uutta. En ole ikinä kuullutkaan sellakasta. Itse tällähetkellä maalailen yläkerran rappuja ja hävettää myöntää että en edes jaksanut hioa niitä. Ostin kaupasta vain maalarin pesua joka karhensi vanhan maalipinnan. Nyt olen sitten saanut sutia kolmatta kerrosta maalia ja nyt vasta alkaa peittyä. Tokkopa aivan kokonaan valkoiseksi saankaa, pieni sellainen vanhan maalin läpikiilto saattaapi jäädä. Mutta en jaksa stressata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos, kyllä täällä yritetään olla ahkeria, mutta välillä mennään siitä mistä aita on matalin. Sellakka oli minullekin uuusi ystävyys ja en kyllä ihan heti enään uudelleen lähtisi poistamaan sellakan pintaa. Uusi lakkaus pintaan seuraavalle tai sitten todella monta kerrosta maalia niin eiköhän se aja tarkoituksensa. :)

   Maalattiin miehen kanssa nuoremman pojan huoneen katto, puolipaneelit ja raput. Siitäkin löytyy täältä aikaisemmista postauksista juttua. Ei mekään hiottu niitä rappusia, pesin ne puhtaaksi ja vedettiin maali pintaan. Rappuset piti aluksi purkaa kokonaan, kun ovat niin jyrkät, että tilalle pitäisi tehdä vähän loivemmat. Mutta annettiin nyt vielä olla toistaiseksi ja maalattiin. Maalaamisella saatiin yllättävän paljon muutosta aikaiseksi huoneessa, värimaailma keveni ja kirkastui silmissä heti! :)

   Kiva, kun vierailit blogissani ja tervetuloa uudelleen! :)

   Poista
 3. Pitääkö viimeistelyssä tehdä kaikki 1-3 vaihetta vai yksi näistä vaihtoehdoista ?

  VastaaPoista
 4. Laitan tähän tanssimisjärjestyksen jolla itse tein.

  1. Poista vanha sellakka huonekalun pinnalta (kuumailma puhallinta käyttäen. Kuumailma puhallin sulattelee hiljalleen sellakkaa, samalla vedä jollakin lastalla sulanut pois pinnasta.
  2. Kun sellakka on saatu pinnasta pois, voit hieoa ja karhentaa hieman pintaa siistimmäksi.
  3. Hionnan jälkeen puhdista harjalla kaikki hionta pöly pinnasta pois.
  4. Valitse sopiva haluamasi lakka tai kaluste maali jolla haluat pinnan uudelleen käsitellä.

  (Lakka tai Maali kannattaa valita asiantuntija liikkeessä ihan sen vuoksi, että osaavat antaa sinulle hyvät ohjeet sen maalauksen suhteen ja myös voit samalla valita haluatko matta, vai kiiltävämmän pinnan. )

  Onnea tuunailuun.

  VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...