lauantai 28. huhtikuuta 2012

Vapun tuntua.

Vappu on jälleen lähestymässä vauhdilla, joten sen kunniaksi eilen illalla leivoin kuopuksen hyvällä avustuksella munkkeja. Jälleen kerran sain kaivaa esiin ammattikouluaikaisen vanhan keittokirjani. Sieltähän se paras ohje munkkien valmistukseen löytyy. Munkkeja paistan joka vuosi vapun aikaan ja samaa ohjetta on tullut käytettyä jo yli 10-vuotta. Pitäisihän tuo ohje jo muistaa ulkoa päästään, mutta aina se kirja vain tulee kaivetuksi kaapin uumenista avukseen. Tällä kertaa paistoin ruokaöljyssä. Aikoinani käytin melkein joka paistokertana munkkirasvaa, mutta jotenkin se on alkanut tökkimään. Munkkirasvassa paistetut ovat kuitenkin melkoinen rasvapaukku joten öljy on kevyempi vaihtoehto perinteiselle rasvassa paistolle. Isoäitini paistaa munkit joka vuosi kookosrasvassa. Itse en ole vielä kookosrasvaa tainnut kokeilla kuin kerran, mutta en saa paistettua ja tehtyä niistä niin hyviä kuin isoäitini!  "isoäidithän ovat kokkaamisen ja leipomisen mestareita"?
Munkit paistettuani tuli jälleen ahaa elämys, että mitä jospas tekisinkin osasta suklaa kuorrutteisia. Suklaakuorrutteisia munkkeja en olekaan tehnyt varmaan aikaisemmin lainkaan. Näitä tehdessäni mietin, että tässähän olisi idea kesän kuopuksen kesäsynttäreille. Poikieni kaveri oli samaan aikaan kylässä, kun valmistin munkeille suklaakuorrutetta ja kysäsin, että mitäs jos tekisin näitä samoja synttärikekkereille? Pojat tokasivat, että juu se on hyvä idea se! Kuorrutuksen jälkeen jäi vielä kuorrutetta jäljelle joten pilkoin joukkoon reilun määrän banaanin paloja ja tokasin pikkumiehille, että ja ei muutakuin lusikat käteen ja kimppuun. Sinne katosi banaani-suklaa mössö ja naapurin poika totesi, että en syö kyllä makeaa hetkeen aikaan. Oli se kyllä sellainen makeapaukku, että ei tehnyt kyllä itselläkään mieli eilen illasta enään yhtään makeaa.


Munkkien ohje:
 ARKIVEHNÄNEN

1 l         maitoa
100 g     hiivaa
2-3        munaa
 3 dl       sokeria
2 tl        suolaa
300 g     rasvaa
n. 2 kg vehnäjauhoja
(n. 2 rkl kaardemummaa)

Jätin itse kaardemumman pois. Munkkitaikinan valmistus saman ohjeen mukaan kuin muutoinkin vehnäleipäsessä. Sekoita kananmunat ja sokeri keskenään, lisää lämmin maito ja hiiva joukkoon. Sekoita tasaiseksi, lisää suola. Lisää vehnäjauhot ja sulatettu rasva vuorotellen. Sekoita takina tasaiseksi massaksi ja anna nousta hyvin peiteltynä lämpimässä paikassa ainakin 30 min.

Mikäli haluaa enemmän juhlantuntua taikinaan niin seuraavassa muutoin sama ohje, mutta huomaa ainemäärät.

JUHLAVEHNÄNEN

1 l                  maitoa
125 g              hiivaa
3-4        kananmunaa
4 dl                sokeria
2 tl                 suolaa
400-500 g      rasvaa
           n. 2 kg          vehnäjauhoja
                  2rkl                   kaardemummaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elma tapahtuma!

Helsingin messukeskus täyttyi ihmisistä ja elämästä viime viikonlopulla huippuunsa. Messukeskuksessa järjestetty Elma-taphtuma toi yhteen ...