tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kukkakehä!

Juhannusaattona päätimme pakata kamat kassiin ja lähteä koko perheen voimin tätini (isäni siskon) luokse Haapajärvelle. Tätini on asunut Haapajärvellä 8-vuotta ja sinä aikana en ole kertaakaan päässyt käymään hänen luonaan ja nyt, kun isännällä oli alkanut kesäloma ja juhannus tulossa niin oli hyvä aika ottaa arjesta irti ja lähteä haapajärvelle viettämään juhannusta.

Kukkakehä pähkinänkuoressa!
Tätini perusti 2005 vuonna Haapajärvelle ammatillisen perhekodin joka toimii myös lastensuojelu yksikkönä. Tätini (Kreetta) perusti kukkakehän yksin ja tälläkään hetkellä 8-vuotta myöhemmin kukkakehässä ei ole muita osakkaita vaan kukkakehä toimii yhden naisen osakeyhtiönä. Kukkakehän kohderyhmänä ovat avohuollon sijoituksella, sekä huostaanotettuja lapsia- ja nuoria. 
Kukkakehä toimii lastensuojelu ja muiden toimintaan liityvien lakien mukaisesti yhteistyössä lasten perheiden kanssa, virkavallan, sosiaalihuollon ja sairaaloiden kanssa.  

Miksi näin?  
Kukkakehää perustaessaan Kreetta päätti, että yksin toimiminen on hänelle parhain ja joustavin vaihtoehto. Yksinään hän saisi kokonaan päättää liiketoiminnallisista asioista ja ottaa vastuun omasta työstään. Kreettan kanssa kukkakehän toiminnasta jutellessani hän myös painotti toistuvasti erästä asiaa minkä katsoi tärkeimmäksi syyksi yksin yrittämiselle. "Otat kaikesta vastuun itsenäisesti, jos jotain sattuu olet itse vastuussa omista teoistasi, jos jokin menee yrityksellisesti tai taloudellisesti pieleen olet yksin ainoana kärsijäosapuolena eikä kukaan muu joudu ongelmiin takiasi"! Mielessä ei käynyt missään vaiheessa ottaa yhtiökumppania toimintaan mukaan. Päättäväisenä tätinä Kreetta kertoo, että mikäli olisin ottanut yhtiökumppaneita yritystoimintaan mukaani niin tällöin pitäisi ottaa muidenkin yhtiökumppaneiden mielipiteet huomioon. Yhtiökumppanin pitäisi olla vastuuta jakava, tukea antavat. Mikäli mielipiteissä tulisi olemaan paljon eroavaisuuksia niin saattaisi olla vaikeaa löytää yhteinen sävel. Tämä asia on siis täysin selvä niin minulle kuin hänen henkilökunnalleenkin, että Kreetta kuuluu niihin yrittäjiin joka haluua kantaa selvästi kortensa ketoon ja ottaa vastuun itse omista teoistaan!

Kattelus!
(kukkakehä)
Kreetta toimi aikanaan kirkkonumella helsingin läheisyydessä päihdetyössä, työssään hän joutui myös sijaistamaan esimiestään. Tästä Kreetta varmasti saikin iden perustaa oman perhekodin  ja siihen hänellä oli hyvät lähtökohdat niin ammatillisesti kuin käytännön kokemusta saaneenakin. Kreettalla on todella pitkä työ sosiaalialan erilaisissa tehtävissä ja niistä voineenkin mainita tärkeimmät työtehtävät jotka puoltavat nykyistä työtä hyvin. Työkokemusta löytyy mm: lastensuojelusta, kotipalvelusta, päihdetyöstä , sekä työskentelystä kehitysvammaisten parissa. Mutta vaikka on pitkä työura takana on myös käytävä sisukkaasti kouluja ja saatava koulutusta päästäkseen päämääräänsä. Seuraavassa  onkin Kreettan opiskelutaustaa ja koulunpenkkejä on kulutettu tahdikkaasti tätä listaa katsellessa mm: kodinhoitajakoulussa (tehostettu perhetyö), sosiaaliohjaaja, sosionomi Amk, Jet johtamisen erikoisammattitutkinto, perheterapeutti RR, lisäksi Kreetta on opiskellut lähes 2-vuotta ratkaisukeskeistä perheterapiaa. 
Eikö tämän kaiken jo pitäisi riittää? Ainakin minusta tuntuu siltä, mutta ei se riitä sillä tässä työssä joutuu kehittämään itseään koko ajan ja kouluttamaankin. Sosiaalialallahan tulee jatkuvasti muutoksia niin koulutuksiin kuin sääntöihin joten aina pitää olla ajantasalla mitä tekee ja miten tekee.

