keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Suurperheen äiti ei turhia murehdi!

Etelä-pohjanmaalta kotoisin oleva 33.vuotias Maria Karjanlahti kertoo tällähetkellä olevansa onnellinen ja tyytyväinen siihen kaikkeen mitä hänellä elämässään on. Sain Marian haastateltavakseni blogiini tai oikeastaan pyysin, koska hänen perheensä elämä alkoi kiinnostamaan minua erityisesti heidän aktiivisen ja toiminallisten harrastusten vuoksi.
Marian perheeseen hänen lisäkseen kuuluu aviomies, sekä viisi lasta joista neljä poikaa ovat kaikki kouluikäisiä ja yksi tyttö joka käy tällähetkellä seurakunnan kerhoa. Maria toimii suurimman osan ajastaan kokopäiväisenä perheenäitinä hoitaen nuorinta lastaan kotona. Lisäksi Maria hoitaa kolmena päivänä viikossa ystäväperheen nuorinta lasta. Marian aviopuolisolla on oma atk-alan yritys jonka paperiasioita ja muita juoksevia asioita maria hoitaa pitkin viikkoa.
Kyselinkin Marialta, että miten suurperheen arki pyörii? Maria kertoo, että arkipäivisin aamut alkavat samalla tavalla kuin varmasti muissakin suurperheissä lasten aamupaloilla ja kouluun lähtemisillä. Marian lapset alkavat olemaan jo sen verran isoja, että kaikkia ei tarvitse autta kouluun lähdössä vaan he omatoimisesti lähtevät sinne itse. Lapset koulutielle laitettuaan alkaa oma hetki perheen nuorimman kanssa ja tietenkin kotiaskareet ja päivän muut suunnitelmat. Maria kertookin, että meillä ei ole kiire mihinkään ja kellon kanssa ei juosta kilpaa. Asiat hoidetaan tärkeysjärjestyksessä ja ajallaan. Maria kuuluu niihin kotiäiteihin ja vaimoihin perusluonteeltaan joka ei suunnittele monien viikkojen päähän tapaamisia tai menoja vaan eletään päivä ja hetki kerrallaan. Sellainen kuulemma stressaa enemmän jos on valmiiksi suunniteltu etukääteen menevän jonnekin perheen kanssa ja sitten ei suunnitelmat toteudukaan. Tässä perheessä eletään siis fiilispohjalta aika pitkälle. Kyselin marialta, että mikä tekee hänet onnelliseksi ja mikä hänet saa jaksamaan arjen aherruksessa? onnelliseksi marian tekee se, että arki pyörii rutiinilla, tasapainoisesti ja lapset ovat tyytyväisiäja rauhallisia. Marialla on lapsesta asti ollut uskonnollinen kasvatustausta, joka vaikuttaa myös hänen toimintaan perheen äitinä. Hän kertookin, että hänen uskonsa jeesukseen tekee hänet onnelliseksi ja se saa voimaa jaksamaan arjen pyörityksessä. Tässä perheessä vallitsee selvästikin rauhallinen tunnelma ja se tunnelma myös tarttuu minuunkin. Marian kanssa on helppo jutella ja keskustella avoimesti asioista voit olla oma itsesi eikä tarvitse pelätä, että tavallaan tuo toinen keskustelu osapuoli pitäisi sinua outona kysymystesi kanssa. Mariasta myös huomaa, että rakkaus omaan uskontoon ja siitä saatuun voimaan on auttanut häntä läpi elämän. Maria kertookin kuinka kiitollinen hän saa elämästään ja perheestään olla.
Marian olen itse tuntenut jo pitkältä aikaväliltä ja oppinut hänet tosiaankin tuntemaan hyvin tasapainoisena ja rauhallisena ihmisenä. Kysyinkin marialta, että mitäs sitten, kun menee täysin hermot ja alkaa suututtamaan mitä hän tekee sitten? Maria naureskelee huvittuneena ja sanoo, että viiden lapsen kasvattaminen vaatii rautaista ja pitkää hermoa. Maria sanookin, että monesti hän on rukoillutkin parempia hermoja ja rukous todellakin on silloin paikallaan, kun hermot alkaa menemään. Maria sanookin, että musiikki on hänen hermojen lepuutus hetki. Hetki jolloin alkaa suututtamaan tai kaikki tuntuu menevän alamäkeä niin silloin istun pienon viereen ja alan soittamaan, soitto saa rauhoittumaan.
Suurperheen äiti kerkiää myös harrastamaan kaiken kiireen ja hulinan keskellä.
Maria on soittanut myös minun ollessani heillä kylässä paljon pianoa ja selvästi musikaalisuus on veressä tämän perheen äidillä, kuin aviopuolisolla ja lapsilla.
Soittaminen on koko perheen yksi monista harrastuksista. Aviopuoliso Janne on soittanut 3-vuotta puhallin soitinta ja sitä kautta myös maria ja osa lapsistakin ovat tulleet kuvioon mukaan. Perheessä tosin soivat muutkin instrumentit puhaltimien lisäksi kuten mm. kitara, piano ja torvet. Maria sanookin, että hän soitti aikanaan klarinettia, mutta se ei oikein tuntunut hänestä hyvältä vaihtoehdolta joten puhallinsoittimet ovat enemmänkin hänen juttunsa. Maria ja Janne kuuluvat Merikarvian nuorisopuhaltajiin ja käyvät ihan säännöllisesti myös soittotunneilla. Maria kertoo, että lapset saattavat soittaa välillä ihan vain fiilispohjalta ja toisinaan innostutaan niin täysillä, että soitto raikaa oikein kunnolla talossa.
Soittoharrastuksen lisäksi perheellä on yhteinenkin harrastus joka ajoittuu kesäaikaan.
kesällä purjehditaan veneellä. Kysyinkin, että mistä veneily harrastus sai alkunsa? Marian kertoman mukaan ensin aloitettiin ihan pienveneilystä moottoriveneilyyn kunnes innostuimme niin paljon, että päätimme ostaa perheen ensimmäisen purjeveneen. purjeveneellä ollaankin sitten tehty pieniä matkoja ja veneessä voi yöpyä joten retki taittuu mukavasti.
Kaikkien harrastusten ja toiminnallisen elämän lisäksi marja nauttii puutarhan laitosta ja istutusten kanssa puuhastelusta, sekä lenkkeilystä.

