lauantai 3. toukokuuta 2014

Vappu päivä!

Äkkiäpä se vappu mennä vilahti ohitse ja ihmekös tuo, kun puuhastelin koko vappupäivän munkkien paiston, ruuanlaiton ja siivouksen merkeissä.  Yleensä ihmiset juhlivat vappua ja ottavat ihan rennosti vappupäivän, mutta näin maalla asuessa ne päivät menevät samaan tahtiin kuin arkenakin ja alkuviikosta jäi kiireiden vuoksi munkit leipomatta.
Pyöräytin sitten kahden litran taikinan ja yllättävän nopeaa oli munkit tehdä. Munkkien helppous onkin siinä, kun ei tarvitse paistaa uunissa vaan öljyssä niin tulevat tosi nopsakkaasti valmiiksi. Munkkien paiston jälkeen olin kyllä ihan poikki katki, mutta siitä huolimatta oliva vielä jaksettava tökätä ruoka uuniin ja siivoilla kämppää. Meillä edelleen vallitsee TaRa vs koiran karva sota ja imuri sai jälleen laulaa oikein kunnolla!
Valmiita munkkirinkuloita lähdössä paistoon..

Juuri paistetut, lämpimät munkit ovat kaikista parempia. Viime vuonna tein vapun aikaan muutamat suklaa kuorrutteisetkin, mutta nyt päätin tehdä ihan perus munkkeja ja olla sotkematta suklaalla joka paikkaa.
Maistuis varmaan sullekin...

Vappupäivän ateriaksi päätin tehdä uunilohta ja tuoresalaattia. Munkkien valmistuksessa meni kuitenkin sen verran aikaa, että en jaksanut alkaa enään tekemään siitä suuritekoisia ruokia joten uunilohi sopi helppoutensa vuoksi kuvioon parhaiten.
Lohta syödään meillä melkein joka viikonloppu, joten tästä voi jokainen lukija päätellä, että lohiruuat ovat suurta suosikkiani.
Laitan tähän nyt ohjeen teille niin saatte herkutella tällä täyteläisellä ohjeella.
UUNILOHI
1 Lohifile (ruodoton)
sitruunapippuri sekoitusta myllystä
mustapippuriruhetta myllystä
1 prk Aurajuusto kermaa
1 prk Ruokakermaa
1 pss Tuoretta tilliä
Laita lohi uunivuuan pohjalle.
Sitruunapippuria ja mustapippuriroutta pinnalle, saksi tai leikkaa tilli pieneksi silpuki ja lisää maustereiden päälle.
Lopuksi kaada kumpikin purkki kermaa päälle.
Laita uuniin 150-200 asteeseen n.tunniksi.
Paista kypäsäksi ja nauti tuoresalaatin kera.

Yleensä keitän perunoita uunilohen kanssa, mutta esim: pirkan juustkastikkeessa, kermakastikkeessa olevat pastat ovat kokeilemisen arvoisia. Sopii myös riisin ja makarooninkin kanssa eli kaikki nämä ovat makuasioita, mutta keitetyt perunat ovat melkein perinteiset ja parhaat.
Lisukkeeksi tuoresalaattia
Ohje
2 pss jääsalaattia
1/2 pkt vihreitä kivettömiä viinirypäleitä
1/2 prk kivettömiä tummia oliiveja
1 pkt Kotijuustoa
Päälle voi laittaa ripauksen balsamiko öljyä, tai syödä erilaisten salaatin kastikkeiden kera.

Ateriat olivat hyviä ja täyttäviä, jälkkäriksi saatiin nauttia munkkeja ja siinä se vappupäivä sitten hurahtikin nopeasti.
Olen monena peräkkäisenä vuotena ostanut siman kaupasta valmiina. Vaikka minulla on hyvä siman ohjekin kokkikirjassani niin en vain ole saanut enään moneen vuoteen aikaiseksi tehdä itse simaa.
Sitä voi vappuna herkutella valmiillakin juomalla, kun muutoin teen itse alusta asti niin paljon kaikkia leivonnaisia ja ruokaa.
Skumppa lasit olen pistänyt niin hyvään piiloon muuton yhteydessä, että saatte nyt katsella simaa vähän erilaisessa lasissa.



 Anoppini toi minulle keväisiä valkovuokkoja ja ne päätyivät tälläkertaa (cocacola lasiin)
Sopii ne siinäkin olemaan.

Tälläinen vappu tänävuonna, entäpäs mitenkäs teidän muiden vappu mennä vilisi?


10 kommenttia:

  1. Siinähön tuo meni perheen kanssa ollessa ja munkkeja tehdessä. Meillä oma äitini toi simat ja oli niin hyvää kun simaan oli laitettu reilusti vaniljasokeria.

    VastaaPoista
  2. Vastaan tuohon kysymykseen "Maistuis varmaan sullekkin" että todellakin maistuisi :) Itse leivotut munkit on herkkujen aatelia :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä siinä ihan kiitettävästi oli touhua ja tohinaa maanantaina noita mangojuustokakkuja tehdessä :D Mango ja persikka tosiaankin ovat ihana ja raikas yhdistelmä! Kiitos paljon!! :)

    Ja kiitos myös onnitteluista, kyllä todellakin saa ja pitää 50-v. -juhlissa vain syödä ja nautiskella puolen vuosisadan kunniaksi :--) Meillä tosiaan vappu menikin synttäreitä juhliessa.

    OI! Itsetehdyt munkit on kyllä niiiiiiiiiin parhaita <3 En oo itte tehny vuosikausiin, mutta pitäis kyllä taas kun ne vaan on niin sata kertaa parempia kuin kaupasta ostetut. Juurikin ne juuri paistetut munkit on lämpösinä ihan parhaita! Aivan ihanan näköisiä nuo sinun tekemäsi, ja aivan ihania kuvia : ))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tehdään aika useastikin munkkeja ne ovat vain paljon parempi tarjottavia vieraillekin kahvin kanssa kuin tavallinen pulla. Mikrossa saa niin kätevästi sulatettu ja lämmitettyä, että maistuu kuin olisivat juuri tulleet paistosta. :)

      Poista
  4. Mmmmm selvästi olisi pitänyt tehdä itse munkkeja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tekemään, ovat kyllä paljon parempia kuin kaupasta ostetut. :)

      Poista
  5. Kylläpä olisivat nuo munkit kelvanneet minullekin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten mun kannattaa niitä ehdottomasti jatkossakin tehdä! :)

      Poista
  6. Herkulliset munkit ja hyvää kotiruokaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kyl kotiruoka voittaa aina pikaruoan! :)

      Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...