maanantai 26. toukokuuta 2014

Nokkoslätyt!

Tulipahan testattua nokkoplättyjen tekoa. 
Nokkosta ruuanlaitossa on pitänyt testata ja aina vain pitänyt, mutta se on jäänyt siihen jossittelu vaiheeseen monena vuotena. En vain ole saanut aikaiseksi noukkia niitä polttelevia, pisteleviä kasveja vaikka niitä meidänkin piha-alueella kasvaa melkein jokapuolella. 

Tänään sitten kehaisin Joelille, että tehdäänkö tänään niitä nokkoslättyjä? Sanoin, että pitäisi mennä keräämään nokkosia isokasa jostakin päin pihaa ja ryöpätä ne syömä kelpoisiksi. 
Meille meinasi tulla oikein vänkyy siitä Joelin kanssa, että kumpiko niitä nokkosia menee nyt sitten poimimaan. Minä sanoin, että menen itse niitä etsimään, mutta poika ei antanut periksi vaan tahtoi mennä itse poimimaan ja sanoin, että hae sitten oikein kunnon kasa niitä, kun kerran noin innostuit. Poika nappas astian kaapista ja ei siinä kauan aikaa mennyt, kun oli astiallinen nokkosia keittiön pöydällä. "meidän luontotietelijä selvästikin, jos olisin itse niitä poiminut niin en tiedä olisiko poimitut kasvit välttämättä olleet nokkosia vai jotakin aivan muuta"!
Joel vain virkkoi, että voi sitten vähän kielenpäässä kirvellä niitä lättyjä syödessä. Lupasin ryöpätä nokkoset kunnolla niin ei olisi sitten kielenpää punaisia paukamia täynnä.

"kielenpää kirvely oli siis tarkoitettu vitsiksi, tämä meidän herra on sellainen vitsiniekka, että ei toista löydy kyllä muutaman kilometrin säteellä"!

NOKKOSLÄTYT

Nokkosia
2 kananmunaa
1 l maitoa
öljyä
suolaa
vehnäjauhoja

En laittanut tähän aineksiin nokkosen määrää, koska jokainen saa itse vaikuttaa nokkosten määrään, mutta ensimmäisessä kokeilussa minulle ainakin tuli liian vähän nokkosia. Johtui myös siitä, että tein 2 litran lättytaikinan. Oli pakko tehdä oikein iso lättytaikina, että riittää lätyt kunnolla, kun aina tuntuvat loppuvan kesken ja sitten tulee kovaa meteliä, että mikset sää tee isompaa annosta?

Ohje:

Kerää nokkoset varsineen, irrota lehdet irti varresta. Laita lehdet sihtilään ja viruttele kunnolla juoksevan veden alla tai vedessä. Huljuttele siis kunnolla ja kieputtele käsillä, että puhdistuvat kunnolla.

Laita nokkoset kiehuvaan veteen ja annan kiehua 5 minuuttia.
Sihtaa läpi, mutta säästä keittovesi. Keittoveden voit käyttää esim: lannoitteena kukkasille tai yrteille.
Laita keitetyt nokkoset muoviastiaan ja soseuta sauvasekoittimella .

Valmista taikina perus lättytaikinan ohjeen mukaan ja lisää nokkossose ennen vehnäjauhojen lisäämistä. Lisää siis vehnäjauhot viimeisenä ja vatkaa taikina tasaiseksi.

Sitten vain paistamaan ja herkuttelemaan!!
 Muistathan käyttää haskoja nokkosia käsitellessäsi!!
Itse revin lehtiä paljain käsin irti varsista ja totesin, että pakko laittaa hanskat käteen, kun alkoi pistelemään jonkin verran.

Ryöppää, soseuta ja pakasta.
Talvisinkin voit nauttia nokkos lätyistä, kun kesällä pakastat tekemääsi sosetta valmiiksi pakkaseen. Otat vain sulamaan ja lisäät taikinaan.

Mihinkäs te muut olette nokkosta käyttäneet?

Nokkonen on kuin pinaatti, mutta ravintoarvoltaan paljon ravintopitoisempaa joten tätä nokkosta tullaan jatkossakin käyttämään meidän taloudessa!


5 kommenttia:

 1. Mun mielestä nuo on ihan yhtä hyviä kuin pinaattiletut :) NAM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih.. mä naureskelen täällä tälle "yhtä hyviä kuin pinaattiletut". Mä en edes maistanut kunnolla nokkosen makua näissä letuissa, kun menin ja törsäsin ihan älyttömän määrän karviaishilloa omien lettujeni päälle. Karviaishillo taisi viedä nokkosen maun kokonaa, kun oli niin pirskatin kirpeetä tavaraa! :O

   Poista
 2. En ole kokeillut vielä, mutta ehkäpä joskus tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on se "ehkäpä", mutta josset ihan vielä tänä kesänä rohkene testata niin sitten ensikeväänä, kun taas tulevat tuoreuttaan rehottamaan pitkin pituttaan ja leveyttään pihoissa. Suosittelen testaamaan ovat meinaan hyviä. Mutta älä vain tee samaa virhettä kuin meikäläinen, että vedät letun päälle karviaishilloa se meinaan kadottaa kokonaan sen letun maun. Vaikkakin karviaishillo on mun suurta suosikkiani! :)

   Poista
 3. Olen monta kertaa miettinyt mutten ole saanut mitään aikaiseksi :) Yritän noudattaa sun esimerkkiä :)

  VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...