keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Stailausta ja pintaremonttia!

Tervehdys täältä kaaoksen keskeltä, kaaos ollaan pähittämässä ja huonekalut alkavat löytämään pikkuhiljalleen muuton jäljiltä omat paikkansa ja kolonsa uudessa kodissamme. 
Tänne muuttaessamme päätimme, että aloittaisimme pikkuhiljalleen remontoimaan ja kunnostamaan taloa meidän näköiseksemme kodiksi. Paljon täällä onkin tekemistä sillä tulevaisuudessa pitää ikknoita, pintoja, lämmitysjärjestelmää,  ym..kunnostaa ja parantaa joten paljon on siis tekemistä ja remontoimista tulevaisuutta ajatellen. Kuitenkaan emme pidä kiirettä remontoinnin suhteen, koska haluamme remontoinnin etenevän siten, että mitään äkkinäisiä mielitekoja ei tehdä vaan suunnitellaan huoneet siten, että ne miellyttävät omaa silmää mahdollisimman kauaskantoisesti.

Talostamme löytyy kaksi isoa tupahuonetta ja päätimme toiseen tehdä pientä pintaremonttia ja stailausta oman makumme mukaisesti. Teimme tästä huoneesta itsellemme makuuhuoneen/oleskeluhuoneen. 
Tämä huone on ennestään meille tuttu ja hyvin kodinomainen, koska vuonna -99 muutaessamme virallisesti yhteen aloitimme yhteisen taipaleemme samaisesta huoneesta. Valmistuin -99 keväällä merkonomiksi Ikaalisista ja tämän jälkeen muutimme tänne mieheni kotiin ja juuri tuonne samaiseen huoneeseen johon nyt teimme pintaremontin ja toimme tavallaan vanhan maalaistalon huoneen 2000 luvulle kunnioittaen myös sitä aikakautta joka on vallinnut näissä huoneissa myös mieheni ollessa lapsi! Lisäksi samassa huoneessa on asunut muitakin suvun sukupolvia vanhuutensa päivinä ja enimmäkseen anoppini vanhemmat ja appini äiti. Tässä talossa on siis ollut elämää ja menoa ja seinät kertovat historian tarinaa kodistamme.

Pintaremontti ei ole vielä ihan täysin valmis, mutta laitan nyt kuvia siitä mitä on tulossa ja saatte katsella kuvia ja lukea millaisiin tilanteisiin tässä pintaremontissa jouduttiin..

Huoneessa on kokohuoneen kautta kulkeva puolipaneeli. Puolipaneelin yläpuolella on lastulevyt ja tapeetti. Katto on lakattua paneelia, lakkaus on tosin kulunut vuosien varrella joten meidän oli helppo alkaa tekemään suunnitelmaa tältä pohjalta.  Tässä kuvassa on aloitettu tapeetin irottaminen lastulevystä ja kuten varmasti hyvin huomaatte paikoin tapeetti on ironnut hyvin ja paikoittain on vielä paljon irottettavaa. Katsoessai kuvassa näkyviä puolipaneelien yläreunaa huomaat kuinka paljon puolipaneeli voi tummua vuosien varrella.


Halusin testata tapeetin poistoon kiillon tapeetinpoisto liisteriä ja suosittelen tätä muillekin pintaremonttia suunnitteleville.
Liisteri on helppo levittää joko sienen tai maalaustelan avulla seinään. Käyttäessäsi tätä menetelmää anna tapetinpoiston kuitenkin vaikuttaa pitkään jotta saat hyvän tuloksen ja tapetin irtoamaan kunnolla seinästä. Lastulevystä tapettien irrotus oli helppoa, mutta jos käsiteltäisiin maalamatonta kipsilevy seinää ja irroittettaisiin tapettia siitä niin itselläni olisi niin heikot hermot, että pistäisin seinät täysin uusiksi. Monet ovat kertoneet ja sanoneet, että maalaamattomasta kipsilevyseinästä tapeetin irottaminen on ollut todella tuskallista ja hankalaa, koska kipsilevy on alkanut repeilemään. Kipsilevyä seinään asennettaessa kannattaa se ensin  pohjamaalata ja asentaa tämän jälkeen tapeetti pintaan.  Meitä kuitenkin onni suosi ja onnistuiumme lastulevystä poistamaan tapetin hyvin. Lisäsin tapetinpoisto aineen tehoa vielä sillä, että suihkautin vettä pullosta pinnalle, koska pinta kuivui todella nopeasti. Pinnan kuivumisen syynä oli taas se, että seinissä oli kaksi tapettia päällekkäin ja tämän vuoksi tapettipoisto imaisi itsensä seinään.


Tässä kuvaa vanhasta tapeetista, sininen on anoppini lempiväri joten melkein joka huoneessa sininen esiintyy jossakin muodossa joko maalatulla lastulevyllä tai tapetin kuvioinnilla ja värillä. 
Kaksi kerrosta oli siis kuviollista tapettia jotka olivat melkein identtiset toisilleen.


