keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kirkko kierros!

Edellisessä postauksessani kirjoitin turun matkastamme. Turussa kävimme kiertämässä turunlinnaa opastetulla keskiaika kierroksella.

Siitä se idea sitten lähti..
Turunlinnassa kävellessäni rupesi keskiaika kiinnostamaan vielä enemmän ja sain ajatuksen, että pitää päästä myös turun tuomiokirkossa käymään samalla reissulla.
En muista ihan tarkkaan olenko käynyt aikaisemmin turun tuomikirkossa, mutta tämä kirkko kiinnosti minua kovasti oman historiansa vuoksi. Kirkon seinät ovat eläneet niitä keskiajan aikoja joita me emme ole koskaan päässee elämään saatika näkemään. Onneksi näitä historiallisia paikkoja on vielä muutamia jäljellä joihin pääsee tutustumaan reissuillaan. En oikein osaa selittääkää mikä saa minut tuntemaan ja ihastelemaan näitä vanhoja keskiajan rakennuksia. Näissä rakennuksissa on vain sitä jotakin mitä normaalissa peruselämässä ei tule kohdattua. Ehkä niiden rakennustyyli ja kokonaisuus kiinnostavat eniten.

Kirkkokierrokseni alkoi siis Turun tuomikirkosta.

Sanon heti alkuun, että mikäli et ole käynyt koskaan turun tuomikirkossa niin mene ihmeessä poikkeaamaan kirkossa ja ihastelemaan sen valtavaa kokoa ja rakennustyyliä.
Tuomiokirkosta voi lukea enemmän turun seurakunnan nettisivustolta.Muutama päivä on tainnut mennä, kun Turun tuomiokirkkoa on rakennettu.
Kuvaustani haittasi enimmäkseen nämä suuret puut jotka piilottivat kirkon taakseen. 


Olin niin innostunut katselemaan kirkossa ympärilleni, että en heti ensimmäisenä huomannut mennä kuvaamaan alttari osuutta. Viimein, kun sinne pääsin niin huomasin, että ei sitä sitten voikkaan kuvata kokonaisuudessaan.  Eräs nuoripari oli juuri harjoittelemassa vihkitilaisuutta niin kuvaaminen meni vähän "ns" hankalaksi. Päätin sitten kuvata sen verran, kuin pystyin!


Valtavasti on ollut tekemistä rakentajilla ja kaikki yksityiskohdat ovat kyllä hienoja, vaikuttavia ja upeita.Lattioissa oli tekestejä ja kaiverruksia. Ilmeisesti Tuomiokirkon lattian allekin oli haudattu joitakin historiallisesti merkittäviä henkilöitä. Turun suuntaan matkustaessasi pydähdyppä hetkeksi katselemaan tuomiokirkkoa. Suppeaksi jää tekstit tässä postauksessa, koska en ole mikään kirkko asiantuntija.
Mutta seurakuntien nettisivustoilta löytyy varmasti tietoa paljon suomen historiallisista kirkoista.

MATKA JATKUU..

Seuraavaksi saavuimme Sauvon kirkkoon.
Olen ollut mieheni kanssa sauvon kirkossa joskus lähisukulaisen häissä ja tämä kirkko on kyllä myös todella näkemisen ja kokemisen arvoinen.

Sauvon kirkko on kivikirkko kuten turuntuomiokirkkokin, mutta vähän erilaisella kivellä rakennettu. Ulkonäöltään muistuttaa paljon enemmän keskiaikaista kirkkoa.

Tässä kirkossa vallitsee taiteiden paratiisi.
Kaiverruksia, maalauksia, tekstejä seinissä ja joka puolella. Hyvin tunnelmallinen kirkko kaikenkaikkiaan.Urkuparven seinämässä on paljon maalattuja kuvia ja näitä on muuallakin seinissä.Sauvon kirkossa vallitsee hyvin rauhallinen ruskean värimaailma. Tunnelmallinen ja taiteellinen kirkko.Sauvon kirkossa mieleenpainuvin asia on nämä rautaiset vaakunat kirkon seinällä. Tosin näitä oli vähän enemmänkin kuin tämä yksi seinällinen. Mietittiinkin sukulaisen kanssa yhdessä, että onkohan niin, että jokaisella keskiaikaisella suvulla on ollut oma vaakunansa jota on sitten kannettu sylissä. Vielä mietittiin, että mitenkähän paljon nämä melko raskaan näköiset vaakunat painavat? Sauvosta matka jatkuu Haapajärvelle.
Olimme muutaman päivän Haapajärvellä kyläilemässä tätini luona ja siinä samalla ajattelin kurkata miltä näyttäisi haapajärven kirkko.

Haapajärvi Kristuksen kirkastumisen kirkko
Ulkokuoreltaan puukirkko. Restaurointi käynnissä ja kirkko maalattu takaisin alkuperäiseen väriinsä eli keltaiseen niin ulkoa kuin sisältä.
Lisäksi haapajärvellä on toinen kirkko jota en kerinnyt näkemään.Haapajärven kirkko toimii tiekirkkona kuten suurin osa suomen kirkoista. Meitä ohjasi nuori neiti joka on nyt kesätöissä seurakunnalla ja hän antoi minulle ison listan näkyville suomen tiekirkoista joissa voisimme reissuillamme pysähtyä katselemaan ja ihailemaan erilaisia kirkkoja. Arvatkaas vain oliko niitä kirkkoja valtavasti? mikäli tekisin virallisen tiekirkko postauksen niin voin kertoa, että sen postauksen rakentamiseen ja kuvaamiseen mensi minulta varmastikin 20 vuotta!


