torstai 17. heinäkuuta 2014

Terveisiä Turuust!

Viikonlopulla tehtiin kyläreissu miehen siskon perheen luoksen Turkuun.
Harvoin käydään kyläilemässä kälyn luona joten päätettiin matkan ajankohta ajoittaa miehen kesäloman aikaan. Paljon huolettomampaa lähteä reissaamaan pitkää matkaa, kun kaikki ovat lomalla niin ei tarvitse pitää kiirettä suuntaan tai toiseen.

Lauantai päivä vietettiin miehen siskon perheen luona ja pohdittiin, että mitä sitä tehtäisiin sunnuntaina porukalla.
Mietin, että turunlinnassa ja tuomikirkossa tahtoisin päästä käymään. Meillä muu väki oli vähän erimieltä ajatuksestani, mutta minähän päätin, että nyt mennään turun linnaan ja sillä selvä!

Niin harvoin käydään turun suunnalla joten päätin, että nyt oli aika näyttää meidän pojille vähän erilainen versio matkailusta.
Turun linnaan halusin viedä pojat sen vuoksi, että se on historiallisesti hieno paikka, sekä kokemuksellisesti kierto turunlinnassa jäisi varmasti muistiin meidän junnuille. Lauantai iltana tutkailtiin netin syövereistä sisäänpääsy hintoja ja mitä maksaisi opastettu kierros linnassa.

Hinta ei ollut paha joten päätimme ottaa keskiaikaisen opastuskierroksen turunlinnassa. Viime kertaisesta turunlinnassa käynnistäni on 13-vuotta aikaa, olemme käyneet siis viimeksi silloin, kun odotin meidän Juhoa. Muistan tuon kesän jolloin teimme ystävä parin kanssa omaehtoisen kiertelyn turunlinnassa. Ilma oli sinä päivänä tosi lämmin, minä raskaana ja voin kertoa, että loppusuoralla kiertelystä aloin olemaan väsähtänyt ja rappujen nouseminen ylös ja alas linnassa oli raskausaikana melko uuvuttavaa. Kuitenkin kierros linnassa oli mielenkiintoinen ja palkitseva. Sain ihastella suomen historiallisia huoneita, esineitä, siihen aikaan käytettyjä vaatteit ym... kukapa ei tykkäisi siellä kierrellä ja katsella yhtä suomen hienointa nähtävyyttä.

Tälläkertaa palattiin linnakierrokselle lasten kanssa ja ohjatulle kierrokselle. Emme ole olleet aikaisemmin ohjatuilla kierokksilla joten nyt ajattelin hyödyntää tämän opastetun kierroksen. Opastetusta kierroksesta saattasimme saada paljon enemmän irti kuin omaehtoisesta kierroksesta. Ajattelin, että opas voisi olla hyvä vaihtoehto, kun lapsetkin ovat mukana niin opas kertoo ajasta josta meillä ei ole hajuakaan miten silloin on eletty ja oltu. Mikäli emme olisi ottaneet opastettua kierrosta olisivat pojat koko ajan kyselleet mikä, miksi ja miksi. Mitäs siihen sitten olisit vastaillut no varmastikin, että en tiedä, pitää joltakin kysyä, jaa..a hyvä kysymys jne..jne? 
Eli opastetulla kierroksella saat oikeat vastaukset ja ei tarvitse kysellä vanhemmilta koko kiertelyn ajan. Periaatteeni oli siis se, että opas kertoo ja me muut voimme keskittyä kuuntelemiseen ja katselemiseen, sekä ihmettelemiseen.

"Suomen historia kiinnostaa ja viehättää"!!En muistanutkaan kuinka suuri tuo linna olikaan!!Sitä tunsi itsensä jälleen muurahaiseksi tuon linnan rinnalla.


Muurahaiseksi alan tuntemaan itseni kuitenkint tässä porukassa, esikoinen menee kohta kasvukäyräällään ohitseni ja kuopus tulee hyvää vauhtia perässä. Oikeasti en muistanut sitäkään, kuinka suuri pituus ero mieheni ja minun välillä onkaan!
"valokuvista sen kaiken huoma"!


Puusto turunlinnan piha-alueella on suurta ja vahvaa. Näissä puissa olisi varmasti kiva kiipeillä!


Vanhat aitat ja rakennukset edelleen kiinnostavat!
Pakkohan sitä oli kuvata, kun muurin kylkeen oli niin valtavasti kasvanut ja levinnyt.. ? mitä se sitten onkin!
Vanhat aitat viehättää ja olihan niitä turunlinnankin piha-alueella!


Turunlinnan sisäpiha..
Tässä vaiheessa oli aika kuuma olotila, ulkona +26 tai jotain sinne päin. Mietin itsekseni, että mitenköhän kuuma henkilökunnalla on kulkea tälläisellä helteellä noissa vaatteissaan? Mielessäni pyöri ajatus siitä, että kohta lähdettäisiin kiertämään sisälle linnan uumeniin ja minkähänlainen ilma siellä sitten olisi?
Kivilinnojen pitäisi olla viileitä, mutta kyllä siellä hiki tuli ja vesi valui päästä ihan suoranaan.
Turunlinnassa on sellainen mieleenpainuva hajua, sitä ei osaa selittää. Ehkäpä se on sitä samaa hajua joka siellä on haissut vuosisatoja.
Paljon oli linnassa tehty uudistuksia, lattianpintoja, vessoja rakennettu (nykyaikaisia) hieman oli taidettu kulkureittejäkin muttaa. 
Olin kyllä unohtanut reitistä suurimman osan, mutta mikäs ihme se oli, kun viimeisestä käynnistä oli kulunut tuo 13-vuotta aikaa.