Kreetta jäi vakituisestaan työstä kirkkonummelta pois ja lähti rohkeasti kokeilemaan siipiään yrittäjänä, käytännössä siis tyhjästä nyhjästiin ja tie vei Haapajärvelle. Haapajärveltä löytyikin kaunis kiinteistö josta Kreetta halusi lähteä tekemään kauppaa ja toteuttamaan unelmaansa. Niinpä kävi, että kaupat syntyivät kiinteistön myyjän kanssa ja yksi tavoite oli saavutettu. 
Mitäs sitten tapahtuu kun eteen tipahtaakin risukasa?
Aloitus ei kuitenkaan mennyt ihan siten kuin oli suunniteltu ja tälläkertaa tuli todettua, että aina ei mene niinkuin elokuvissa suunnitellaan! Kyse oli siis kiinteistöön perustettavasta perhekodista ja pitihän sitä varten hakea lupia ja kysellä naapureidenkin suostumusta. Kaikki muut lupa-asiat onnistuivat melkein mutkattomasti, mutta naapureiden kanssa tulikin yllättäen seinä vastaan ja naapurusto ei meinannut suostua siihe, että naapuriin perustettaisiin perhekoti. Naapurustosta tuli valitusta lähinnä kohderyhmästä ja asia eteni niinkin pitkälle, että toistavuotta taisteltiin asioista ja päädyttiin korkeimpaan hallinto oikeuteen. Loppujen lopuksi asia kuitenkin päättyi yrittäjän eduksi. 
Nykyään ei ole enää eripuraa naapuruston kanssa ja ovat ilmeisemmin tottuneet ajatukseen, että kukkakehä on tullut pysyäkseen haapajärven kaupungissa.
Yrittäjyys sai viimeinkin alkaa ja niinpä käynnistettiin projekti kukkakehä ja sehän aloitettiin katteluksen täydellisellä peruskorjauksella ja saneerauksella. Kartano sai siis kokea täydellisen remontoinnin ja remontoinnin jälkeen olikin ensimmäiset lapset valmiina muuttamaan uuteen haapajärvelle nousevaan perhekotiin!

Miten jaksat kaikkea yksin?
Kreetta on siis pyörittänyt yksin yritystoimintaansa ja minun olikin pakko kysyä miten jaksat kaiken tämän? 
Kreettalla häärii apunaan kukkakehässä toki muitakin kuin hän itse. Kreettan lisäksi henkilökuntaan kuuluu 4 vakituista ohjaajaa ja 2 oppisopimus opiskelijaa, ohjaajat keskittyvät huolehtimaan päivittäisistä rutiineista johon kuuluu kodinomainen toiminta lasten- ja nuorten kanssa. Talossa siis elämää riittää ympäri vuoden ja työhön ei kerkiä missään vaiheessa kyllästymään, koska päivät eivät todellakaan ole samanlaisia tässä työssä. Johtamiseltaan Kreetta ei kerkiä tekemään kaikkea joten henkilökuntaa hän tarvitsee avukseen kuten tavallisesti yritykset toimintansa pyörittämiseen.
Vaikka Kreettalla ei yhtiökumppania olekaan arjen pyörityksessä niin kyllä tässä paikassa siitä huolimatta mielipiteitä jaetaan avoimesti ja asioista keskustellaan välillä maltillisemmalla äänen sävyllä ja taas toisaalta korkeimilla äänensävyillä.