Astuessani kirkon pääovista sisään meinasin saada totaalisen sydänkohtauksen pelästyessäni tätä vaivaisukkoa joka sijaitsee kirkon eteisaulassa. Mikäli menet outona ihmisenä tähän kirkkoon tutustumaan niin älä pelästy tätä isoa ukkoa ovella. Kirkon esittelijämme kertoikin, että hänkin on sitä muutaman kerran pelästynyt aamuisin tullessaan töihin. Niin huomaamaton vaivaisukko saattaa saada sätkyn aikaan ovesta sisään astujalle.
Pisti vähän huvittamaan tämä tilanne, mutta tekevälle sattuu ja kulkevalle tapahtuu.
Vaivaisukkoon sisältyy eräs historiallinen ikävä asia jota en paljasta, koska ajattelen, että kannattaa jokaisen käydä paikan päällä katsomassa tätä kirkkoa ja samalla pyytää vaikka pieni esittely niin vaivasukon tarinakin selviää siinä yhteydessä.Haapajärven puukirkko on hyvin yksinkertaisen kaunis. Tässä kirkossa ei praimella liikaa ja seinät, ikkunat, penkit ovat perinteisen kirkkomallin tyylisiä.
Tästä kirkosta tulee mieleeni väkisinkin oman lapsuuden kaupunkini kirkko.  Nykyisessä asuinkuntamme kotikirkossa on keltaiset penkit, kuten haapajärven kirkossa, mutta kirkko on kivikirkko.
Alttaritaulu on poikkeuksellinen haapajärven kirkossa, koska en ole tämän tyyppistä alttaritaulua aikaisemmin nähnyt.
Mietimme yhdessä sen nuoren esittelijän kanssa mitä minun kannattaisi kuvata ja ottaa muistoksi talteen blogiini. Kirkossa on säilytyksessä hyvin vanha biblia joka on vuodeltqa 1642. 1990 siirtynyt Haapajärven seurakunnalle.
Saisitko selvää tästä vanhanajan tekstistä jos päätyisit tätä bibliaa lukemaan? Itselläni oli sen verran aikaa, että kerkisin muutaman rivin lukemaan ja sain jopa selvääkin tekstistä.
Erittäin mielenkiintoinen kokemus.Tässä kuvassa onkin oppaamme haapajärven kirkko kierroksella. 
Kiitos sinulle (anonyymi) jonka nimeä en tullut kysyneeksi. Olin niin kiinnostunut kuvaamisesta ja kirkon historiasta, että jäi nimi täysin kysymättä.
Ehkäpä se nimi joskus tulee esiin vielä jossakin vaiheessa.Tullessamme ulos kirkosta kiersimme kirkon ympäri ja mieleenpainuvin näky oli nämä rautaiset aitaukset ja aitauksissa olevat rautaiset ristit. Näillä paikoilla lepää seurakunnan palvelijoita niin kappalaisesta kirkkoheroihin asti. Tälläistä en ole aikaisemmin nähnyt tai huomannut kirkkojen piha-alueilla joten tästä oli otettava muistoksi kuva.


Tälläisen kirkko kierros postauksen sain rakennettua ja hyvin mielenkiintoisiahan ja mukavia nämä kierrokset olikin.

Katsotaan sitten millaisia kirkkoja jatkossa tulee vastaan ja miten innokkaasti pääsen kuvaamaan näitä suomen kauniita rakennuksia.

Lämpimiä ilmoja riitti oikein kunnolla reissuillamme ja hikivesi virtasi. Haapajärven kirkkoon mennessä alkoi satamaan ja sade vähän meinasi estää kuvaamisen.4 kommenttia:

 1. Viimeisin kirkko on mielestäni kaunein, mutta Turun tuomiokirkon lattia on kyllä todella hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haapajärven kirkko on kaunis, ja siellä ei ole mielestäni mitään ylimääräistä. :)
   Tuomiokirkon lattiasta jos olisi alkanut lukemaan kaikki tekstit niin siinä olisi mennyt aikaa meinaan vähän enemmänkin! :)

   Poista
 2. Oi, sulla on täällä vaihtunut taustakuva ja jos en ole ihan väärässä niin olet tainnut vaihtaa fonttiakin? Upea tausta ja miten upeat kuvat, ne kelpaisi kyllä todella hyvin vaikka matkaulumainoksiin :) Sun täytyy alkaa tyrkyttää näitä sun kuvia johonkin kuvapalveluun tai mistä ne lehdet ja muut niitä kuvia ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu taustan muutin, antaa vähän vaihtelua blogille ja jotenkin tämä vanhan ajan teksti viehättää minua edelleen. Fontit vaihtuu aina välillä, muttq bloggerissa on kyllä liian vähän fontteja käytössä. Tosin fontti ei saakkaan olla kovin vaikeasti luettavaa blogeissa. :)

   Minulla ei ainakaan ole mitään hajua mihin valokuviani tyrkyttäisin? Eikä tietoo mistä ne niitä ostaa, mutta jos joku joskus kuvista kiinnostuu niin sähköpostillahan saa yhteyden.

   Lisäksi mainokset ovat tulleet uutena blogiini ja niitä voitte käydä tsekkaamassa miten linkit toimivat. Itsekin olen klikannut muutamia ja katsellut mihin sivustoille ne vievät. :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...