Marian perheen elämä on siis hyvin tasapainoista ja rauhallista joten halusin vielä kysyä marialta pintaa syvemmän kysymyksen, että onko hänen elämässään tapahtunut koskettavia tai surullisia asioita? Maria miettii hetken kysymystä ja vastaa hyvin rauhallisin mielin, että ihmeellistä kyllä, mutta elämämme on ollut hyvin tasapainoista ja rauhallista eikä elämäsämme ole tapahtunut mitään suurempia dramaattisuuksia.

Lopuksi haluan kiittää Mariaa siitä, että sain kirjoitta hänestä ja hänen elämästään jutun. Harvoin tämäpäivän elämässä näkee perheitä joissa tasapaino ja rauha vallitsee, koska joka puolella on vain kiirettä ja ahdistusta. Tästä voisi moni ottaa oppia ja itse ajattelen asiaa niin, että joskus olisi vain hyvä unohtaa huonot asiat ja antaa elämän virran viedä mukanaan. Mitä enemmän ihmiset stressaavat ja elävät paineessa niin sitä todennäköisemmin alamäki alkaa tulemaan vastaan.Marjan kanssa kuvassa perheen kuopus Anni 4-vuotta.

2 kommenttia:

  1. Sama rauhallisuus itsellekin on tullut kun Marian non nähnyt ja jutellut <3
    Oppisikin itsekin saman..

    VastaaPoista
  2. eikös sun pitäny lähettää joskus mul jotai kysymyksiä tämmöstä postausta varten? :D

    VastaaPoista

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...