Mistä voimaa työhön?
Kreetta toteaa, että kylläpä laitoin pahan kysymyksen ja ihanalla makealla naurullaan naurahtaa ja toistaa kysymyksen ainakin pariin kertaan itsekseen.
Kreetta hiljenee hetkeksi ja toteaa rauhalliseen sävyyn, että suuri kiitos kuuluu hänen vanehemmilleen. Lapsesta asti Kreetta kuten muutkin sisaret ovat joutuneet tekemään maatalon töitä aamusta iltaan. Kreettan vanhemmathan (isovanhempani) ovat aikanaan olleet maatalousyrittäjiä ja kaikki sen tietävät, että elämä maalla ei ole ollut helppoa eikä ole vieläkään. Vaikka tietyt asiat ovat muuttuneet vuosien varrella niin silti joutuu vieläkin puurtamaan siinä työssä. Kreetta kertookin, että heidät on totutettu nuoresta asti työntekoon ja siihen, että ihminen on vastuussa valinnoistaan ja toimii valintojensa mukaisesti. Kreetta on valinnut yrittäjyyden ja toimii myös siten miten häneltä vaaditaan. Yrittäjyys vaatii kovaa työtä paneutumista asioihin ja varsinkin yrityksen käynnistymisvaiheessa joutuu puurtamaan enemmän ja kun on varaa palkata henkilökuntaa niin voi ottaa jo vähän rauhallisemminkin. "tai ainakin yrittää otaa, jos pystyy"! Perheessä on ollut muitakin yrittäjiä ja on edelleen.

Kreettan äiti (isoäitini elää edelleen) 
Kreettan isä (isoisäni on siirtynyt jo ajasta iäisyyteen)

Raskainta työssäsi?
Lähinnä Kreetta kokee, että yhteistyö eritahojen kanssa nuorten elämään liittyen voivat olla raskaita ja rankkojakin asioita. 
Monet nuorista käyttäytyvät eri tahoille eri tavalla ja vaikeinta ja haastavaa on välillä löytää yhteinen sävel kaikkien osapuolten välillä.
Kreetta on siitä onnellinen, että kaikki nuoret ovat suorittaneet koulunsa ja tutkintonsa ajallaan eivätkä ole jääneet luokalleen. Lisäksi alkoholi-ja huumasuaineiden kanssa ei ole ollut käyttöongelmia. Ainoastaan siitä Kreetta kantaa huolta, että nuorison tupakan poltto on lisääntynyt ja kukkakehässä ei hyväksytä tupakointia. Kreetta kertookin, että välillä nuoret hiippailevat salaa tupruttelemaan nurkkien taakse, mutta heti kun tälläinen käytös huomataan niin siihen puututaan. Samat ohjeet ja säännöt pätevät kaikille talossa asujille.  

Ikävimpänä asianä tässä työssä Kreetta pitää sitä, että hirveintä olisi jos nuoret eivät löytäisi oman elmänsä hallintaa ja epäonnistuisivat elämässään. Siksi Kreettan johtamassa perhekodissa pyritään siihe, että lapsista kehittysi sosiaalsia, omaa elämäänsä arvostavia nuoria, ahkeria toiset huomioon ottavia kanssaihmisiä.


Elämää kukkakehässä!

Pääsin hyvään aikaan haastattelmaan tätiäni, koska juhannus oli saapunut ja suurin osa asukeista oli lähtenyt juhannuslomille ja hoitajatkin olivat saaneet täyden juhannusvapaan. Kreetta siis vietti täysin yksin juhannusta kukkakehässä ja sai nauttia yrittäjälle ansaittua vapaata. Tietenkin meidän perhe toi oman vauhtinsa juhannukseen, mutta kovin iloinen hän oli siitä, että olimme tulleet vierailulle. Vaikka yrittäjä sai vähän vapaata ja hetken levähtää niin päivystyshän hänellä oli päällä silti koko juhannuksen vuorokauden ympäri. Todellisuudessa yrittäjä ei siis saa vapaata juhannuksenakaan.

