maanantai 11. helmikuuta 2013

Lukijan toive number one!

Ehdottelin tässä muutamia päiviä sitten tarina, teksti hautomoa johon lukijat voisivat laittaa omia toiveitaan siitä mitä ja mistä haluaisivat minun kirjoittavan. Kikis home blogista tuli parikin hyvää ehdotusta, sieltä pyydeltiin hyviä vinkkejä valokuvaamiseen liittyen. Lisäksi toivoi ruokavinkkejä ja näitä meikäläisen tuunaus ja kädentaito ideoita.
 
Valokuvaus vinkit...
 
Nyt pitänee ensin sanoa se yksi tosifakta asia, että en itse ole ammattikuvaaja. Harrastuksena on valokuvaus ja kirjoittaminen kuten se ilmenee hyvin selvästi blogistani. Valokuvauksesta ja kirjoittamisesta toivon saavani ehkä tulevaisuudessa jonkin sortin ammatin vaikka tekisinkin sitä sivutyönä niin sekin olisi tosi huippu juttu tälle blogin jatkeelle. 
 
Valokuvauksen maailmaan jäin kiinni yli puolivuotta sitten, kun hankin elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran. Tiedä sitten voiko meikäläisen kameraa kutsua virallisesti järjestelmäkameraksi, mutta sellaisen ainakin tilasin netanttilan sivustolta. Tyytyväinen olen ollut kameraan, koska kuvan laatu on paljon parempi kuin mitä meidän taskupokkari kamerassamme oli. Voin kertoa, että kamera kulkee mukanani tiukasti kameralaukussa paikkaan kuin paikkaan.
 
Ensimmäinen asia mikä tulee mieleen valokuvaamisesta on se, että osaa käyttää mielikuvitustaan ja luovuuttaan hyödyksi. Kamera pitää olla sellainen, että sillä saa tarpeeksi hyviä kuvia. Netistä löytyy suuri valikoima kameroiden välimaastosta joten kukaan ei varmasti jää kylmäksi kameraa hankkiessa. Mikäli olet hankkimassa järeämpää kameraa kuin taskupokkari niin mene ammattimyyjän pakeille. Kun ostat kameran kameroiden myymiseen keskittyneestä paikasta niin opastus ja neuvonta toimivat parhaiten paikan päällä. Kannattaa ehkä käydä parikin kertaa samassa paikassa eikä rynnätä ostamaan ensimmäistä mikä mieleen tulee. Hintojen vertailu kannattaa tehdä ensimmäisenä. Tärkeintä on valitaanko pelkkä kamera vai halutaanko oheistuotteita mukana paketissa.  Itse käytän canonin järkkäriä ja sopii kädelleni. Nikon on yksi suosittu järjestelmä kamera ja tätä aluksi mietinkin, mutta canoniin pää kääntyi. Otin paketin jossa tuli itse kamera + perus objekti mukana. Alkuperäinen hinta oli muistaakseni 500 euroa vai peräti ylikin, mutta tarjouksena oli 400 euroa. Tosin anttilassa kameran hinta on laskenut puolessa vuodessa reilusti alaspäin. Itselläni kamerassa oli mukana kuvan vakaaja. Samaa kameraa myydään myös mallina jossa ei ole kuvan vakaajaa lainkaan.
 
Järkkärin ostaessani tuli kaupan päälliseksi mukana kirja, ohjeita parempaan kuvaukseen. Kirjaa lueskelin aina iltaisin sängyssä ja kamera vieressä testailin eri ohjelmia. Kaikista vaikemmat ohjeet jätin vielä kylmästi väliin, koska halusin opetella ensin kameran valmiilla automaatti ohjelmilla. Canonin kameroissa on ainakin selvät suomenkieliset ohjeet joten niitä on helppo noudattaa. Valotusaika ja kenno jutut ovat vähän vielä hakusessa. Lähikuvaukseen on oma magro ohjelma kamerassa joka on tuntunut hyvin kivalta jutulta ja varsinkin kesällä se toimii kuin valettu lähikuvauksessa. Hankalinta koen kuvauksessa juurikin valotukset ja niiden kanssa pitää ollakin tarkka, koska kukaan ei pidä henkilökuvista joissa kasvot ovat liian täynnä valoa tai liian tumma kuvakaan ei ole hyvä asia. Nykyisillä valokuvankäsittely ohjelmilla saadaan ihmeitä aikaiseksi. PhotoShop sitä suosin itse (tosin ei ole omalla koneella) koneen kapasitetti taitaisi loppua kesken tämän sinne ängettyäni. Netistä löytyy myös ilmaisohjelmia millä pääsee hyvin alkuun kuvan käsittelyssä. Itsekuvaan suurimman osan kuvista jpg:nä koska käsittely ja siirto ohjelmien välillä on helpompaa. Raw kuvia otin, mutta vievät enemmän tilaa. Raw kuvia on jälkikäteen vaikeampi lähteä muokkaamaan, mutta ne saa muutettua jpg:si ainakin canon kameran mukana tulevalla perusohjelmalla. Tämä oli tosin itselläni kovan työn takana saada kuvat muutettua jpg:si.
 
