torstai 20. syyskuuta 2012

Olipa kerran sisäfile...

OLIPA kerran sisäfile! Ajelinpa tänään töistä kotiin ja siinä matkalla pirauttaa päräytin ukkokullalleni. Kyselin lähinnä, että mitä tänään syötäisiin ja olisiko jotain erikoistoiveita? Puhelimen toisesta päästä alkoi kuulumaan sellasta litaniaa, että meinasin saman tien paiskasta luurin korvaan. Mies sano: toin eilen kaupasta sisäfileen joten tee siitä jotain hyvää ja kermakastikkeen kera! What..mitä siis kermakastike hä miten? no tuo sää sitten se kerma, kun tulet töistä kotiin. Eii..käy sää ny hakees se, kun kerta olet jo menossa kotiin. Jokatapuksessa minä aloin miettimään, että taas maustamatonta lihaa miten mää taion siitä sellaisen aterian, että se  kelpaisi koko pelmulle! Ei siinä auttanut muu kuin painaa kaasu pohjaan ja nokka kohti kotikonnun lähikauppaa. Rupesin vaistomaisesti keräämään tuoreita yrttejä koriin, kasviksia jne.jne..ystäväni soitti samaan aikaan ja selitin siinä sitten niitä näitä ruokajutuista ja sanoin, että menisi varmaan kaksi tuntia tänään ruuan laitossa. Ystävä kysyi minkä ihmeen qurmee aterian sä ny oikein meinaat laittaa? Niinpä, hyvä kysymys! Näin tutun myyjän käytävällä ja kysäsin siinä ohi mennen, että pitäisi sitten tehdä lihalle kermakastike olisiko ideoita? Katsoi ja näytti juusto hyllyä, että otappa kuule tuosta paketti mustaapekkaa ja visko sinne joukkoon, mutta ihan vain vähäsen. No eihän se mitään kermakastiketta ole jos mää siihen juustoa ängen joukkoon. Myyjä katseli hetken ja hihkasi, kuule otappas tuolta kylmäkaappien suunnalta sellainen mustapekkajuustokerma mikä lie purkki! Minäpä nappasin sen mustapekka kerma mikä lie purkin ja jatkoin muiden ruokatavaroiden etsimistä. Kiitos taas kerran meidän ruokakaupan myyjä tädille. Kastike ongelma ja liha ongelma oli pelastettu.

MIKSI aina näin..
Juuri niin kuin tuossa lukee, että miksi aina näin? Miehelläni on selvästi jokin kumman pakottava tarve ostaa sisäfilettä ja ulkofilettä jääkaappiin. Kesällä grillattiin ulkofilettä ja siihen tein oikein marinaadin alusta loppuun asti tee se itse menetelmällä. Olmmehan kummatkin alkuperäisiltä ammateiltamme keittiöpuolen sakkia, mutta joskus olisi helpompaa tehdä ruoka helpolla ja nopealla kaavalla. Tänä aamusta herännyt töihin 03.45 joten voinette kuvitella, että ei olisi ollut intoa alkaa väsäämään sisäfileestä ruokaa. Mutta, kun mies oli sen sisäfileen ostanut niin miehen on sitä nyt saatava. Mitä minä en rakkaani vuoksi tekisi. Sitäpaitsi kyllähän sisäfile kuullostaa huomattavasti paremmalta kuin hernekeitto.

Mitähän tästäkin tulee...
Sain raahattua kauppatavarat kotiin ja iskettyä ne pöytään. Otin lihan kaapista ja katselin sitä pakettia ja totesin, mitähän tästä todellakin tulee vai tuleeko yhtään mitään? Välillä on kyllä sellainen olo, että valmiiksi maustettu liha on helpompi laittaa kuin maustamaton! Lihaa maustaessa alkoi pikkuhiljalleen kuvio täyttyä ja ehkä se siitä sitten pikkuhiljalleen valmistuu..


Siitä se ajatus sitten lähti...
 
 
Esipaistoin pannulla sisäfilettä ja tein viiruja pintaan, viirujen välissä on mustapippuri rouhetta, soijakastiketta ja valkosipulia. Laitoin fileen kasvisten päälle uunivuokaan ja uuniin paistumaan.
 
 
Siinä se kiusankappale nyt on! "Mustapekka". Tämän avulla pitäisi siis saada kermakastike syntymään!
 
 
Näitä minä käytin tänään:
 
3-4  porkkanaa
1 purkki herkkusieniä
1 punasipuli
nippu tuoretta basilikaa
nippu persiljaa
1 punainen paprika
3 valkosipulin kynttä
1 kesäkurpitsa
 
Lihan pintaan hieroin ennen uuniin laittoa mustaapippuria ja soijakastiketta. Esipaistoin sen verran, että sain pintaan kevyen rusketuksen. Tein viiltoja pintaan ja viiltojen väliin laitoin valkosipulia, mustapippurirouhetta. Laitoin lihan kasvisten päälle, lisäsin vielä paistolientä joukkoon ja 1 lihaliemikuution.
 
Kermakastikkeen pohjaksi:
ruskeakastike johon lisäsin mustapekka ruokakermaa
 
Uuni vuoka kannattaa peittää lihan kypsymisen ajaksi foliolla ja ottaa pois, kun liha näyttää kypsältä ja antaa olla pienen hetken uunissa ilman suojaa.
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...