Arki pyörii kukkakehässä periaatteessa samoin tavoin kuin missä tahansa tavallisessa perheessä. Lapset- ja nuoret osallistuvat ruuanlaittoon, siivoukseen, ulkokalusteiden huoltoon ja marjojen poimintaan. Pakastin pitää olla syksyllä täytettynä oman pihan puskista saadulla sadolla. Kukkakehän ulkoalueita katsellessani ja kuvaillessani huomaan, että eihän sieltä puutu lapsilta oikeastaan mitään. Itse en keksi yhtäkään syytä miksi lapsi ei viihtyisi tässä perhekodissa saatika nauttisi olostaan. Perhekoti luo turvallisen ympäristön lastensuojeluun ja huostaanottoon kuuluville lapsille. Kukkakehä tekee yhteistyötä lähikuntien sosiaalihuollon kanssa ja asukkaat ovatkin lähinnä ympäristökunnista. Vakituisia asukkaita tällähetkellä kukkakehässä on 5 ja  ikäjakauma on 14-19 vuoteen. 

Lisäksi kukkakehässä on toiminut vuosien varrella tukilapsi toiminta, joka ollaan lähiaikoina lopettelemassa. Tulevaisuudessa kukkakehä tulee siis keskittymään vakinaisesti kukkakehässä asuviin nuoriin.

Elämä kukkakehässä pyörii siis omaan tahtiinsa ja nuoret kasvavat, opiskelevat, varttuvat aikuisiksi ja eräänä päivänä perhekoti elämä päättyy ja lasten on aika ootaa vastuu omasta elämästään..
Mutta ennenkuin lapset lähtevät maailmalle niin mitä muuta kukkakehä tarjoaa heille tai muille ihmisille?

Vaikka kukkakehässä tehdään töitä ympäri vuoden ja työtehtäviä jaetaan kaikkien nuorien kesken, tarvitsevat lapset myös virikkeitä ja harrastuksiakin. 
Kysyinkin Kreettalta, että mitenkäs sitten lasten omat menot ja harrastukset?

Viriketoimintakeskus
Kreetta oli etsinyt sopivaa paikkaa kukkakehän läheisyydestä virike- ja harrastuspaikaksi nurille. Vuonna 2006 hän löysikin hyvän ja toimivan paikan jossa nuoriso saisi viettää vapaa-aikaa erilaisten harrastusten parissa. Haapajärven säästöpankin vanha kokous ja edustustila oli myynnissä ja hän päätti tarttua kiinni uuteen haasteeseen ja ostaa tämän tilan. Vanhasta kokous- ja edustustilasta tulikin virallisesti kukkakehän viriketoimintakeskus, tosin kaikki kutsuvat sitä virikekeskukseksi. Virikeskus sai kokea pientä pintaremonttia, mutta kokonaan ei kuitenkaan tarvinnut alkaa tiloja alusta asti saneeraamaan vaan jätettiin myös paljon vanhaakin pintaa jäljelle.
Tutustuin perheeni kanssa tähän virikekeskukseen ja päädyimme yöpymään siellä haapajärvi kyläilymme ajan ja siellä vilkkaat lapsemme saivat hyvin aikansa kulumaan. 


Mitä kaikkea viriketoimintakeskus sitten pitää sisällään?

Pääsääntöisesti viriketoiminta keskusta käyttävät kukkakehän lapset- ja nuoret. Ohjaajille järjestetään silloin tällöin mm: vesijumppaa.
Lapset voivat keskuksessa mm: sauna- ja allasosastolla voi perinteiseen taapaan uida ja sanunoa itsensä väsymiseen asti. Lisäksi virikekeskuksessa on mahdollisuus katsella 3D elokuvia, pelata videopelejä pleikkarilla, tai tietokoneella. Mikäli 3D elokuvat ja pelaaminen ei kiinnosta ja onkin kyse musikaalisesta nuoresta niin voi ottaa mikrofoonin käteen ja laulaa muutaman karaokebiisin tai soittaa pianoa. Täysin ei unohdeta sitäkään, että salista löytyy iso biljardi pöytä jolla voi ottaa kunnon perinteisen biljardi kisan. Vaihtoehtoja tästä paikasta ei siis puutu! Lisäksi kukkakehässä on myös nuorisolle hankittu rummut ja kitaroita joita voi tarvittaessa soitella. 

Viriketoimintakeskuksen tarjonta kukkakehän ulkopuolisille tahoille!

