sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Sunnuntai puuhasteluja!

Sunnuntai on yleensä levon ja rentoutumisen päivä, mutta tänään meidän talossa on tehty yhtä sun toista. Sateisena päivänä pitää tehdä jotain kivaa tai muuten tulee todella surkea ja tuskainen olotila. Minä joka en sateisista päivistä tykkää yhtään ja ulkoilman harmaus saa muutenkin minut todella levottomalle päälle joten ainakin yksi asia piristää levotonta sielua ja ankeaa olotilaa ja sehän on...

Leivonta!!

Päätin sitten leipoa sämpylöitä ja ideahan lähti siitä, että ukko kulta totes eilen illalla, että on sitten leipä loppu joten voisinko leipoa leipää? Mä totesin heti, että leipiä en kyllä nyt ala väsäämään, mutta sen sijaan sämpylöitä on pakko saada!

Ei muutakuin taikinat nousemaan ja sämpylöitä väsäämään..

Tein 2 x 5 dl taikinaa ja perusohje sämpylätaikinalle löytyy allaolevasta linkistä.
Paina tästä!
Valion sivustolta löytyy siis todella paljon hyviä leivonta ohjeita joten suosittelen käymään niiden kotisivustolla.

Taitavana emäntänä minä kuitenkin muutin jälleen ohjetta joten tässä tulee pari ohjetta joilla voit muuttaa perussämpylä ohjeen.
 

Rusinaiset porkkana sämpylät
 
Ohje:
 
5 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
25-50 g hiivaa
10 dl 3-viljan sämpyläjauhoja
1/2 dl voi sulaa
2 porkkanaa hienoksi raastettuna
1 dl rusinoita
 
1. Laita kädenlämpöinen vesi kulhoon, murenna hiiva joukkoon ja vatkaa sekaisin.
2. Lisää joukkoon suola, hunaja, porkkana raaste ja rusinat. Sekoita kunnolla tasaiseksi seokseksi.
3. Lisää joukkoon osa jauhoista ja sulata voi joukkoon. Lisää loput jauhot joukkoon ja seoita tasaiseksi massaksi.
 
(Valion ohjeesta löytyy myös muunnoksia taikinalle, joten minä kokeilin maustaa taikinan hunajalla ja olin tyyväinen loputulokseen.)
 
Voit korvata veden maidolla ja maito voi olla niin tavallisesta laktoosittoman välillä. Mikäli sinulla on kokeiluintoa niin tätä voisi kokeilla myös kauramaitoon tai luomumaitoon.
Hiivan voi hyvinkin korvata kuivahiivalla ja itse korvasin kaurahiutaleet kokonaan sämpyläjauhoilla.
 


 Aprikoosiset pellavansiemen sämpylät
 
Ohje:
 
5 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
2 rkl siirappia
25-50 g hiivaa
10 dl 3-viljan sämpyläjauhoja
1/2 dl voisulaa
pieni kourallinen pellavansiemeniä
1/2 pss pirkan pehmeitä aprikooseja
 
Ohje tehdään samaa kaavaa noudattaen kuin ylläoleva, korvasin tässä taikinassa sokerin siirpilla. Lisäsin perusohjeeseen pellavansiemenet ja aprikoosit.
 
Aprikoosit soveltuvat hyvin myös sämpylätaikinaan joten suosittelen kokeilemaan! silppua aprikoosit pieniksi palasiksi ja laita taikinan joukkoon.
 
 
 




Buon appetito,
 hyvää ruokahalua,
Bon apetito,
Bon appetite

Voi sitä uusia kieliä näinkin treenailla ja opetella.



10 kommenttia:

  1. Herkun näköisiä sämpylöitä, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt kuule kokeilemaan näitä ohjeita. :)

      Poista
  2. Leipoessa ei sateinenkaan päivä tunnu niin ikävältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Meni päivä kyllä äkkiä siinä sämpylöiden kanssa touhutessa ja Joel toimi hyvänä apupoikana. :)

      Poista
  3. Hei, minulla on blogissani sinulle haaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinköhän jo katsastamassa ja ainakin yhteen haasteeseen olen vastannut. Muistaakseni toiseen on vielä vastaamati. :) Kiitos käyn tsekkaamassa ja kiva, kun poikkesit tervetuloa uudelleen.

      Poista
  4. Voi TaRa, miten sää saat sämpylöistä noin nättejä ja tasakokoisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosien harjoittelulla ja peruspohjanahan on se keittiöpuolen ammatti. Kai sieltä sitten jäi korvan taaksen jotakin oppeja aikanaan! ;)
      Tarpeeksi isoja, kun teet ja annat kohota kunnolla niin ihan sopivia niistä tulee, tosin tuntui, että mein Joel teki paljon paremman näköisiä kuin minä. Huom! Joel siis teki puolet tästä taikinasta, reipas poika! :)

      Poista
  5. Oi ompa ihania sämpyläohjeita, ja aivan uskomattoman ihanan näköisiä sämpylöitä! Taatusti superhyviä :) Mikään ei vaan voita uunituoreita sämpylöitä, ei mikään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsetehdyt ovat parhaat ja kun käyttää vähän mielikuvitusta niin niistä tulee aina vain parempia. Uunista tulleet maistuu maidon kanssa aivan sairaan hyviltä. :)

      Poista