Mielikuvitus siis käyttöön, kun kuvataan ja rohkeasti testailemaan ohjelmia. Lisäksi hyvät objektiivit, mutta itse räpsyttelen menemään perus objektiivillä. Canonin alkuperäiset objektiivit ovat todella hintavia ja siksi vaihtoehtoisesti voi ostaa ei merkki objektiiveja joita saa halvemmalla. Itse en ole näitä vielä testannut ja tarkoituksenani olisi jossain vaiheessa hankkia toinen objektiivi jolla saisi vähän puhtia kameraan.
 
 Itse en ole oikein hyvä vielä antamaan neuvoja miten kuvata, mutta kyllä jokainen löytää sen oman tiensä kuvaamiseen. Minä uhraan parhaimmillani 4-5 tuntia kerrallakin kuvaamiseen. Tosin taukoilen välillä, mutta sitten kun kuvaan niin räiskin kyllä oikein urakalla. Vauvan elämää kuvatessani sain aikaiseksi yli 160 kuvaa ja voin kertoa, että kaikki kuvat käydessäni läpi oli melkoista miettimistä mitkä kuvat tulevat blogiini ja miten niitä käsittelisi ohjelmalla. Paljon ei tarvinnut käsitellä, koska kuvattavan persoonan yritin tuoda esiin mahdollisimman hyvin. Tuskan hikea pukkaa välillä, koska yritän vähän liikaakin kuvata ja pyrkiä täydellisyyteen mikä on täysin mahdotonta meikäläisen nykyisellä kameralla.
 
Sisustus blogeja seuratessani aina kiinnitän huomioo miten kauniisti ja hienosti kuvaavat. Aina miettinyt, että jos nyt joku virallinen bloggari eksyy tätä kirjoitusta lukemaan niin voisi kertoa oman näkemyksensä ja ..sen kamera salaisuuden millä kuvaatte? Mitä ohjelmaa itse suositte? Itsekin olisi kiva joksus saada sellainen hyvä sisutuskuva kokelma tehtyä oma kuvaamanani.
 
Tärkeä pointti!
Kuvaus kurssille mars... eli kannattaa ottaa oma kamera kainaloon ja hakeutua kuvaus kurssille tai mahdollisesti koultukseen. Itselläni tulee uudelleen koulutus eteen joten valokuvaus ja kirjoitus ja miksei editointikin olisi haastavaa ja mielenkiintoista!! Tosin ajatukset ovat nyt niin sekaisin kuin käkikelolla ettei tiedä mistä alkaa. Kaikki aikanaan selviää, mutta pitää ottaa asioista selvää...
 
Tiedä oliko tästä postauksesta mitään hyötyä, mutta yritin nyt omin aivoineni kirjoittaa mitä itse ajattelen!
 

 
 
 

4 kommenttia:

 1. Kyllä oli hyötyä :) Varsinkin tämän mielikuvitus käyttöön täytyy laittaa korvan taakse, ettei aina tulisi napsaistua niitä sisustustavara keskelle kuvaa otoksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitus kannattaa ottaa ehdottomasti käyttöön. Hyvä vinkki on myös se, että otat kameran käteen pyörit huoneessa pelkästään ympyrää ja annat kameran räpsyttää. Siitä ei koskaan tiedä mitä kivaa saa aikaiseksi, kun alkaa leikkimään. Parhaat kuvathan tulevat silloin, kun ei ole tarkoitus kuvata! :)

   Poista
 2. Hyvä ajatuksia. Hyvää ystävänpäivää Sinulle ja lukijoillesi.

  VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...