Kattopaneelit maalattiin valkoiseksi ja tähän ostettiin rautakaupasta lakatulle kattopaneelille tarkoitettua maalia. 
Kattopaneelit pesin ensin kidesoora liuoksella joka on toiminut hyvin tähän astisissa maalausprojekteissamme.
Kidesoora liuos on edullinen ja egologinen vaihtoehto pohja pesulle maalausta ajatellen.
Siippani pääsi sutimaan paneelien välit ja minä vedin telalla paneelit. 
Tähän olisi myös käynyt ruiskumaalauskin vaihtoehtona ja olisi saanut ison pinnan kevyemmin ja nopeammin tehtyä, mutta päädyimme perinteiseen maalaustapaan ja lopputuloksen näette tekstin lopussa.
(Kattopaneeli maalattiin kahteen kertaan, maalin haju oli aivan järkyttävä ja haisi suoraan sanottuna ammoniakille. Tämän vuoksi kattopaneelia maalatessanne käyttäkää hengityssuojainta).


Puolipaneeli maalattiin myös valkoiseksi ja tähän tuli apuun ystäväni mies Keijo ja homma alkoi etenemään miesvoimin paljon tahdikkaammin eteenpäin kuin minulta ja isännältä kahden. 
Puolipaneelin maalaus tehtiin kolmeen kertaan, koska parin ensimmäisen kerran jälkeen totesimme, että maalin alta kuultaa vieläkin paneeli ja viimeinen kerros vedettiinkin pikkutelalla.
Puolipaneeli maali ei haissut enään niin voimakkaalle kuin kattomaali. Puolipaneelia en pohjapessyt ennen maalausta, mutta lopputulos on siitä huolimatta hyvä.Viimeinkin koitti se odotettu päivä, että olimme saaneet kattopaneelit ja seinän puolipaneelit maalattua. Tämän projektin jälkeen voin kertoa, että homma oli rankka, mutta palkitsi olotilan ja huone alkoi näyttämään paljon valoisemmalta.
Tässä huoneessa kuten muissakin huonekorkeus on melkoi matala joten valkoinen väri antaa huoneelle valoisuuden lisäksi myös korkeutta.


Maalaamisen jälkeen olikin hyvä aloittaa seinien tapetointi. 
Tähän huoneeseen tapettia etsiessäni ja miettiessäni en todellakaan hakenut mitään tietynlaista tapettia vaan mietin kovasti mikä sopisi parhaiten vanhan maalaistalon tyyliin. Olin valinnut tumman ja isokuvioisen tapeetin, mutta huomasimme ostaneemme tapettia liian vähän. Ostamamme kolme rullaa ei riittäisi 15 neliöön. Tässä vaiheessa minulle iski hippasen paniikki ja tajusin, että nyt on lähdettävä äkkiä takaisin Porin Rautiaan ja haettava lisää yksi rulla lisää jotta saataisiin tapetti riittämään. Minulla oli kokoajan tunne takaraivossani, että mitä jos tapettia ei olekkaan enään myynnissä tai se on loppunut. Tiesin heti, että sitten menisi koko projekti uusiksi. Käytyämme rautiassa kyseistä tapettia ei enään ollut myynnissä aivan kuten ajattelin ja valinta meni täysin uusiksi. Myyjä esitteli minulle edullisia vaihtoehtoja ja näytti paria tapeetti mallia jotka sopisivat hänen mielestään vanhaan maalaistaloon todella hyvin. Toinen näistä malleista oli se jota olimme ensimmäisellä kerralla ajatelleet ottavamme, mutta päädyimme tummaan vaihtoehtoon. Loppujen lopuksi meille siis tuli se tapetti jota olin alunperinkin katsellut moneen monituiseen kertaa ja ihaillut. Valkoiset paneelit saivat siis rinnalleen vaalean tapetin.

Tämän tapetin laitossa ei ollut mitään muuta vikaa kuin kuvion kohdistaminen joka tuotaa ei ammatilisille ihmisille kovan haasteen. Alkuvaikeuksista huolimatta tapeetti saatiin seinään ja kuviotkin tulivat kohdikkain.

Anoppini tuli katsomaan tapetointi osuutta ja kertoi, että hyvin saman tyylinen tapetti oli heillä aikanaan lasten ollessa pieniä toisessa tupahuoneessa. 
Tietoisesti en siis etsinyt tälläistä tapeettia vaan se tuli ihan hankittua oman maun mukaisesti. 
Sen tummemman tapetin voin hyödyntää seuraavaa huoneeta suunnitellessani vaikka tehoste tapetin tavalla. Joten loppujen lopuksi tälläkertaa rahaa ei mennyt hukkaan yhtään ja saatiin valmiit tapetit toiseenkin huoneeseen.

Isäntä tapetoimassa ja tarkkaan mittailemassa sopivia palasia seinälle. 

