lauantai 9. marraskuuta 2013

Pyhäinmiesten päivä (Halloween)!

Muistan omasta lapsuudestani vain yhden poikkeuksellisen asian nimittäin sen, että meillä ei halloweenia vietetty. Pyhäinmiesten päivää kyllä vietettiin ihan perinteiseen tapaan viemällä kynttilät haudoille ja sillä tavalla kunnioitettiin edesmenneitä läheisiä. 

Nyt ovat asiat toisin tällä vuosituhannella jolloin vietetään tätä amerikkalaista halloween juhlaa, lapset pukeutuvat mitä pelottavimpiin asuihin ja kiertävät ovelta ovelle tekevät kepposia. Kauppojen hyllyt pursuavat mitä erilaisempia  halloween tuotteita, joita minun lapsuudessani ei kauppojen hyllyillä näkynyt. 
  
Me emme erityisemmin juhli halloweenia siten kuten moni tänäpäivänä sitä juhlistaa. Mutta sen sijaan 2.11. meillä vietetään esikoisemme syntymäpäivää. Tänävuonna pyhäinmiesten päivä osui meidän esikoisen syntymäpäivälle joten meillä vietettiin synttäreitä. Appivanhemmat pitivät samaan aikaan tupaantuliaisiaan uudessa kodissaan tien toisella puolen  joten meidän mäellä riitti elämää ja vilskettä koko pyhäinmiesten päivän ajan.

Kyselin meidän poitsulta, että tahtoisiko hän sellaisia hämähäkki muffinseja, kun näin jossakin lehdessä sellaisista ohjeen. Poitsua ei oikein hämähäkit kiinnostaneet, eikä muutoinkaan halloweeni krääsä. Meillä siis poitsu halusi perinteiset synttärit ja odotti vain kuin kuuta nousevaa kavereitaan synttäreilleen.

Niin laiskaksi leipojaksi heittäydyin, että tälläkertaa tilasimme pitopalvelusta parit täytekakut. Tämän muuttorumpan ja kaiken touhun ja hulinan keskellä mies sanoi, että tilataan kuule kakut tälläkertaa niin saat vähän levähtää! Tulossa oli kuitenkin normaalia enemmän juhlaväkeä, että en yksinkertaisesti jaksanut alkaa itse kakkuja vääntämään vaan kerrankin saatiin ne valmiina pöytää.  "Melkein valmiina, suklaa kakku josta tuli pääkakku ei oltu koristeltu joten sen verran jouduin uhrautumaan, että tein pikaisen koristelun kakkuun". 

Meidän esikoisemme toivoi perinteisestä mansikka kakkua pääkakuksi ja sitä tässä kuvassa innolla leikellään. Pääsipä kuvaan myös yksi halloweeni kummajainenkin.


Tämän kakun nähdessään lapset räjähtivät makeaan nauruun ja kysyivät minulta, että voisitko antaa meille pienen selityksen tästä kakusta? Itse olin ensin hämmilläni, enkä oikein hokannut väsyneillä aivoillani mistä oli kyse? Mutta hetken kun katsoo kakun pintaa niin varmaankin jokainen tajuaa mistä on kyse.

Suklaakakku oli erinomaisen hyvää ja se meni kaupaksi paremmin kuinn mansikkakakku!


Kakku on suosituin makupala lasten kutsuilla, lisäksi tein pizoja, ja pullaa. Mutta kakku, cipsit ja popparit menivät parhaiten kaupaksi kuten vähän ounastelinkin. Tämän vuoksi olen päättänyt, että mitään hirmu erikoisia tarjoiluja ei kannata laittaa lastenkutsuille, koska kuitenkin jää paljon ruokia syömättä.


Pyhäpäivän kunniaksi ajateltiin laittaa kynttilä kuja kulkemaan pihaan ja mies laittoi jätkänkynttilänkin palamaan. Vettä alkoi satelemaan sen verran taajaan, että kuvista ei tullut tarpeeksi hyviä, mutta sainpa edes yhden kuvan ulkotulista. 


Katsotaan sitten mitä seuraaville lastenkutsuille keksin tulevaisuudessa, mutta ainakin näihin marraskuussa oleviin juhlapäiviin toivoisin lunta ja pientä pakkasta. Toisi valoa ankeaan syyspimeyteen ja raikkautta ilmaan!
4 kommenttia:

 1. Ihanat tarjoilut! :)

  Mulle halloween oli nuorena tuttu amerikkalaisista elokuvista. ;)

  Pyhäinpäivänä tulee sytytettyä hautakynttilät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelisin, että elokuvasta nimeltä Halloween sai myös meikäläinen ensimakua aikanaan tästä halloweeni touhusta.
   Me ei nyt hauroille keritty, mutta tänävuonna olisi päässyt kirkon kellotornista katselemaan kynttiläloistoa hautuumaalle! :)

   Poista
 2. Mitkä herkkutarjoilut :) Ei meilläkään vietetty halloweenia kun olin muksu. Taidan olla niin vanhaa vuosikertaa ettei sellaisesta edes tiedetty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me taidetaan vähän olla kaikki vanhaa vuosikertaa, kun ollaan missattu tää halloween villitys. Mutta kovasti sitä tuntuu perheet juhlivan naamioiden ja erilaisten halloween tarjoomusten kanssa. :)

   Poista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...