sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mansikkamaata rakentamassa!

Touhukas torstai ja touhukkaaseen torstaihin sopii hyvin mansikkamaan rakentaminen ja taimien istutus.

Anoppi päätti laittaa toisen mansikkamaansa uusiksi ja ajattelin, että nyt voin hyödyntää anopin oppeja ja opetella itsekin mansikkamaan tekemistä. 
"Pitäähän tulevan maatalon emännän osata muutakin kuin kirjoittaa blogia, valokuvata, siivota, leipoa, laittaa ruokaa ja hoitaa lapsia". Kyllä kuulitte täysin oikein! Loppuvuodesta olisi tarkoitus muuttaa asumaan ja jatkamaan miehen kotitilaa. Tilalla ei ole enää karja, koska niistä anoppi ja appiukko luopuivat 4-5 vuotta sitten. Meille siis tulee kirjaimellisesti punainen tupa ja perunamaa. Sen sijaan, että karjaa ei enään ole niin siitä huolimatta kaikkea muutakin kuuluu maatilan elämään ja tästä postauksesta on hyvä aloittaa oppitunti numero yksi.

Elämän muutosta on siis loppuvuodesta tapahtumassa vähän enemmänkin, ensimmäisenä kuitenkin pitäisi saada tämä nykyinen talo myydyksi, jotta päästäisiin siirtymään maatilalle pehmeällä laskulla. Tämä kesä menee siis maatilan töiden opettelussa ja harjoittelussa, vuosia olemme joitakin hommia jo tehneetkin, mutta nyt harjoitellaan tiuhaan tahtiin, että ensi keväänä sitten osataan. Onneksi anoppi ja appiukko ovat vielä suht hyvässä kunnossa opettaakseen meille suurimman osan asioista.

Ensimmäinen oppitunti.
Mansikkamaan valmistus ja tainten istutus!
"kaksin aina parahin ja tehokkaana kaksikkona mansikkapenkit, rivit, ja taimet istutettiin 
3 tunnissa"!

Anoppi oli kääntäny mansikkamaan kahteen kertaan ja mullannut sen oikein perusteellisesti.
Tässä kuvassa olemme yhteispuuhin saaneet valmiiksi penkit, kulkuväylät, lannoituksen, ja suoja muovin paikoilleen asetuksen.


Tästä se alkaa..
80 kpl mansikan taimia istutettavana ja ulko ilma n: +20 ja jotain. Tainten istutus tulisi siis juuri tänään olemaan todella hikistä ja kuumaa puuhaa. Muutaman minuutin puuhasteltuamme olin aivan hiestä märkä ja vesi valui suorana päästä. Päivä aurinko paistaa suoraan tuohon mansikkamaahan joten siinä puuhastellessa ja touhutessa varmasti saa kunnon rusketuksen tai sitten todella punaiseksi palaneen ihon!


Tässä minä nyt sitten polvillani teen reikiä suoja muoviin ja kaivan syvää koloa multaan johon aion isuttaa mansikan taimen. Yritän tällä kuvalla myös tuoda sen tärkeimmän asian esiin, että tämä työ käy todella hyvin hyötyliikunnasta. Hypit milloin millekin puolelle penkkiä, kyykit, polvistus, kaivat, istutat, nouset, lasket jne..
Onneksi tajusin huivilla suojata pääni, muuten olisi tullut komia auringon pistos. 
Tätä kuvaa katsellessani totean, että laihdutuskuurikin olisi todellakin paikallaan, ja miksi toinen silmäni näyttää kuin se olisi kierossa. Ai niin se olikin se kirkas valopallo taivaalla joka häikii niin makeasti, että silmätkin vääntyvät toisin päin päässäni!

Olen siis leikannut kaksi viivaa viistottain toistensa yli eli = X 
X kuvio pitää muodostua kankaan päälle leikattuasi siihen aukon. Tämän jälkeen kaivan syvän kuopan kuten yläkuvassa olen tehnyt. Tämän jälkeen nappaan yhden taimen kotelostaan ja laitan sen tukevasti syvään kuoppaan ja painelen multaa taimen ympärille ja tarkastan, että se pysyy tukevasti paikallaan. 
(Muista kastelle taimet ennen istutusta kunnolla)
"kunto nousee jokaisen taimenen kohdalla huippuunsa"!

Siellä se rouva leikkaa muoviin sitä X mallin reikää, kaivaa kolon, pudottaa taimen ja painelee multaa reunoille tiukasti. Taustalla näkyvät välineet kuuluvatkin hyvin maatalon elämään ja työn tekoon joten se joka näitä vieroksuu niin ei kannata kuvia katsella tai voi iskeä pieni puutarha kärpänen ja sormet syhyten on pakko päästä tekemään istutuksia. 
"kunto kasvaa edelleen ja periksi en anna"!
Olen siis todellakin päättänyt opetella puutarhan hoitoa ja kasvatusta.


Pikkuhiljalleen mennään työssä eteenpäin.


Lopuksi voin todeta, että hikinen homma takanapäin ja mansikkamaa tuli muutoin valmiiksi, mutta yksi penkki jäi 10 tainta vajaaksi. 10 viimeistä tainta haetaan varmastikin lähiaikoina ja istutetaan omille vapaille paikoilleen.

Tästä se elämä sitten maalla alkaa lähtemään..
Seuraavaksi onkin tiedossa klapien valmistusta ja metsän istutusta joten olkaahan kuulolla vielä tulevallakin viikolla!!

Hyvää loppuviikkoa kaikille ja  palataan takaisin taloni maalla puuhasteluihi, kunhan saadaan aineistoa, materiaalia ja kuvia kasaan!!

mansikkamaan rakentamisen lisäksi mies sai oppitunnin likakaivojen puhdistuksen, tykillä tietenkin. "Appiukko totesi vain perään, että non niin tuli sekin sitten tänään opetettua jälkipolvelle"!
hih.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...