Tapeetti on Rautiasta
Hinta: 19,90 € 


Tässä on valokuva miehestäni pienenä poikana ja kun katsot takana olevaa tapeettia voit todeta varmasti saman kuin minäkin, että  "paluu juurille" on selvästi tapahtunut. "Paluu juurille" on kommentti jonka mieheni sisko laittoi tämän kuvan nähdessään facebookissa omassa profiilissani. 
Tosin tapeteilla on se ero, että mieheni lapsuusvuosina se on ollut vihreä valkoinen ja nyt tämä 2000 luvun tapeetti hopean ja kullan vivahteinen.


Tässä ollan jo päästy seinän verran tapetointia eteenpäin ja pikkuhiljalleen se sieltä alkoi valmistumaan. Mitä enemmän se valmistui sitä enemmän ihastuin minutti minuutilta uuteen huoneeseemme.


Tässä onkin sitten saatu kokonainen seinä valmiiksi vain listat puuttuvat enään.


Huoneesta löytyy myös vanhan mallinen vaatekaapisto joka on tehty syvänteeseen seinälle. Kaapin vieressä on muuri, koska tässä kohtaa on ollut aikanaan puuhella ja leivinuuni. Tämä saattaa vielä tulevaisuudessa lähteä pois kokonaan, mutta nyt päätimme sen toistaiseksi pitää ja maalta ovet valkoiseksi.


Ikean sänkykin pääsee hyvin oikeuksiinsa tässä huoneessa ja sängyn päälle hankin uusia koristetyynyjä.

Vaaleat tyynyt olen hankkinut eurohampsterista hintakaan ei ollut paha 9,95 €/kpl.
Tumman haramaa ja vaalean harmaat tyynyt on sinooperista joiden hintaa en muista, mutta ovat hinnaltaan kallimmaat kuin vaaleat.


Selmakin pääsi kuvan mukaan ja kovasti neiti tykkää nukkua iltaisin päiväpeiteemme päällä.


Anoppi jätti minulle taloon ison pöytälampun ja jäi tänne paljon muitakin huonekaluja käyttömme. Päätin tuoda tämänkin lampun uudelle vuosituhannelle. 
Lampun varjostin oli tälläinen värikäs tapaus josta en liioimmin pitänyt. Varjostimen voin pitää kuitenkin varalla jos tämä uuden sukupolven lamppu ei jostain syystä enää mielytäkkään niin voin vaihtaa varjostinta.


Uusi varjostin toistaa uuden tapetin kuviointia ja tätäkään en etsinyt todellakaan tietoisesti vaan vasta ostettuani totesin, että hyvänen aika tässäkin on sama kuvio. 
Lampun jalkaosa oli tumman vihreä ja päätin spreimaalta sen hopean väriseksi.
Tämä valaisin antaa yllättävän paljon valoa isoon huoneeseen. 


Tässä lamppu omassa värissään.


Tässä on nyt makuuhuoneen/oleskeluhuoneen yksi kulmaus sisustuksellisesti valmis. Ostin ystävältäni tämän vaalean senkin, kun hän irtisanoi kesäasuntonsa vuokrasopimuksen ja muutti takaisin talveksi kaupunkiin. Kesäasuntoon tuli uudet vuokralaiset ja niin hän päätti myydä tuttavilleen osan huonekaluista joka oli kyseiseen kesäasuntoon vartavasten hankittu. Tämä senkki on siis esiintynyt ennenkin blogissani (vaaleaa unelmaa) postauksessa.Tässä huoneessa on vielä hippasen remontoitavaa pintaa, mutta ainakin saimme kattopaneelit, seinäpaneelit ja tapetointi osuuden tehtyä. 
Verhoihin ja muihin pikkujuttuihin palataan tuonnemmissa postauksissa, kunhan saadaan vähän enemmän aikaiseksi. Mutta paljastellaan nyt pala palalta tätä huonetta!  

Kiitos, kun kävästi lukemassa ja tervetuloa uudellen!

6 kommenttia:

 1. Remontoidut pinnat näyttävät hienoilta!:-) Kalusteet sopivat hyvin sisustukseen.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä vain ja viihtyvyyskin paranee enemmän. Tässä postauksessa olevat kalusteet sopivat hyvin väreihin, mutta vanhaakin löytyy samasta huoneesta ja nekin tuntuvat sopivan hyvin. :)

   Poista
 2. Kovasti olette töitä tehneet, mutta lopputuloskin on kyllä hieno :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä oli hommaa ihan kiitettävästi, mutta nyt on huone oman näköinen joten siinä kelpaa oleskella. Vielä on vähän kseken, mutta pikkuhiljalleen hyvää tulee! :)

   Poista
 3. Kaunista on. Meiltäkin löytyy samanlainen varjostin, siis tuo ornamenttikuvioinen :)

  VastaaPoista
 4. Onpa hienoa jälkeä :) Itsekin juuri mietin keittiöön puolipaneelia ja tapetinpoistoa ollut ohjelmassa. Meinannus kyllä mennä usko koko touhuun kun olen laskenut että tapettikerroksia on löytynyt 11.. Mutta vanha talo, niin voi käydä :D Hyvää kesää!

  VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...