keskiviikko 20. elokuuta 2014

Gluteenittomat/laktoosittomat munkit!

Gluteenittomista lihapullista oli hyvä aloittaa gluteenittomien ruokien ja leivonnaisten valmistus. Päätin sitten jatkaa näitä kokeilujani ja  leipoa munkkeja.
Facebookin puolella pähkäilin, että mitähän tästäkin tulee ja onnistumisen tunne on melkoinen siinä vaiheessa jos kokeiluni onnistuu kiitettävällä tasolla.

Sinänsä gluteenittomien tuotteiden leivonta ei vaikeaa ole niille jotka sen taitavat, mutta tämä oli elämäni ensimmäinen kerta, kun leivoin munkkeja gluteenittomana.

Minut valtasi mieletön onnistumisen tunne siitä, kun huomasin munkkien onnistuneen. Kyllähän gluteenittoman munkkitaikinan valmistus on paljon erilaisempaa kuin tavallisen vehnätaikinan.

Nyt pitää mainita pari tärkeä asiaa tästä gluteenittomien munkkien leipomisesta!

Leipoessani tavallisesta venhnätaikinasta niin munkkeja kuin pullia joudun käyttämään kertakäyttö hanskoja. Leipoessani kädet hajoavat, kuivuvat ja alkavat kutiamaan. "se atooppisen ihon ikuinen ongelma". Minulle leipominen on rentoutumista, mutta tosiasiassa leipomisestani voi tulla todellinen riesa.

Toiseksi muutama minuutti syötyäni tavallisen pullan, munkin tai ihan minkä tahansa vehnäpohjaisen tuotteen alkaa ilmaa kertymään suoleen tuutin täydeltä, mahaa turvottaa ja tässä vaiheessa varmaan aika moni tietää mitä siitä seuraavaksi seuraa? (voin helottaa, että armotonta kaasun päästöä ja piereskelyä).

Tällähetkellä on kulunut 6 tuntia aikaa siitä, kun olen nuo gluteenittomat munkit leiponut eikä pierua kuulu eikä näy! Hajuvanaa ei siis vielä ole tullut näiden syönnin jälkeen.
Lisäksi kädet eivät kutia, eivät ole yli kuivat, vaan suht normaalissa tilassa jossa ne olivat aamullakin herätessä.

Olen aina tehnyt kaikki leivonnaiset laktoosittomina ja niin tein tänäänkin joten epäilen edelleen, että se vehnä on se iso juttu siinä mun ilmavaiva ongelmassa. Voihan se myös olla normaali hiiva, koska nyt käytin kuivahiivaa!

Arvoitusten ratkominen tällä saralla saa siis vielä jatkua jonkin aikaa. Ajattelin, että kolmen kuukauden kuluessa on pakka jo huomata toimiiko suoli ja vatsa eritavalla kuin miten aikaisemmassa ruokavaliossa. Kuitenkin joudun kyllä vielä luopumaan monesta muustakin ruoka-aineesta ja herkusta joten helppoa ei tule olemaan saavuttaa elimistön hyvää oloa!

Gluteenittomien munkkien ohjeen saat painamalla TÄSTÄ
Pitää tämä ohje tulostaa itselleni, pysyy sitten jossakin resepti vihon välissä muistissa ja jossakin vaiheessa täytyy varmaan se tännekin kirjoittaa muistiin.

Korvasin ohjeessa olevan juoksevan rypsiöljyn laktoosittomalla voilla ja paistoin munkit ruypsiöljyssä.


Gluteenittomien munkkien muotoilu on vähän vaikeampaa kuin tavallisten munkkien muotoilu. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun etusormilla tein reiän munkkeihin ja pyörittelin muotoonsa. 
Yleensä paistossa ensimmäisistä tulee aina ruttuisia ja ei hyvän näköisiä. Totesin vain tässä vaiheessa, että jos näinkin hyvin sain gluteenittoman taikinan pysymään paistossa kasalla niin kyllähän ne muutkin sitten pysyvät. Ajattelin, että nyt en kyllä anna periksi vaan aion tämän homman opetella ja perusteellisesti. Mutta ensimmäisellä kerrallahan kukaan ei voikkaan olla seppä syntyessään. Ei se muoto olekkaan aina pääasia vaan se maku!


Loppuakohden mentiinkin taikinassa jo paljon parempaan suuntaan.
Nämä sentään jo alkavat näyttämään munkeilta! Eikä muuten yhtään näin äkkiä katsottuna huomaa eroa ovatko gluteenittomia vai tavallisia!
Gluteenittomia ovat edelleen joten ei huolta.


Suosittelen ehdottomasti testaamaan ohjetta ja kokeilemaan miten onnistutte tässä hommassa. 
Tästä nyt sain kimmokkeen joten testaukset ja kokeilut jatkuvat edelleen.. 

4 kommenttia:

 1. Tekemällä oppii, vai miten se meni :D
  Hyvältä näyttää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jep. Näinhän se menee. Ehkä olen vuoden päästä viisaampi näissäkin jutuissa! :)

   Poista
 2. Komeat munkit olet saanut aikaiseksi kun munkin teko on taitolaji ja sitten olet vielä onnistunut pyöräyttämään ne gluteenittomista jauhoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niiden tekemisessä haastetta oli, mutta sainpas kumminkin tehdyksi! :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...