Kreetta mietti aikanaan viriketoimintakeskusta ostaessan ja sitä remontoidessaan, että tätä tilaa tulisi hyödyntää muullakin tavoin kuin vain nuorison käyttöön. Niimpä Kreettalla syttyi idea alkaa vuokraamaan tilaa ulkopuolistenkin tahojen käyttöön.
Seuraavassa on tietoa siitä mitä kaikkea toimintaa virikekeskus pitää yllään 7-vuotta perustamisen jälkeen.

Tilaa vuokrataan mm:
Erilaisiin koulutuksiin
Yrityksille
Juhliin (yksityisiin)
Polttareihin
Ristiäisiin
Kihlajaisiin
Pieni muotoisten häiden ja juhlien pitoon.

Viriketoimintakeskuksen tiloja voi siis vapaasti vuokrata ylläolevien tapahtumien ja juhlien järjestämiseen.

Kaiken tämän videopeli maailmojen, uimisen ja saunomisen rinnalla myös nuoriso voi Kukkakehän rannassa kalastaa ja soudella veneellä, veneeseen saa mukavasti lisättyä vauhtia perämoottorilla ja sen vauhdinhurmaan pääsivät myös meidän miesväki testaamaan. Lisäksi nuoret pääsevät luvan kanssa kyläilemään ystäviensä luokse ja ystävät kukkakehään. 
Lisäksi kukkakehän piha-alueelta löytyy mahdollisuudet ulkosaunomiseen, ja grillailuun grillikatoksen alla.

Kukkakehän päärakennuksen vieressä sijaitsee nuorten asumisharjoittelu yskikkö.
Asumisharjoittelu yksikkö?

Tässä vaiheessa keskustelu piti jo alkaa keskittymään tarkkaan kuuntelemaan mistä Kreetta oikein puhuu ja tarkoittaa, kynäni kirjoitti tiiviisti muistiinpanoja A4 paperille ja tarkkaan kirjasinkin, että en vain unohtaisi tärkeitä yksityiskohtia keskusteluistamme.

Kukkakehän lisäksi Kreetta remontoitti katteluksen pihassa olevan toisen asuinkiinteistön nuorten aikuisten asumisharjoittelu yksiköksi. Yksikkö on 5-paikkainen kodinomainen rakennus jossa isommat nuoret voivat harjoitella yksin asumista ja vastuunottoa arjestaan. Talo on remontoitu parivuotta sitten  kauniiksi nykyajan tarpeita vastaavaksi asuintaloksi. Kävin tarkastelemassa rakennuksen tiloja ja voineen kertoa, että kyllä siellä nuorison kelpaa asustella.

Nuorten asumisharjoittelu yksikön lisäksi Kreetta on ostanut Haapajärveltä rivitalo-osakkeen jossa täysi-ikäiset nuoret voivat harjoitella itsenäistä asumista.

Pori

Porin mäntyluodosta löytyy myös täysin remontoitu ja kalustettu vapaa-ajan asuntoa jota vuokrataan mm. heinäkuussa lähestyvien Pori Jazz viikolle. Tätäkin asuntoa voi siis kysellä Kukkakehästä jos on kiinnostusta vapaa-ajan asunnolle Jazz viikolle. Asunto sijaitsee mukavassa ja rauhallisessa kerrostalossa meren rannalla.

Kukkakehän toiminta on laajaa ja nut pääsitte tekstin mukana seuraamaan yhden yrittäjä naisen elämää lasten- ja nuorten parissa haapajärvellä!

Kukkakehään voit tutustua myös heidän kotisivustollaan

http://www.kukkakeha.fi/

Kotisivuja tosin ei ole päivitetty lähiaikoina joten sieltä saattaa puuttua tietoja.

Kiitos Kreettalle,
 että pääsin haastattelemaan ja viettämään perheeni kanssa juhannusta Kauniiseen Haapajärven maisemiin!!


Kukkikseksi nuoret paikkaa kutsuvat ja kukkiksesta tulee valokuva postaus melkein heti tämän tekstin perään joten pysykääpä tiivisti linjoilla!! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...