Ajatelkaapa jos vielä käyttäisimme ja pukeutuisimme samaan tyyliin kuin tuohon keskiaikaan? 
Miten paljon sitä on vaatetus, elinolot, tavat ja ennen kaikkea rakennuskulttuuri taloja myöden?


Tuosta ovesta on varmaan aikanaan kulkenut lapset! Näin me mietiskeltiin miehen siskon ja lasten kanssa!Tästä se idea sitten lähti...
Tämän turunlinnan vihkikappelin muistin edelliseltä käyntikerralta, jaa miksi? Silloin tuli ensimmäisenä ajatus, että voi kun saisi aikanaan mennä vihille tässä paikassa!
No se ei kyllä onnistunut, mutta jos nyt menisin mieheni kanssa naimisiin uudelleen niin tahtoisin ehdottomasti tulla vihityksi tässä paikassa. Sen enempää en osaa kertoa miksi juuri täällä tahtoisin vihille? Tuossa paikassa on vain sitä jotakin!
Näitä kuvia katsellessa sitä käy vain mielessä muutama asia!
keskiajalla ei ollut koneita, ei tietoakaan rakentmisen helppoudesta kuten tänäpäivänä. Turunlinnaa ei todellaakaan rakennettu yhdessä päivässä ja on sen rakentaminen ollut valtava projekti. Näitä kaikkia seiniä ja huoneen kattoja katsellessani totean vain, että on siinä kyllä ollut melkoinen nero joka kaikki nuo on keksinyt teettää!
Tästä se rakentminen ja puurtaminen alkoi aikanaan....


Tähän se päättyi, kun valmiiksi saatiin.


On se vain talvellakin kaunis!


Turunlinnassa oli ihan mahdottoman paljon kaikkea mielenkiintoista katseltavaa, valokuvattavaa. Mikäli et ole vielä koskaan vieraillut Turunlinnassa niin mikäli turun suunnalle olet joskus menossa niin käväseppä ihmeessä paikan päällä tekemässä katselukierros. Suosittelen sitä keskiajan ohjattua kierrosta ja jos sinulle jää aikaa niin kannattaa myös ottaa ne muut kierrokset!

Lapsille löytyy oma ritarikierros!

4 kommenttia:

 1. Vanhat linnat ovat ihania :) ja niissä on oma tunnelmansa ja tuoksu. :)

  Talvisin linnoissa on lienee aikoinaan ollut suht viileää. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turunlinnassa on sellainen jännä tuoksu jota ei pysty kuvailemaan. Ainakin minulla alkoi mielikuvitus laukkaamaan tuolla linnassa ja pohdiskelin itsekseni paljon erilaisia asioita siitä millaista elämä on ollut, miten siellä on imisiä vaeltanut huoneesta toiseen kovalla kiireellä jne..

   Kesäisin pitäisi olla viileä ja talvisin on lämmitetty linnaa erittäin mielenkiintoisella tavalla. Meille siinä kierroksen aikana kerottiinkin siitä lämmitystavasta, mutta en sitä kyllä itse osaa kertoa. Seiniin, kun nojasi kierroksen aikana niin saattoi tuntea kuinka viileät seinät kesällä ovat. Muutoin siellä oli kyllä kuuma! :)

   Poista
 2. Ihania perhekuvia. Se on kuule TaRa niin, että muutaman vuoden kuluttua sä oot teiän perheen lyhkäisin. On kyllä kaunid paikka toi Turku kesäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule Outi! näin se vain menee, että miehet kasvaa miehen mittaan ja äiti jää toiseksi kasvukäyrällä! :)
   Onhan se hyvä, että miehet ovat miehen pituisia, muisteleppas 80-90 lukua jolloin osa miehistä oli naista lyhyempiä ja muutoinkin kasvukäyrät olivat lyhyempää suuntaan... miksiköhän? nyt 2000 luvulla tuntuu jälleen miehet olevan pitkiä ja miesten mitassa! :)

   Turku on upea paikka historiallisesti ajatellen ja paljon matkailijoille erilaisia nähtävyyksiä täynnä. Suomen joutsenessa piti käydä, mutta alkoi ilma painamaan ja uuvuttamaan nuorta porukkaa ja minuakin sen verran, että oli pakko antaa periksi ja palata takaisin miehen siskon luokse. Lisäksi haluaisin 13-vuoden jälkeen päästä vielä jonakin päivänä palaamaan keskiaikaisille markkinoille. Nämä markkinat olivat viimeksi niin mieleenpainuva kokemus, että haluaisin pojat viedä katsomaan niitä ja nähdä saavatko yhtä mielenkiintoisen kokemuksen kokea! :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...